Οιστριονική διαταραχή: Όταν η ανάγκη για προσοχή γίνεται εμμονή

Οιστριονική διαταραχή: Όταν η ανάγκη για προσοχή γίνεται εμμονή

Η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας συνοδεύεται από έντονα, ασταθή συναισθήματα και παραμορφωμένες εικόνες.

Η αυτοεκτίμηση των ατόμων με αυτή τη διαταραχή εξαρτάται από την έγκριση και προσοχή των άλλων, δεν αποτελεί δηλαδή προϊόν εσωτερικής διεργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια τεράστια επιθυμία να παρατηρηθούν και συχνά συμπεριφέρονται δραματικά ή ακατάλληλα, ώστε να τραβήξουν την προσοχή. Η οιστριονική διαταραχή είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και συνήθως είναι εμφανής από την εφηβεία ή κατά την πρώιμη ενηλικίωση.

Οιστριονική διαταραχή – Συμπτώματα

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με οιστριονική διαταραχή έχουν καλές κοινωνικές δεξιότητες. Ωστόσο, τείνουν να τις χρησιμοποιούν για να χειραγωγούν άλλους, ώστε να μπορούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή μπορεί επίσης:

 • Να νιώθει άβολα όταν δεν έχει προσοχή.
 • Να ντύνεται προκλητικά ή να έχει ακατάλληλα σαγηνευτική ή ερωτική συμπεριφορά.
 • Να έχει έντονη κυκλοθυμία.
 • Να συμπεριφέρεται πολύ δραματικά, σαν να παίζει μπροστά σε ένα κοινό, με υπερβολικά συναισθήματα και εκφράσεις, αλλά να φαίνεται ότι στερείται ειλικρίνειας.
 • Να ανησυχεί υπερβολικά για την εμφάνισή του.
 • Να ζητά συνεχώς επιβεβαίωση ή έγκριση.
 • Να είναι εύθραυστο και να επηρεάζεται εύκολα από άλλους.
 • Να είναι υπερβολικά ευαίσθητο στην κριτική ή την απόρριψη.
 • Να λειτουργεί επιπόλαια.
 • Να είναι εγωκεντρικό και σπάνια να ανησυχεί για τους άλλους.
 • Να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση σχέσεων, που συχνά φαίνονται ψεύτικες ή ρηχές.
 • Να απειλεί ότι θα κάνει ‒ή και να επιχειρεί‒ αυτοκτονία για να τραβήξει την προσοχή.

Οιστριονική διαταραχή – Αίτια

Η ακριβής αιτία της διαταραχής δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι τόσο η μίμηση του παιδιού στους σημαντικούς άλλους όσο και οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Για παράδειγμα, υπάρχει τάση να εμφανίζεται η οιστριονική διαταραχή της προσωπικότητας σε οικογένειες, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να κληρονομηθεί. Το παιδί όμως ενός γονέα με αυτή τη διαταραχή μπορεί απλώς να επαναλαμβάνει τη μαθημένη συμπεριφορά. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται περιλαμβάνουν την έλλειψη κριτικής ή τιμωρίας στα παιδικά χρόνια, τη θετική ενίσχυση που δίνεται μόνο όταν ένα παιδί ολοκληρώνει ορισμένες εγκεκριμένες συμπεριφορές αλλά και την απουσία προσοχής και φροντίδας από τους γονείς.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Γενικά, τα άτομα με οιστριονική διαταραχή δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται θεραπεία. Τείνουν επίσης να υπερβάλλουν τα συναισθήματά τους και να μην τους αρέσει η ρουτίνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση ενός θεραπευτικού προγράμματος. Ωστόσο, μπορεί να ζητήσουν βοήθεια εάν έχουν κατάθλιψη ‒που πιθανώς σχετίζεται με μια αποτυχημένη σχέση‒ ή άλλο πρόβλημα που τους προκαλεί δυσφορία.

Η ψυχοθεραπεία είναι γενικά η θεραπεία επιλογής. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να αποκαλύψει τα κίνητρα και τους φόβους που σχετίζονται με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του και να το βοηθήσει να μάθει να συσχετίζεται με τους άλλους με πιο θετικό τρόπο.

Η φαρμακευτική αγωγή μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να συνυπάρχουν με αυτή τη διαταραχή, όπως κατάθλιψη και άγχος.

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.