fbpx
Έχω αργό μεταβολισμό – Πότε και πώς αλλάζει;

Έχω αργό μεταβολισμό – Πότε και πώς αλλάζει;

Σας έχουν πει ποτέ ότι έχετε αργό μεταβολισμό, αλλά δεν έχετε ιδέα τι συνεπάγεται αυτό;

Ανακαλύψτε εδώ τα σημάδια που πρέπει να σας υποψιάσουν και συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να «αλλάξετε» τον αργό μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός μας να διαχειρίζεται και να μετατρέπει τις θερμίδες μας σε ενέργεια για να τροφοδοτεί τα κύτταρα μας.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αργό μεταβολισμό; Τι αντίκτυπο έχει; Και πώς να ενισχύσετε αυτόν τον μηχανισμό για να διευκολύνετε την απώλεια βάρους;

Τι σημαίνει να έχετε αργό μεταβολισμό;

επιπεδα μεταβολισμου μετρηση

Ο μεταβολισμός αφορά σε όλες τις φυσικοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα κύτταρά μας. Με άλλα λόγια, επιτρέπει στο σώμα μας να μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια για να διατηρήσει τις ζωτικές μας λειτουργίες.

Απαραίτητος για την επιβίωσή μας, μπορεί ωστόσο να επηρεαστεί από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και οι ορμόνες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μεταβολισμού, ο αργός μεταβολισμός και ο γρήγορος μεταβολισμός.

Ο χρόνος και η ενέργεια που δαπανάται από το σώμα μας για να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του μεταβολισμού.

Τα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό μετατρέπουν τα τρόφιμα σε ενέργεια γρηγορότερα και ευκολότερα.

Σε καθημερινή βάση, καταναλώνουν ενέργεια πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, γεγονός που εξηγεί γιατί καίνε περισσότερο λίπος και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, η ενέργειά τους είτε χρησιμοποιείται πλήρως: Το σώμα χρησιμοποιεί ό,τι χρειάζεται και δεν αποθηκεύει τίποτα!

Τα άτομα με αργό μεταβολισμό τείνουν να παίρνουν βάρος πιο εύκολα και δυσκολεύονται να το χάσουν.

Στην πραγματικότητα, το σώμα τους χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να εκτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

Συνεπώς αποκτά τη συνήθεια να εξοικονομεί την ενέργεια που δεν χρησιμοποιεί και τη διατηρεί με τη μορφή λίπους , κάτι που συχνά οδηγεί σε συσσώρευση κιλών τα οποία χάνονται δύσκολα.

Πως να καταλάβετε αν έχετε αργό ή γρήγορο μεταβολισμό – Εξέταση

γυναίκα με γρήγορο μεταβολισμό
Εάν δεν είστε απολύτως σίγουροι για τον μεταβολικό σας τύπο, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR) με έναν γιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αργού μεταβολισμού;

 • Υποφέρετε από χρόνια κόπωση

Τα άτομα με μάλλον αργό μεταβολισμό συχνά μαστίζονται από έντονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας . Μπορεί να βρίσκεστε συχνά σε αυτήν την κατάσταση ενώ κοιμάστε αρκετά.

 • Παίρνετε εύκολα κιλά και δυσκολεύεστε να το χάσετε

Ένας αργός μεταβολισμός χαρακτηρίζεται από την ευκολία αύξησης βάρους: Η παραμικρή ατασθαλία φαίνεται στη ζυγαριά. Εάν συνεχίσετε να παίρνετε βάρος παρά τις διατροφικές σας προσπάθειες, πιθανότατα έχετε αργό μεταβολισμό.

 • Είστε πολύ ευαίσθητοι στο κρύο

Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αν κρυώνετε συχνά (ειδικά στα άκρα) και δυσκολεύεστε να ζεσταθείτε, ο μεταβολισμός σας λειτουργεί πιο αργά από τον μέσο όρο.

 • Έχετε ξηρά και εύθραυστα μαλλιά

Τα ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά συχνά προειδοποιούν: Ο μεταβολισμός σας πιθανώς είναι αργός.

 • Το δέρμα σας είναι ξηρό

Εάν το δέρμα σας φαίνεται πολύ ξηρό , ειδικά γύρω από τους αγκώνες και τις φτέρνες σας, ο μεταβολισμός σας παίρνει το χρόνο του…

 • Τα νύχια σας είναι εύθραυστα

Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι επιβράδυνσης του μεταβολισμού.

 • Λαχτάρα για φαγητό -και κυρίως ζάχαρη

Εάν έχετε τακτικά λαχτάρα για φαγητό ή για ζάχαρη, μπορεί να οφείλεται στη μείωση της διαθέσιμης ποσότητας ενέργειας για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος.

