Το πρώτο κουδούνι στις σχολικές αίθουσες χτύπησε σήμερα το πρωί και έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις γίνονται και πάλι μέρος της καθημερινότητάς των παιδιών και η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται.
Το σνακ/κολατσιό είναι το «καύσιμο» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην παρακολούθηση των μαθημάτων αλλά οφείλει να είναι το σωστό, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και ωφέλιμο για τον οργανισμό τους.
Υγιεινό και γευστικό κολατσιό γίνεται; Η απάντηση είναι ένα δυνατό «Ναι»!
- Αραβική πίτα με αβοκάντο, μουστάρδα και λαχανικά
- Κατσικίσιο γάλα με κουάκερ βρώμης, ξηρούς καρπούς και μπανάνα
- Smoothie με φρούτα (μήλο, αχλάδι, βατόμουρα) και γάλα αμυγδάλου ή γιαούρτι
- Γλυκοπατάτες με σπανάκι και αυγά
- Pancakes με φρούτα και μέλι
- Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, μπανάνα, βρώμη και φυστικοβούτυρο
- Μπανάνα με φυστικοβούτυρο και τριμμένη σοκολάτα
- Γιαούρτι με μούρα, μέλι και παστέλι
- Σάντουιτς από ψωμί ολικής με λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, παντζάρι) μαλακό ή σκληρό τυρί επιλογής, αυγό ή γαλοπούλα.
- Κοτοπιτάκια ή πιτάκια λαχανικών
- Μπάρες με χουρμάδες και κακάο
- Κέικ στη στιγμή με ελαιόλαδο & αλεύρι ζέας
Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής τους ενέργειας από το κολατσιό και κάποιες πολύ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα θρεπτικά και χαμηλά σε λιπαρά ενδιάμεσα γεύματα επιδρούν θετικά στην υγεία τους. Στη Δύση, το κολατσιό είναι πολύ διαδεδομένο στα παιδιά, τα οποία καταναλώνουν ίσως και 2 κολατσιό την ημέρα. Βέβαια, τα πιο διαδεδομένα κολατσιό είναι και τα πιο ανθυγιεινά. Τα παιδιά, όμως, τα οποία τρώνε για κολατσιό τυρόπιτες, πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά και αναψυκτικά ανάμεσα στα κύρια γεύματά τους, δεν θα έχουν χώρο για υγιεινή τροφή και προφανώς δεν θα τους αρέσουν και οι υγιεινές τροφές.