fbpx
υπερανάλυση άγχος άνδρας πιάνει το κεφάλι του που βασανίζεται από τις σκέψεις

Υπερανάλυση και άγχος: Δώστε τέλος στις ανήσυχες σκέψεις

Η υπερανάλυση και το άγχος είναι δύο πολύ καλοί φίλοι. Φυσικά, όλοι σκέφτονται υπερβολικά μερικές φορές, όμως όταν αυτό συμβαίνει ακατάπαυστα, μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα. 

Ίσως έχετε σπαταλήσει αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να αποφασίσετε τι θα φορέσετε σε μια συνέντευξη για εργασία, με αποτέλεσμα να μην αφιερώσατε αρκετό χρόνο για να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας. Η υπερανάλυση κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα, διεγείροντας το άγχος και δημιουργώντας μουδιασμένη σκέψη και αντίληψη.

Όσο περισσότερο σκέφτεστε για κάτι, τόσο λιγότερος χρόνος και ενέργεια σας απομένουν για δράση. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την υπερανάλυση και το άγχος, πρέπει να αναγνωρίσετε πότε το κάνετε και για ποιους λόγους.

Υπερανάλυση και άγχος – Σημάδια

  • Δεν εστιάζετε στη λύση

Η υπερβολική σκέψη διαφέρει από την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, καθώς η δεύτερη περιλαμβάνει την αναζήτηση λύσης, ενώ η υπερβολική σκέψη εστιάζει μόνο στο πρόβλημα και στο τι μπορεί να προκαλέσει.

  1. Παράδειγμα υπερανάλυσης: «Μακάρι να μην έρθει η καταιγίδα. Θα είναι απαίσιο. Ελπίζω το σπίτι να μην καταστραφεί. Γιατί αυτά τα πράγματα πρέπει να συμβαίνουν πάντα σε μένα; Δεν μπορώ να το διαχειριστώ όλο αυτό».
  2. Επίλυση προβλημάτων: «Θα πάω έξω και θα μαζέψω ό,τι μπορεί να βραχεί και να χαλάσει από την καταιγίδα. Θα βάλω τα απλωμένα ρούχα μέσα και θα καλύψω τις πρίζες με νάιλον».

Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική δράση, ενώ η υπερβολική σκέψη τροφοδοτεί τα άβολα και δυσάρεστα συναισθήματα και δεν αναζητά λύσεις.

  • Έχετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις

Όταν σκέφτεστε υπερβολικά, ενδέχεται να αναπαράγετε επανειλημμένα μια συνομιλία στο μυαλό σας ή να φαντάζεστε κάτι κακό να συμβαίνει πολλές φορές. Η συνεχής αναβίωση των προβλημάτων, των λαθών και των αδυναμιών σας αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Abnormal Psychology»Καθώς η ψυχική σας υγεία επιβαρύνεται, είναι πιο πιθανό να έχετε δυσάρεστες σκέψεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει.

  • Η ανησυχία σάς κρατά άυπνους

Όταν σκέφτεστε υπερβολικά, μπορεί να νιώθετε ότι ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ηρεμήσει. Όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, μπορεί να αισθανθείτε ότι ο εγκέφαλός σας είναι σε υπερδραστήρια κατάσταση, καθώς επαναλαμβάνει σενάρια στο κεφάλι σας και σας αναγκάζει να φανταστείτε αρνητική έκβαση. Η υπερανάλυση δημιουργεί άγχος που επηρεάζει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Επομένως, είναι πιο δύσκολο να πέσετε σε έναν βαθύ ύπνο όταν ο εγκέφαλός σας είναι απασχολημένος μαχόμενος το άγχος.

  • Δεν μπορείτε να πάρετε εύκολες αποφάσεις

Η υπερανάλυση σας οδηγεί να κάνετε διάφορες σκέψεις, όπως ότι η ζωή σας θα ήταν καλύτερη αν είχατε κάνει άλλη δουλειά ή αν δεν ξεκινούσατε μια επιχείρηση. Ή ίσως να θυμώνετε με τον εαυτό σας επειδή δεν είδατε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε νωρίτερα. Και ενώ ο υγιής αναστοχασμός μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε από τα λάθη σας, η υπερανάλυση είναι μια μορφή ψυχικού βασανιστηρίου.

Βάλτε τέλος στην υπερανάλυση και το άγχος

Έρευνες δείχνουν ότι η λιγότερη σκέψη πάνω σε ένα πρόβλημα μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερες λύσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια «περίοδος ηρεμίας» μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις. Αντί να κάθεστε και να σκέφτεστε ένα πρόβλημα για ατελείωτο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αποσπάσετε τον εαυτό σας για λίγο.

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να βρει καλύτερους τρόπους για τη λύση του προβλήματος όταν αποσπάτε την προσοχή σας με μια άλλη εργασία ή μπορείτε να πέσετε για ύπνο και να ανακαλύψετε ότι ο εγκέφαλός σας λύνει το πρόβλημα για εσάς ενώ κοιμάστε. Μια σύντομη απόσπαση της προσοχής μπορεί να σας βοηθήσει και να εστιάσει το μυαλό σας σε κάτι πιο παραγωγικό. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να βρει μια λύση για το πρόβλημα όταν σταματήσετε να το σκέφτεστε συνεχώς.

Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την υπερανάλυση και το άγχος, σκεφτείτε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Η υπερβολική σκέψη μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ζητήματος ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή κάποια φοβία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία σας στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας μάθει δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να εμμένετε σε συνεχείς σκέψεις.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: verywellmind.com