Όταν αυξάνεται απότομα η αρτηριακή πίεση λόγω συναισθηματικά φορτισμένων καταστάσεων, γίνεται λόγος για «νευροπίεση». Στην πραγματικότητα πρόκειται για λανθασμένο όρο, αφού αποτελεί μια μορφή υπέρτασης, η οποία χρήζει παρακολούθησης.
H ιδανική αρτηριακή πίεση για τους ενηλίκους είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Σε ορισμένους ανθρώπους, όμως, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της πίεσης, δηλαδή συστολική πίεση που φτάνει ή ξεπερνά τα 160 ή 170 mmHg και διαστολική που φτάνει τα 100 ή 110 mmHg.
Υπέρταση
Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενηλίκους και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα. Ένας στους τρεις ενηλίκους παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή κ.λπ.
H «νευροπίεση» δεν είναι αθώα
Η απότομη αύξηση της πίεσης κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά και τα νεφρά. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβες όπως η υπερτροφία της καρδιάς, η σκλήρυνση των αρτηριών και η νεφρική δυσλειτουργία.
Σε οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση, ενεργοποιείται ένα μέρος του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Η διακύμανση αυτή είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Φροντίστε, ωστόσο, να μετράτε την πίεσή σας κάθε φορά που αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι.
Πώς μετράμε την αρτηριακή πίεση;
Την πίεση τη μετράμε με σφυγμομανόμετρο ή αλλιώς πιεσόμετρο. Υπάρχει υδραργυρικό και μηχανικό μανόμετρο καθώς και ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Για να μετρήσουμε σωστά την αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε καθιστή θέση και το αριστερό χέρι να ακουμπά χαλαρά σε ένα τραπέζι στο ύψος της καρδιάς. Τοποθετούμε την περιχειρίδα γύρω από τον βραχίονα, τρία περίπου εκατοστά πάνω από τον αγκώνα. Το στηθοσκόπιο θα πρέπει να τοποθετείται ελαφρά και σταθερά πάνω από τη βραχιόνια αρτηρία, που τη συναντάμε στην εσωτερική μεριά του βραχίονα προς το μικρό δάχτυλο του χεριού.
Η πίεση θα πρέπει να μετριέται έπειτα από 5-10 λεπτά ξεκούρασης, όχι μετά το φαγητό ή το τσιγάρο, και ενώ βρίσκεστε σε ήσυχο περιβάλλον. Η μέτρηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται έπειτα από μεσοδιάστημα 3 λεπτών και να υπολογίζεται ο μέσος όρος των δύο μετρήσεων, εκτός αν παρατηρηθεί σημαντική απόκλιση, οπότε θα χρειαστεί και τρίτη μέτρηση.
Όπως και να έχει, η σωστή διάγνωση από τον γιατρό είναι απαραίτητη, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλεί την μη σταθερή πίεση (νευροπίεση), με σκοπό την αντιμετώπισή της.
Διαβάστε περισσότερα για:
- Τις έκτακτες συστολές, ποιοι παράγοντες τις προκαλούν και πώς σταματούν;
- Τους μύθους για την υπέρταση
- Πνευμονική Υπέρταση: Πρόγνωση και προσδόκιμο ζωής
Πληροφορίες από: bioclinic.gr, hcs.gr, mayoclinic.org, eody.gr