Άγχος της υγείας: Όταν φαντάζεστε ότι έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια

άγχος της υγείας γυναίκα πιάνει το λαιμό της από το άγχος

Το άγχος της υγείας είναι μια έμμονη και παράλογη ανησυχία για σοβαρή ιατρική κατάσταση. Παλαιότερα ονομαζόταν υποχονδρίαση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από φανταστικά σωματικά συμπτώματα ασθένειας από τον πάσχοντα.

Σε άλλες περιπτώσεις, το άγχος για την υγεία είναι μια λανθασμένη ερμηνεία ενός ατόμου για φυσιολογικές αισθήσεις του σώματος ως σοβαρά συμπτώματα νόσου, παρά τη διαβεβαίωση από τους γιατρούς ότι δεν έχουν κάποια ασθένεια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανησυχίας και άγχους για την υγεία;

Εάν το σώμα σας στέλνει σημάδια ότι είστε άρρωστοι, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε. Το άγχος για την υγεία χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι έχετε ένα σύμπτωμα ή συμπτώματα σοβαρής ασθένειας. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας, το λογικό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Άτομα με άγχος για την υγεία αισθάνονται ακραία ταλαιπωρία για τα φανταστικά τους συμπτώματα, ακόμη και αφού τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων βγουν αρνητικά και οι γιατροί διαβεβαιώσουν ότι είναι υγιή.

Αυτή η κατάσταση υπερβαίνει τη φυσιολογική ανησυχία για την υγεία. Μπορεί να παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων του να:

 • εργάζεται σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό περιβάλλον
 • λειτουργεί σε καθημερινή βάση
 • δημιουργεί και διατηρεί ουσιαστικές σχέσεις.

Τι προκαλεί το άγχος της υγείας;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τις ακριβείς αιτίες, αλλά πιστεύουν ότι ενδέχεται να εμπλέκονται οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Κακή κατανόηση των αισθήσεων του σώματος, των ασθενειών ή και των δύο αυτών πραγμάτων.
 • Έχετε ένα μέλος της οικογένειας ή μέλη που ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία τους.
 • Είχατε στο παρελθόν εμπειρίες σχετικά με την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Ως ενήλικος, οι φυσικές αισθήσεις που βιώνετε είναι τρομακτικές για εσάς.

Το άγχος για την υγεία εμφανίζεται συχνότερα στην πρώιμη ή μέση ενήλικη ζωή και μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Για τους ηλικιωμένους, μπορεί να επικεντρωθεί σε έναν φόβο ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • ένα αγχωτικό γεγονός ή κατάσταση
 • πιθανότητα σοβαρής ασθένειας που αποδεικνύεται ότι δεν είναι σοβαρή
 • παιδική κακοποίηση
 • μια σοβαρή παιδική ασθένεια ή έναν γονέα με σοβαρή ασθένεια
 • υπερβολικό έλεγχο της υγείας στο διαδίκτυο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία για το άγχος της υγείας επικεντρώνεται στη βελτίωση των συμπτωμάτων και στην ικανότητά σας να λειτουργείτε στην καθημερινότητα. Συνήθως, η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, ενώ μερικές φορές προστίθενται και φάρμακα.

Η πιο κοινή θεραπεία για το άγχος της υγείας είναι η ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT). Η CBT μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του άγχους για την υγεία, διότι σας διδάσκει δεξιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη διαταραχή σας. Μπορείτε να κάνετε CBT ατομικά ή σε ομάδα. Με τη CBT θα μπορέσετε να:

 • μάθετε άλλους τρόπους να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας
 • αυξήσετε την επίγνωσή σας για το πώς οι ανησυχίες σας επηρεάζουν εσάς και τη συμπεριφορά σας
 • μάθετε να αντιμετωπίζετε καλύτερα το άγχος
 • αποφεύγετε να εξετάζετε το σώμα σας για σημάδια ασθένειας.
 • Φαρμακευτική αγωγή

Εάν το άγχος της υγείας σας βελτιώνεται μόνο με ψυχοθεραπεία, αυτό είναι το μόνο που θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στην ψυχοθεραπεία. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα.

Τα αντικαταθλιπτικά, όπως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), χρησιμοποιούνται συχνά γι’ αυτή την κατάσταση. Εάν έχετε διαταραχή άγχους, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ορισμένα φάρμακα συνοδεύονται με σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες. Είναι σημαντικό να εξετάσετε διεξοδικά τις θεραπευτικές επιλογές με τον γιατρό σας.

Στοιχεία από: healthline.com