Χλωροφύλλη – Οφέλη και πιθανές παρενέργειες

Χλωροφύλλη – Οφέλη και πιθανές παρενέργειες

Η χλωροφύλλη έχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τον οργανισμό. Μπορείτε να λάβετε χλωροφύλλη από φυτά ή συμπληρώματα, αν και τα τελευταία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά.

Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης είναι στην πραγματικότητα η χλωροφυλλίνη, η οποία περιέχει χαλκό αντί μαγνησίου.

Ευτυχώς, η χλωροφυλλίνη έχει παρόμοια οφέλη με τη χλωροφύλλη. Όταν αγοράζετε συμπληρώματα που περιέχουν χλωροφύλλη, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι τα οφέλη που παρέχονται είναι:

Χλωροφύλλη και οφέλη

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν πώς η χλωροφύλλη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία και την ευεξία. Παρακάτω αναφέρονται όσα γνωρίζουμε έως τώρα:
  • Θεραπεία του δέρματος

Η χλωροφυλλίνη έχει δείξει πιθανά οφέλη στη μείωση της φλεγμονής και της βακτηριακής ανάπτυξης σε δερματικές πληγές.  Η χλωροφυλλίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική σε άλλες δερματικές παθήσεις, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα δύο πιλοτικών μελετών. (Πιλοτική μελέτη είναι μια μικρής κλίμακας προκαταρκτική μελέτη που γίνεται πριν από μια μεγαλύτερη μελέτη ή δοκιμή.) Πιλοτική μελέτη του 2015 σε 10 άτομα με ακμή και πόρους έδειξε βελτίωση του δέρματος όταν χρησιμοποιήθηκε τοπικό τζελ χλωροφυλλίνης για τρεις εβδομάδες.

  • Βελτίωση της ποιότητας του αίματος

Κάποιοι αναφέρουν ότι η υγρή χλωροφύλλη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια πιλοτική μελέτη του 2004 έδειξε ότι το σιτάρι, το οποίο περιέχει περίπου 70% χλωροφύλλη, μείωσε τον αριθμό των μεταγγίσεων αίματος σε άτομα με θαλασσαιμία, μια διαταραχή του αίματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της μελέτης δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χλωροφύλλη ήταν ο λόγος για τη μειωμένη ανάγκη για μεταγγίσεις.

  • Αποτοξίνωση και καρκίνος

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της χλωροφύλλης και της χλωροφυλλίνης στον καρκίνο. Σε μια μελέτη σε ζώα διαπιστώθηκε ότι, ανάλογα με τη δόση, η χλωροφύλλη μείωσε την επίπτωση των όγκων ήπατος κατά 29 έως 63% και των όγκων του στομάχου κατά 24 έως 45%. Μελέτη του 2018 αξιολόγησε την επίδραση της χλωροφύλλης στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη από του στόματος χλωροφύλλης καθημερινά μείωσε σημαντικά το μέγεθος του όγκου σε ποντίκια.

Ενώ τα αποτελέσματα των μελετών σε ζώα είναι πολλά υποσχόμενα, υπήρξαν πρόσφατα δοκιμές σε ανθρώπους. Σε μικρή μελέτη τεσσάρων εθελοντών διαπιστώθηκε ότι η χλωροφύλλη μπορεί να περιορίσει την προσλαμβανόμενη αφλατοξίνη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.

  • Απώλεια βάρους

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υγρή χλωροφύλλη είναι η συμβολή της στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η έρευνα γι’ αυτό το θέμα είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένη. Μια μελέτη του 2014 με τη συμμετοχή 38 γυναικών διαπίστωσε ότι εκείνες που έλαβαν συμπλήρωμα χλωροφύλλης μία φορά την ημέρα είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι το συμπλήρωμα μείωσε τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης. Ο μηχανισμός πίσω από αυτά τα ευρήματα είναι, επί του παρόντος, άγνωστος.

  • Φυσικό αποσμητικό

Ενώ η χλωροφυλλίνη χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1940 για την εξουδετέρωση ορισμένων οσμών, οι μελέτες είναι ξεπερασμένες και δείχνουν μεικτά αποτελέσματα. Πρόσφατη μελέτη σε άτομα με τριμεθυλαμινοουρία, μια κατάσταση που προκαλεί άσχημη οσμή, διαπίστωσε ότι η χλωροφυλλίνη μείωσε σημαντικά την ποσότητα των τριμεθυλαμινών.

Χλωροφύλλη και παρενέργειες

Η φυσική χλωροφύλλη και η χλωροφυλλίνη δεν είναι τοξικές. Υπάρχουν όμως μερικές πιθανές παρενέργειες, όπως:

Οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει τα αποτελέσματα της λήψης χλωροφύλλης σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε χλωροφύλλη, καθώς είναι επίσης πιθανό να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα που παίρνετε.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.