Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι. Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών, όπως τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα, η κορτιζόλη κ.λπ. Βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D και συμβάλλει στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορεί να γίνουν βλαβερά για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά.

Τι προκαλεί χοληστερίνη σε παιδιά:

  • Το αλκοόλ
  • Το κάπνισμα 
  • H παχυσαρκία
  • Η κακή διατροφή
  • Η κληρονομικότητα
  • Η έλλειψη γυμναστικής

Τα παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Η υπερβολική χοληστερίνη οδηγεί στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και τα άλλα όργανα.

Παιδική παχυσαρκία 

Παχυσαρκία στα παιδιά Η παιδική παχυσαρκία είναι μια πολύ συνηθισμένη και δυσάρεστη κατάσταση σήμερα. Είναι ένα από τα νοσήματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Άμεση απόρροια της παραπάνω κατάστασης είναι η αύξηση των παιδιών που έχουν υψηλή χοληστερίνη, καθώς οι δύο παράμετροι συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμιών.

 

Διάγνωση

Όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους όταν είναι μεταξύ 9 και 11 ετών και ξανά όταν είναι μεταξύ 17 και 21. Συνιστάται επιλεκτικός έλεγχος για παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή λίπους στο αίμα ή οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών παθήσεων. Ο γιατρός θα ζητήσει μια εξέταση αίματος, ώστε να ελέγξει τη χοληστερίνη του παιδιού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Χοληστερόλης (NCEP), τα εύρη της συνολικής και της LDL χοληστερόλης για παιδιά και εφήβους ηλικίας 2-18 ετών είναι:

Κατηγορία Ολική χοληστερόλη (mg/dL) LDL χοληστερόλη (mg/dL)
Δεκτός Λιγότερο από 170 Λιγότερο από 110
Διαχωριστική γραμμή 170-199 110-129
Υψηλός 200 ή μεγαλύτερο 130 ή μεγαλύτερο

 

Εξετάσεις για χοληστερίνη σε παιδιά 

Μέσω των αιματολογικών εξετάσεων γίνεται έλεγχος της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Σε παιδιά και εφήβους που διαπιστώνονται παθολογικές τιμές πρέπει να παρακολουθούνται ο θυρεοειδής, το συκώτι και τα νεφρά. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα θα πρέπει να ελέγχονται για αρτηριακή υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη και λιπώδη διήθηση του συκωτιού με μέτρηση των τρανσαμινασών (ηπατικών ενζύμων) και υπερηχογράφημα συκωτιού.

Κοριτσάκι κάνει κακή διατροφή - Υψηλή χοληστερίνη

Αντιμετώπιση 

Για να αντιμετωπιστεί η υψηλή χοληστερίνη στο παιδί, το πιο πιθανό είναι πως ο γιατρός θα αλλάξει τον τρόπο ζωής για τουλάχιστον τρεις μήνες. Θα απαγορεύσει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και θα δώσει διατροφικές συμβουλές. Το ελαιόλαδο, μαζί με τα όσπρια και τα ψάρια αποτελούν το οπλοστάσιο της μεσογειακής διατροφής, που από όλους αναγνωρίζεται ως κορυφαία υγιεινή διατροφή. Η προτροπή για αυξημένη σωματική άσκηση είναι δεδομένη. Για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φαρμακευτική αγωγή.

Είναι σημαντικό ως οικογένεια να κάνετε μια υγιή ζωή. Τα βήματα που λαμβάνετε για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας θα έχουν θετική επίδραση στην υγεία των παιδιών σας στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Πληροφορίες από: kidshealth.org, webmd.com