Η μελαγχολική κατάθλιψη είναι μια μορφή μείζονος κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη και μελαγχολία. Σε αυτή τη μορφή κατάθλιψης υπάρχει πλήρης απώλεια της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής. 

Η μελαγχολική κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων της εργασίας, του σχολείου και των σχέσεων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά καθώς και διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως την όρεξη και τον ύπνο. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο κατάθλιψης χάνουν συχνά το ενδιαφέρον τους για τη ζωή και δυσκολεύονται να περάσουν την ημέρα. Περιστασιακά, μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν αξίζει.

Η σοβαρότητα και ο τύπος των συμπτωμάτων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν κοινά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ άλλοι αναπτύσσουν επιπρόσθετα, όπως η μελαγχολία και η κατατονία. Τα περισσότερα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδική θεραπεία, η οποία μπορεί να αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.μελαγχολική κατάθλιψη γυναίκα κάθεται στο τζάμι στεναχωρημένη

Μελαγχολική κατάθλιψη: Συμπτώματα

Τα άτομα με μελαγχολική κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως:

Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μελαγχολικά χαρακτηριστικά, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • απώλεια ευχαρίστησης σε όλες ή τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες
 • αδιαφορία για θετικά νέα και γεγονότα
 • βαθιά αισθήματα απελπισίας και ματαιότητας
 • διαταραχές ύπνου
 • σημαντική απώλεια βάρους
 • επίμονο αίσθημα υπερβολικής ενοχής.

Τα μελαγχολικά χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα που συχνά εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα μελαγχολικής κατάθλιψης και είναι συχνά χειρότερα το πρωί. μελαγχολική κατάθλιψη φατσούλες στεναχωρημένες

Διάγνωση μελαγχολικής κατάθλιψης

Το APA δεν αναγνωρίζει πλέον τη μελαγχολική κατάθλιψη ως ξεχωριστή μορφή κατάθλιψης. Όταν κάποιος εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης και μελαγχολίας, η διάγνωση είναι «μείζων κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά». Για να κάνει αυτή τη διάγνωση, ένας γιατρός συνήθως υποβάλλει τον ασθενή σε μερικές από τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Αντιμετωπίζετε δυσκολία να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε την ημέρα σας;
 • Τα συμπτώματά σας είναι χειρότερα το πρωί ή το βράδυ;
 • Πώς κοιμάστε;
 • Υπήρξε αλλαγή στον ύπνο σας;
 • Πώς είναι μια τυπική ημέρα για εσάς;
 • Έχει αλλάξει πρόσφατα η καθημερινή σας ρουτίνα;
 • Σας αρέσουν τα ίδια πράγματα που κάποτε κάνατε;
 • Τι βελτιώνει τη διάθεσή σας;άνδρας με τατού κάθεται στεναχωρημένος στο τζάμι

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η μελαγχολική κατάθλιψη αντιμετωπίζεται συχνά με νεότερα αντικαταθλιπτικά, όπως είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Αυτά περιλαμβάνουν γνωστά φάρμακα, όπως φλουοξετίνη, σιταλοπράμη ή παροξετίνη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με αυτού του είδους την κατάθλιψη μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά, όπως είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ) καθώς και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης, όπως η βενλαφαξίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της διάσπασης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Μερικές φορές, ορισμένα άτυπα αντιψυχωσικά, όπως το Abilify (αριπιπραζόλη), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των ατόμων με μελαγχολική κατάθλιψη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων θεραπείας είναι συνήθως πιο αποτελεσματικός. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει με παρόμοιο τρόπο και να δώσει τη δυνατότητα στους πάσχοντες να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άτομα που μπορούν να συσχετιστούν.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την προσάρτηση ηλεκτροδίων στο κεφάλι που στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια ήπια κρίση. Το ECT θεωρείται πλέον μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για διαταραχές της διάθεσης και ψυχικές ασθένειες.

Στοιχεία από: verywellmind.com healthline.com