fbpx
Πώς θα ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου

Πώς θα ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου

Είναι σύνηθες το να ακούμε ανθρώπους να κατηγορούν τον αργό μεταβολισμό του οργανισμού τους για την αύξηση του βάρους τους. Μπορεί να έχουν μειώσει τις θερμίδες τους και να είναι πιο δραστήριοι αλλά και πάλι δεν μπορούν να χάσουν βάρος. Μπορεί όντως να ευθύνεται ο αργός μεταβολισμός;

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια που δαπανούμε καθημερινά και αποτελείται ουσιαστικά από τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που δαπανούμε σε κατάσταση ηρεμίας, συν την ενέργεια που δαπανούμε με την οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουμε μέσα στην ημέρα.

Η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να πραγματοποιήσει αυτές τις χημικές διεργασίες ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR).

Μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από άλλους;

Το μέγεθος του σώματος, η ηλικία, το φύλο και τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ταχύτητα του μεταβολισμού σας. Τα μυϊκά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για τη διατήρηση από τα λιποκύτταρα, έτσι τα άτομα με περισσότερο μυ από λίπος τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να κερδίζουμε λίπος και να χάνουμε μυς. Αυτό εξηγεί γιατί ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς γερνάτε. Γενικά, οι άνδρες τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό επειδή έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, βαρύτερα οστά και λιγότερο σωματικό λίπος από ότι οι γυναίκες. Ο μεταβολισμός σας πιθανόν να καθορίζεται εν μέρει από τα γονίδια σας. Τα γονίδια παίζουν σίγουρα ένα ρόλο στο μέγεθος των μυών.

Είμαι παχύς λόγω αργού μεταβολισμού;

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος συχνά κατηγορούν τον αργό μεταβολισμό. Όμως από τα στοιχεία ερευνών δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με έρευνα οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν ταχύτερους μεταβολισμούς από τους αδύνατους. Τα μεγαλύτερα σώματα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την εκτέλεση βασικών σωματικών λειτουργιών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο από ό,τι νομίζουν. Όταν λοιπόν ζητήθηκε να γράψουν όλα όσα έχουν καταναλώσει σε μια μέρα, αρκετοί ανέφεραν ότι τρώνε πολύ λιγότερο από ό,τι στην πραγματικότητα.

μεταβολισμό

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος για τον οποίο βάζετε βάρος δεν είναι λόγω ενός αργού μεταβολισμού, είναι επειδή τρώτε και πίνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι καίτε. Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείτε, αλλά το να μείνετε πάνω από τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε είναι το κλειδί για να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε.

Μπορεί η γρήγορη απώλεια βάρους να επιβραδύνει το μεταβολισμό μου;

Οι «crash δίαιτες» όπως και άλλες με περιορισμένες θερμίδες μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας. Με κάποιες δίαιτες, το σώμα σας αναγκάζεται να σπάσει τους μυς για να χρησιμοποιήσει ενέργεια. Όσο χαμηλότερη είναι η μυϊκή σας μάζα, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σας. Με λιγότερους μυς και βραδύτερο μεταβολισμό, γίνεται πολύ πιο εύκολο να ξαναβάλετε το σωματικό λίπος.

Τι μπορώ να κάνω για να επιταχύνω τον μεταβολισμό μου;

Υποστηρίζεται ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας, όπως το πράσινο τσάι, ο μαύρος καφές, τα μπαχαρικά και τα ενεργειακά ποτά. Αυτό όμως φαίνεται πως είναι μύθος.

Αν και δεν έχετε πολύ έλεγχο της ταχύτητας του μεταβολισμού σας, μπορείτε να ελέγξετε πόσες θερμίδες καίτε μέσω του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας. Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Μερικοί άνθρωποι που λέγεται ότι έχουν γρήγορο μεταβολισμό είναι μάλλον πιο δραστήριοι – και ίσως πιο νευρικοί – από άλλους.

Αυτοί είναι οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι καύσης θερμίδων:

  • Αεροβική δραστηριότητα

Η αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καύση θερμίδων. Θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα, ποδηλασία και κολύμπι.

Μπορείτε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο κάνοντας 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα. Για να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να χρειαστείτε περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα και να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

μεταβολισμό

  • Προπόνηση των μεγάλων μυικών ομάδων

Ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, οπότε η αύξηση της μυϊκής σας μάζας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Στόχος σας είναι να κάνετε δραστηριότητες ενίσχυσης των μυών που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, ισχία, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμοι και βραχίονες) για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Παραδείγματα δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης μυών περιλαμβάνουν άρση βαρών και ασκήσεις υψηλής έντασης.

  • Γίνετε πιο δραστήριοι

Προσπαθήστε να κάνετε τη δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα ή ποδηλασία. Θα βοηθήσει επίσης αν πάρετε τις σκάλες αντί το ασανσέρ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.