fbpx
Γιατί αρέσει στα παιδιά το fast food; Μειονεκτήματα του γρήγορου φαγητού

Γιατί αρέσει στα παιδιά το fast food; Μειονεκτήματα του γρήγορου φαγητού

Ο όρος «fast food» αναφέρεται σε τρόφιμα που ετοιμάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο, ικανοποιώντας άμεσα το αίσθημα της πείνας. Ποια είναι τα μειονεκτήματα του γρήγορου φαγητού;

Πρόκειται για κατεργασμένα τρόφιμα που έχουν πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Αν και λόγω της γεύσης είναι πολύ ελκυστικά για τα περισσότερα παιδιά, στην πραγματικότητα είναι επιβλαβή για την υγεία τους. Ποια είναι τα μειονεκτήματα του γρήγορου φαγητού;

Παιδιά και fast food

Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, σχεδόν οι μισές από τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια των παιδικών ζωνών αφορούν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τα παιδιά να λατρεύουν το fast food; 

fast food Μπέργκερ με πατάτες

Συνήθως τα παιδιά προτιμούν τα φαστφουντάδικα πολύ περισσότερο από την παραδοσιακή κουζίνα. Το fast food είναι ουσιαστικά το «φαγητό στο χέρι» που δεν χρειάζεται μαχαιροπίρουνο. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, κρεμμυδοροδέλες, σουβλάκια και πίτσες. Τα γεύματα βασίζονται συνήθως σε προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα που χρειάζονται μόνο ζέσταμα ή τηγάνισμα. Η τυποποιημένη διαδικασία παρασκευής του γεύματος επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά για κάθε γεύμα, οπότε το αποτέλεσμα είναι σταθερό, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες.

Σήμερα, και για λόγους διευκόλυνσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν αντικαταστήσει το σπιτικό με το γρήγορο φαγητό (fast food), κάνοντάς το ακόμη πιο οικείο στα παιδιά.

Η ανάπτυξη των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως οι προτιμήσεις του παιδιού, τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (χρώμα, άρωμα, γεύση), το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και τα ΜΜΕ, που επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των παιδιών.

Μειονεκτήματα γρήγορου φαγητού

Παιδί τρώει πίτσα fast food

Τα fast food είναι ανθυγιεινά τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία, οπότε γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι τέτοιες τροφές εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Τα συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην εμφάνιση αρκετών παθήσεων, όπως:

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.H υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση είναι ανάμεσα στους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Η έλλειψη βταμινών και μετάλλων, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νόσων των οστών. Όταν η κατανάλωση τέτοιων τροφών γίνεται επανειλημμένα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το fast food μπορεί να καταστείλει τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, επειδή δεν παρέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες που δίνουν ενέργεια.

Συνειδητοποιώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών αλλά και τις συνέπειες αυτών, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αφυπνιστούμε και να δράσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να τα προστατεύσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα καταργήσουμε εντελώς από τη διατροφή τους.

Διαβάστε περισσότερα:


Πληροφορίες από: southgatemedical.com, mayoclinic.com hjnutrdiet.com, onlinelibrary.wiley.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.