 • Υποφέρετε από συχνές ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι δυστυχώς ένα κοινό σύμπτωμα που οδηγεί σε σοβαρούς πονοκεφάλους. Μπορούν, μεταξύ άλλων, να ευνοηθούν από επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Αίτια για τον αργό μεταβολισμό

αίτια για αργό μεταβολισμό

Η «ταχύτητα» του μεταβολισμού μας δεν εξαρτάται από την καλή μας θέληση, αλλά από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • ηλικία (όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο το σώμα μας χάνει μυϊκή μάζα και καίει πιο αργά θερμίδες )
 • το φύλο (θεωρητικά, οι άνδρες έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες, επειδή έχουν πιο ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα)
 • σωματική δραστηριότητα (ένα μυώδες σώμα ξοδεύει περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση, ακόμα και όταν είναι σε ηρεμία. Εάν μειώσετε δραστικά την αθλητική σας δραστηριότητα, κινδυνεύετε να χάσετε μυϊκή μάζα, μεταβάλλοντας έτσι τον μεταβολισμό σας)
 • Πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το μεταβολισμό, όπως η γενετική, ο ύπνος και η διατροφή. Μια ορμονική ανισορροπία ή μια ασθένεια (διαβήτης, υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός κ.λπ.) είναι επίσης συχνά η αιτία επιβράδυνσης του μεταβολισμού.

Τέλος, οι πολύ περιοριστικές δίαιτες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό :

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει πλέον αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μπει σε λειτουργία «επιβίωσης» και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό για εξοικονόμηση ενέργειας.

Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο yoyo , δυσκολία στην απώλεια βάρους, κ.λπ.

Επιπλέον, οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες μπορεί να είναι η αιτία διατροφικών ελλείψεων .και οδηγούν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού μεταβολισμού.

Δίαιτες αποτοξίνωσης : Ισχυρισμοί και παρενέργειες

Πως αλλάζω τον αργό μεταβολισμό

Πώς να ξεμπλοκάρετε, να επιταχύνετε και να ενισχύσετε τον αργό μεταβολισμό σας για να χάσετε βάρος;

πως αλλαζω τον μεταβολισμό

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι δυνατό να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας για να τον ενισχύσετε και να χάσετε τα συσσωρευμένα κιλά αλλάζοντας λίγο τη ρουτίνα σας:

 • Να ενυδατώνεστε τακτικά

Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού την ημέρα βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και στον πιο γρήγορο κορεσμό (άρα τρώτε λιγότερο).

Υπενθυμίζουμε ότι η αφυδάτωση οδηγεί σε σημαντική κόπωση και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Θυμηθείτε να παραμένετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα .

Για όσους «δεν τους αρέσει το νερό», μπορούν να προσθέσουν μια σταγόνα λεμόνι, να προτιμούν αρωματισμένα νερά, τροφές πλούσιες σε νερό (καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι κ.λπ.) που ενθαρρύνουν την ενυδάτωση.

 • Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο επαρκής ύπνος βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Πράγματι, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την παραγωγή ορμονών κορεσμού.

Υιοθετήστε καλή υγιεινή ύπνου πηγαίνοντας για ύπνο με τα πρώτα σημάδια κόπωσης (ιδανικά σε τακτά χρονικά διαστήματα).

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και τις οθόνες πριν από τον ύπνο, περιορίστε την ηχορύπανση, μην υπερθερμαίνετε το υπνοδωμάτιό σας..

 • Τρώτε τακτικά, σε μικρές ποσότητες

Η διατροφή παίζει προφανώς έναν απαραίτητο ρόλο στο μεταβολισμό.

Η κανονικότητα είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας: εστιάζουμε σε τρία γεύματα την ημέρα (μην παραλείπετε το πρωινό), σε τακτικές ώρες, αφιερώνοντας χρόνο στο μάσημα .

Είναι επίσης καλύτερο να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή παρά να τρώτε μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση.

Για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να προωθήσετε την απώλεια βάρους, προτιμήστε πρωτεΐνες , διαιτητικές ίνες, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β και πείτε αντίο στα λιπαρά και ζαχαρούχα βιομηχανικά προϊόντα που μπορεί να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη .

 • Μείνετε σε κίνηση

Μπορεί να έχετε βαρεθεί να το ακούτε, αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την υγεία σας και τον μεταβολισμό σας.

Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερο το σώμα σας αντλεί από τα αποθέματά του.

Ξεκινήστε κάνοντας περισσότερη καθημερινή άσκηση: Σηκωθείτε για ένα διάλειμμα για καφέ στο γραφείο, ανεβείτε από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κατεβείτε από το μετρό μια στάση νωρίτερα για να περπατήσετε λίγο περισσότερο κ.λπ.

 • Ρυθμίστε το άγχος σας

Όταν είμαστε υπό στρες, το σώμα μας παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης , η οποία διαταράσσει το μεταβολισμό μας και διεγείρει τη λαχτάρα για υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός…

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.