Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες διαταραχές προσωπικότητας. Εμφανίζεται εξίσου στους άνδρες και τις γυναίκες και συνήθως γίνεται εμφανής κατά την ενηλικίωση ή και αργότερα, όταν σχηματίζονται σημαντικές σχέσεις ενηλίκων.

Τα άτομα με εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας αναπτύσσουν συμπτώματα άγχους όταν δεν βρίσκονται κοντά σε άλλους, καθώς στηρίζονται σε άλλα άτομα για συμβουλές, υποστήριξη, επιβεβαίωση και γενικότερα για κάθε απόφαση της ζωής τους.

Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Συμπτώματα

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή εξαρτώνται συναισθηματικά από άλλους ανθρώπους και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους ευχαριστήσουν. Τείνουν να εμφανίζουν παθητική και προσκολλημένη συμπεριφορά και φοβούνται να χωριστούν από ανθρώπους που θεωρούν σημαντικούς. Άλλα κοινά χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία λήψης αποφάσεων, ακόμη και καθημερινών, όπως το τι να φορέσει, χωρίς τη συμβουλή και την επιβεβαίωση των άλλων.
 • Αποφυγή ευθυνών, ενεργώντας παθητικά και ανίσχυρα, οδηγούμενος/η σε εξάρτηση από τη/τον σύζυγο ή έναν φίλο για τη λήψη αποφάσεων, όπως το πού να εργαστεί ή να ζήσει.
 • Έντονος φόβος εγκατάλειψης και αίσθηση καταστροφής ή αδυναμίας όταν τελειώνουν οι σχέσεις. Ένα άτομο με εξαρτημένη διαταραχή μετακινείται συχνά σε άλλη σχέση όταν τελειώνει η προηγούμενη.
 • Υπερευαισθησία στην κριτική.
 • Απαισιοδοξία και έλλειψη αυτοπεποίθησης, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του.
 • Αποφυγή διαφωνιών με άλλους λόγω φόβου.
 • Αδυναμία έναρξης έργων ή εργασιών λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης.
 • Δυσκολία να είναι μόνος/η.
 • Προθυμία να ανεχθεί κακομεταχείριση και κακοποίηση από άλλους προκειμένου να μην τους χάσει.

Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Αίτια

Αν και η ακριβής αιτία της DPD δεν είναι γνωστή, πιθανότατα περιλαμβάνει συνδυασμό βιολογικών, αναπτυξιακών, ιδιοσυγκρασιακών και ψυχολογικών παραγόντων. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα αυταρχικό ή υπερπροστατευτικό στυλ γονικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξαρτημένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας σε άτομα που είναι ευπαθή σε αυτή τη διαταραχή.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν:

 • ιστορικό παραμέλησης
 • αυστηρή και κακοποιητική ανατροφή
 • μακροχρόνια τοξική ερωτική σχέση
 • υπερπροστατευτικούς ή αυταρχικούς γονείς
 • οικογενειακό ιστορικό διαταραχών άγχους

Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Διάγνωση

Η διάγνωσή της πρέπει να διακρίνεται από την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, καθώς έχουν κοινά συμπτώματα. Στην οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, το άτομο ανταποκρίνεται σε φόβους εγκατάλειψης με αισθήματα οργής και κενού. Στην εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας, το άτομο ανταποκρίνεται στον φόβο με υποταγή και αναζητά μια άλλη σχέση για να διατηρήσει την εξάρτησή του. Εάν υπάρχουν τα περισσότερα ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα, ο γιατρός θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση λαμβάνοντας ένα λεπτομερές ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό και πιθανώς μια βασική φυσική εξέταση. Παρόλο που δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη διαταραχή, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλείσει κάποια σωματική ασθένεια ως αιτία των συμπτωμάτων.

Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας – Αντιμετώπιση

Όπως συμβαίνει με πολλές διαταραχές προσωπικότητας, οι ασθενείς γενικά δεν αναζητούν θεραπεία για την ίδια τη διαταραχή. Αντίθετα, μπορεί να αναζητήσουν θεραπεία όταν ένα πρόβλημα στη ζωή τους –που συχνά προκύπτει από τη σκέψη ή τη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη διαταραχή– γίνει συντριπτικό και δεν είναι πλέον σε θέση να το αντιμετωπίσουν. Τα άτομα με DPD είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη και το άγχος, συμπτώματα που μπορεί να τα ωθήσουν να ζητήσουν βοήθεια.

Η ψυχοθεραπεία είναι η κύρια μέθοδος θεραπείας της διαταραχής. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να γίνει πιο ενεργό και ανεξάρτητο και να μάθει να σχηματίζει υγιείς σχέσεις. Η βραχυπρόθεσμη θεραπεία με συγκεκριμένους στόχους προτιμάται όταν η εστίαση είναι στη διαχείριση συμπεριφορών που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Συγκεκριμένες στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαίδευση συμπεριφορών για να βοηθήσουν το άτομο να αναπτύξει αυτοπεποίθηση μέσω γνωστικής – συμπεριφοριστικής θεραπείας .Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναπτύξει νέες στάσεις και προοπτικές για τον εαυτό του. Η πιο ουσιαστική αλλαγή στη δομή της προσωπικότητας κάποιου ασθενούς βέβαια γίνεται μέσω μακροχρόνιας ψυχαναλυτικής ή ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων με εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας που υποφέρουν από σχετικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη ή άγχος . Ωστόσο, η φαρμακευτική θεραπεία από μόνη της δεν αντιμετωπίζει συνήθως τα βασικά προβλήματα που προκαλούνται από διαταραχές προσωπικότητας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.