fbpx

Το άγχος δεν εκλείπει ποτέ από την καθημερινότητα και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα συμπτώματά του επηρεάζουν έντονα την ποιότητα της ζωής. Η φυσική αντιμετώπισή του έχει αποδειχτεί αποτελεσματική, καθώς τα βότανα μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της ψυχικής σας υγείας.

Το άγχος είναι μια κατάσταση φυσιολογική. Είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να αντιδρά σε δύσκολες καταστάσεις και να προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο. Το περιστασιακό άγχος είναι αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της ζωής. Μπορεί να εμφανιστεί στην εργασία, πριν από σημαντικές αποφάσεις και γενικότερα σε στρεσογόνες συνθήκες.

Όταν όμως  το άγχος είναι ακραίο ή/και διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά σας, μάλλον πάσχετε από αγχώδη διαταραχή.αγχώδης διαταραχή γυναίκα σε σύγχηση

Συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής

Το άγχος είναι διαφορετικό ανάλογα με το άτομο που το βιώνει. Η σωματοποίησή του μπορεί να προκαλέσει από «πεταλούδες» στο στομάχι μέχρι και κρίση πανικού. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν εφιάλτες, πανικό και οδυνηρές σκέψεις ή αναμνήσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Ενδέχεται να έχετε ένα γενικό αίσθημα ανησυχίας ή ίσως και φόβο για ένα συγκεκριμένο μέρος ή γεγονός.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα νευρικότητας, ανησυχίας ή έντασης
 • Έντονη αίσθηση επικείμενου κινδύνου ή καταστροφής
 • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό
 • Εφίδρωση
 • Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Προβλήματα ύπνου
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Επιθυμία να αποφύγετε μέρη και σκέψεις που προκαλούν άγχος.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου της αγχώδους διαταραχής

Τα αίτια της αγχώδους διαταραχής δεν είναι πλήρως κατανοητά. Οι εμπειρίες της ζωής και τα τραυματικά γεγονότα φαίνεται να οδηγούν στη διαταραχή αυτή τα άτομα που είναι ήδη επιρρεπή στο άγχος. Η κληρονομικότητα ίσως να αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου.

Ιατρικές αιτίες αγχώδους διαταραχής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα άγχους είναι οι πρώτοι δείκτες μιας ασθένειας. Κάποιες φορές, μάλιστα, το άγχος μπορεί να εμφανίζεται και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το άγχος σας μπορεί να έχει ιατρική αιτία, πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις.

Ιατρικά προβλήματα που μπορούν να συνδεθούν με το άγχος περιλαμβάνουν:

 • Καρδιακή ασθένεια
 • Διαβήτη
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως υπερθυρεοειδισμός
 • Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Σπάνιοι όγκοι που παράγουν συγκεκριμένες ορμόνες.

Είναι πιθανό το άγχος σας να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική κατάσταση εάν:

 • Δεν έχετε συγγενείς με αγχώδη διαταραχή
 • Δεν είχατε βιώσει αγχώδη διαταραχή στο παρελθόν
 • Έχετε μια ξαφνική εμφάνιση άγχους που φαίνεται να μη σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα της ζωής σας.

Παράγοντες κινδύνου αγχώδους διαταραχής

 • ΤραύμαΤα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή ήταν παρόντα σε τραυματικά συμβάντα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή από τους άλλους ανθρώπους.
 • Στρες λόγω ασθένειας. Μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία σε έναν άνθρωπο.
 • Ψυχικές διαταραχές. Τα άτομα με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, συχνά εμφανίζουν και αγχώδη διαταραχή.
 • Ναρκωτικά ή αλκοόλ. Η χρήση ναρκωτικών ή/και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το άγχος.

Φυσική αντιμετώπιση αγχους με βότανα

 • Βιθανία ρίζα. Η βιθανία ρίζα, ή αλλιώς ashwagandha, είναι ένα από τα βότανα που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το σωματικό και συναισθηματικό στρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Indian Journal of Psychological Medicine», το ashwagandha βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να αυξηθούν όταν ένα άτομο είναι αγχωμένο. Έτσι προκαλούνται συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη και κακός ύπνος. Η τακτική λήψη ashwagandha μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται λιγότερο αγχωμένος και ψυχικά ήρεμος.

