fbpx
Δυσκοιλιότητα: Βότανα και τροφές που βοηθούν

Δυσκοιλιότητα: Βότανα και τροφές που βοηθούν

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα βότανα και τροφές, που περιορίζουν τα συμπτώματά της. Η δυσκοιλιότητα έχει ποικίλες αιτίες, αλλά συχνά είναι το αποτέλεσμα της αργής κίνησης του πεπτικού συστήματος.

Περίπου το 14% των ανθρώπων έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κένωση λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, άμορφα ή σκληρά κόπρανα, αίσθηση ατελούς κένωσης, πόνο και μετεωρισμό.

Ευτυχώς, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα βότανα και τροφές, που μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τον αριθμό των κενώσεων, φέρνοντας ανακούφιση στους πάσχοντες.

Δυσκοιλιότητα και βότανα

  • Φύλλα Αλεξάνδρειας. Τα φύλλα Αλεξάνδρειας είναι ένα από τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα καθαρτικά βότανα. Προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα και τους λοβούς του θάμνου Senna alexandrina. Το φυτό senna περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσίδες και διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Πολλά καθαρτικά χάπια περιέχουν αυτές τις ενώσεις.δυσκοιλιότητα βότανα μέντα
  • Τσάι μέντας. Το τσάι μέντας είναι μια δημοφιλής φυσική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα. Πολλά καθαρτικά φάρμακα περιέχουν εκχύλισμα μέντας. Η καταπραϋντική δράση της μενθόλης μπορεί να βοηθήσει το στομάχι να χαλαρώσει και να κάνει τα έντερα να κινηθούν. Ένα φλιτζάνι μέντα έπειτα από κάθε γεύμα μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με δυσκοιλιότητα και στομαχικό πόνο.
  • Πικραλίδα. Το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει σε ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα. Η πικραλίδα μπορεί να διεγείρει το ήπαρ να παράξει χολή, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Το τσάι πικραλίδας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διουρητικό, προσθέτοντας περισσότερο νερό στο πεπτικό σύστημα και τα κόπρανα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Για τη διευκόλυνση της πεπτικής διαδικασίας, πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας έπειτα από κάθε γεύμα.
  • Μαϊντανός. Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στις πεπτικές διαταραχές. Ένα τσάι που περιλαμβάνει τα φύλλα ή τους σπόρους του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν τα φύλλα ή τους μίσχους του μαϊντανού για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η κακή αναπνοή και ο μετεωρισμός.

Δυσκοιλιότητα και τροφές

  • Δαμάσκηνα. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα χρησιμοποιούνται ευρέως ως φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών (2 γραμμ. ίνες ανά 28 γραμμ.), που είναι το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Η αδιάλυτη ίνα, γνωστή ως κυτταρίνη, αυξάνει την ποσότητα νερού στα κόπρανα, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα περιέχουν σορβιτόλη, γνωστή για την υπακτική δράση της.
  • Λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως παραδοσιακή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, χάρη στα φυσικές, καθαρτικές του ιδιότητες. Εκτός από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, είναι πλούσιος τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, κάνοντάς τον ένα ιδανικό πεπτικό βοήθημα. Μόνο 1 κουταλιά της σούπας (10 γραμμ.) ολόκληρου λιναρόσπορου περιέχει 2,8 γραμμ. φυτικών ινών, καλύπτοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών.δυσκοιλιότητα βότανα τροφές μπρόκολο γλυκοπατάτα κουνουπίδι και πολύχρωμα λαχανικά
  • Σπανάκι και άλλα λαχανικά. Τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, δεν είναι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος. Αυτά τα λαχανικά βοηθούν στην προσθήκη όγκου και βάρους στα κόπρανα, κάνοντας πιο εύκολο το να περάσουν από το έντερο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 4,3 γραμμ. φυτικών ινών. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι εξαιρετικά υγιεινά, περιέχουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, με μόνο 36 θερμίδες. Το μπρόκολο περιέχει 3,6 γραμμ. φυτικών ινών, ενώ μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.
  • Αχλάδι. Το αχλάδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, με περίπου 5,5 γραμμ. φυτικών ινών ανά φρούτο. Παράλληλα με τα οφέλη των φυτικών ινών, τα αχλάδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και σορβιτόλη, σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Η φρουκτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που απορροφάται ελάχιστα από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι καταλήγει στο παχύ έντερο, βοηθώντας το να έχει ομαλή λειτουργία. Όπως η φρουκτόζη, έτσι και η σορβιτόλη δεν απορροφάται από το σώμα, δρώντας ως φυσικό καθαρτικό.

Η δυσκοιλιότητα ‒ενοχλητική πολλές φορές για τη ζωή μας‒ μπορεί να καταπολεμηθεί με βότανα και τροφές. Η φύση πολύ συχνά έχει τη λύση σε καθημερινές ταλαιπωρίες που φαντάζουν δύσκολες και ανυπέρβλητες.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.