Η πρόσθετη ζάχαρη αποτελεί το χειρότερο συστατικό της σύγχρονης διατροφής. Είναι εκείνη που συνήθως δεν αναγράφεται στις συσκευασίες, παρέχοντας θερμίδες και βλαβερά συστατικά για τον μεταβολισμό. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και οι καρδιακές παθήσεις. Μέχρι πόσα σάκχαρα μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα για να παραμείνετε υγιείς;

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η διάκριση στα σάκχαρα, αφού υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και των φυσικών, που εμφανίζονται σε τρόφιμα απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τεράστια η διαφορά ανάμεσα στα σάκχαρα 

Τα φυσικά σάκχαρα είναι απολύτως ασφαλή, καθώς εμπεριέχουν νερό, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα είναι εκείνα που προστίθενται στα τρόφιμα. Τα πιο κοινά είναι η κλασική επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιστοποιήσετε την ποιότητα της υγείας σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε λίγη ζάχαρη χωρίς να πάθουν τίποτα, ενώ άλλοι θα πρέπει να την αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα (American Heart Association), η μέγιστη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων. Στους άνδρες επιτρέπονται 150 θερμίδες ανά ημέρα (37,5 γραμμ. ή εννέα κουταλάκια του γλυκού), ενώ στις γυναίκες 100 θερμίδες ανά ημέρα (25 γραμμ. ή έξι κουταλάκια του γλυκού).

Εάν αισθάνεστε ότι είστε εθισμένοι στη ζάχαρη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την αποφύγετε εντελώς. Αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα:

 • Κομπόστα
 • Δημητριακά
 • Παγωμένο τσάι
 • Ενεργειακά ποτά
 • Βιταμινούχο νερό
 • Σοκολατούχο γάλα
 • Κέτσαπ καιBBQ σος
 • Συσκευασμένοι χυμοί
 • Αποξηραμένα φρούτα
 • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
 • Έτοιμες σάλτσες ντομάτας

Καφέδες και ντόνατ

Εxtra tip: Πιείτε νερό, αντί για σόδα ή συσκευασμένους χυμούς, και μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι σας.

Αναγωγικά σάκχαρα 

Αναγωγικά είναι τα σάκχαρα που περιέχουν γλυκόζη ή φρουκτόζη και ανάγουν δείκτες, όπως σύµπλοκα ιόντων δισθενούς χαλκού σε µονοσθενή χαλκό. Ταξινοµούνται σε αλδόζες, όταν η αναγωγική οµάδα είναι αλδεϋδοµάδα, και κετόζες, όταν η αναγωγική οµάδα είναι κετονοµάδα. Οι µονοσακχαρίτες µπορούν να τροποποιηθούν αντιδρώντας µε αλκοόλες
και αµίνες για να σχηµατίσουν προϊόντα προσθήκης. Γλυκοζίτες όπως ο µεθυλο-γλυκοπυρανοζίτης δεν αντιδρούν, διότι δεν µετατρέπονται εύκολα σε µια µορφή που περιλαµβάνει µια ελεύθερη αλδεϋδική οµάδα. Τα σάκχαρα που αντιδρούν ονοµάζονται αναγωγικά σάκχαρα, ενώ εκείνα που δεν αντιδρούν ονοµάζονται µη αναγωγικά.

Πηγή: healthline.com