βότανα αιθέρια έλαια μπουκαλάκια

 

H σκόνη ashwagandha μπορεί να αναμειχθεί καλά με χυμούς, φυτικά ροφήματα ή γάλα σόγιας. Μπορεί επίσης να αναμειχθεί σε σπιτικές μπάρες ενέργειας. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη σε πληθώρα μαγειρικών συνταγών (6-8 γραμμ. την ημέρα).

 • Ιερός βασιλικός. Ο ιερός βασιλικός, ή αλλιώς tulsi, ενισχύει το επίπεδο και τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τα βλαβερά στοιχεία στο σώμα. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το tulsi είναι αποτελεσματικό και στη θεραπεία του άγχους. Ωστόσο, η αγιουρβέδα συνιστά τη χρήση του tulsi σε τακτική βάση. Λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης, βοηθώντας το σώμα τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Στο μαγείρεμα, ο ιερός βασιλικός προστίθεται συχνά σε πιάτα βραστά και τηγανητά, όπως και σε πικάντικες σούπες λόγω της πιπεράτης γεύσης του. Τα βιβλία μαγειρικής μερικές φορές το αποκαλούν «καυτό βασιλικό». Υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση του ελαίου από σπόρους tulsi ενάντια στον καρκίνο, κάνοντάς το ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα.

 • Σπαθόχορτο. Το σπαθόχορτο, ή αλλιώς βαλσαμόχορτο, είναι ένα φυτό με κίτρινα άνθη σε σχήμα αστεριού και αναπτύσσεται σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ανατολική Ασία. Το σπαθόχορτο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της, όπως νευρικότητα, κόπωση, άγχος και προβλήματα ύπνου. Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε 1 φλιτζάνι αποξηραμένο βότανο στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας και να χαλαρώσετε μέσα σε αυτό.

Φυσική αντιμετώπιση αγχους με αιθέρια έλαια για ψυχική ηρεμία 

 • Λεβάντα.  Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, η αρωματοθεραπεία λεβάντας θεωρείται ότι καταστέλλει το άγχος, επηρεάζοντας το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.

Απολαύστε ένα χαλαρωτικό λουτρό λεβάντας αναμειγνύοντας αρκετές σταγόνες λάδι λεβάντας με ένα αρωματικό αφρόλουτρο μπάνιου. Ανακατέψτε το μείγμα σε ζεστό νερό λίγο πριν μπείτε.

 • Μάραθος. Ο μάραθος είναι πιο γνωστός ως μπαχαρικό μαγειρικής, παρά ως ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα. Έχει άρωμα γλυκάνισου και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παρενεργειών του άγχους, όπως τα προβλήματα πέψης. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αλλά και άλλες καταστάσεις. Σύμφωνα με  μελέτη του 2017, τα συμπληρώματα μάραθου βοήθησαν σε παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως το άγχος, οι εξάψεις, τα προβλήματα ύπνου και η κατάθλιψη.

 

Προσθέστε αραιωμένο λάδι μάραθου σε ζεστό νερό στην μπανιέρα σας για να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό σας.

 • Τριαντάφυλλο. Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου εξάγεται από τα ροδοπέταλα. Τα τριαντάφυλλα έχουν ένα γοητευτικό, λουλουδάτο άρωμα, γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η χρήση αιθέριου ελαίου από τριαντάφυλλο μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια της εργασίας.

βότανα αιθέρια έλαια κερί ροζ λουλούδια

Βυθίστε τα πόδια σας σε μια λεκάνη γεμάτη με ζεστό νερό και αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τριαντάφυλλο στην αγαπημένη σας αρωματική ενυδατική κρέμα για απαλό μασάζ στο δέρμα, ώστε να επωφεληθείτε από ένα από τα πιο αρωματοφόρα βότανα. 

 

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.