fbpx
Κοινωνιοπαθής-Ψυχοπαθής: Διαφορές, αίτια και αντιμετώπιση

Κοινωνιοπαθής-Ψυχοπαθής: Διαφορές, αίτια και αντιμετώπιση

Σε τι διαφέρουν ο κοινωνιοπαθής και ο ψυχοπαθής; Τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις; Οι γιατροί δεν διαγιγνώσκουν επίσημα την ψυχοπάθεια και την κοινωνιοπάθεια. Αντίθετα, χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό όρο: την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κοινωνιοπαθής και ο ψυχοπαθής άνθρωπος έχουν παρόμοιο σύνολο ψυχικών χαρακτηριστικών. Τα άτομα αυτά έχουν αδύναμη εσωτερική αίσθηση του σωστού και του λάθους. Επίσης, δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων. Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές.

Κοινωνιοπαθής – Κοινωνιοπάθεια – Ποια τα συμπτώματα;

Η κοινωνιοπάθεια αναφέρεται σε ένα σύνολο αντικοινωνικών συμπεριφορών, όπως η χειραγώγηση, η εξαπάτηση, η επιθετικότητα και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Ο κοινωνιοπαθής μπορεί να παραβιάσει τον νόμο, να εκμεταλλευτεί τους άλλους και την εμπιστοσύνη τους. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του κοινωνιοπαθούς είναι τα ακόλουθα:

 • Έλλειψη σεβασμού στους κοινωνικούς κανόνες και νόμους
 • Εξαπάτηση και χρήση ψευδών ταυτοτήτων για προσωπικό όφελος.
 • Δεν κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια. Συμπεριφέρεται επίσης συχνά χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες.
 • Δείχνει επιθετική συμπεριφορά. Τσακώνεται συνεχώς και βλάπτει τους άλλους.
 • Δεν «αφουγκράζεται» προσωπικές ή επαγγελματικές ευθύνες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επανειλημμένα καθυστερημένη εργασία ή μη έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών.
 • Δεν αισθάνεται ενοχές ή τύψεις όταν έχει βλάψει άλλους.ψυχοπαθής κοινωνιοπαθής σκιά σε τοίχο

Κοινωνιοπαθής – Αιτίες και επιπλοκές

Η προσωπικότητα ενός ατόμου –που τον κάνει μοναδικό– είναι ο συνδυασμός σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και κατανοούν τον έξω κόσμο καθώς και τον εαυτό τους. Η προσωπικότητα διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία, μέσω της αλληλεπίδρασης των κληρονομικών τάσεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η ακριβής αιτία της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας δεν είναι γνωστή, αλλά:

 • Τα γονίδια μπορεί να κάνουν ευάλωτο το άτομο στην ανάπτυξη αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Επιπλέον, οι καταστάσεις της ζωής μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξή της.
 • Το οικογενειακό ιστορικό αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας ή άλλων ψυχικών διαταραχών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της.
 • Η κακοποίηση και η παραμέληση κατά την παιδική ηλικία μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κοινωνιοπάθειας.

Κοινωνιοπαθής vs Ψυχοπαθής 

Όπως πολλοί άλλοι όροι στον τομέα της ψυχολογίας, οι όροι «ψυχοπαθής»| και «κοινωνιοπαθής» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Δεδομένου ότι η κοινωνιοπάθεια δεν έχει επίσημη διάγνωση, εντάσσεται στην ομπρέλα διάγνωσης του ASPD (αντικοινωνική προσωπικότητα). Μερικοί άνθρωποι κάνουν μια τεχνητή διάκριση με βάση τη σοβαρότητα της διαταραχής της προσωπικότητας.

Μια βασική διαφορά λοιπόν μεταξύ ενός ψυχοπαθούς και ενός κοινωνιοπαθούς ατόμου είναι η ύπαρξη συνείδησης. Συνείδηση είναι η μικρή φωνή μέσα μας που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε κάνουμε κάτι λάθος. Ένας ψυχοπαθής δεν έχει συνείδηση. Εάν σας λέει ψέματα για να κλέψει τα χρήματά σας, δεν θα έχει κανένα ηθικό πρόβλημα. Μία ακόμη διαφορά είναι ο λόγος που εκδηλώνεται η αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι κοινωνιοπαθείς είναι άτομα των οποίων η συμπεριφορά διαμορφώνεται κυρίως από την παιδική κακοποίηση ή την έκθεση σε ακατάλληλη συμπεριφορά από σημαντικά πρόσωπα. Η ψυχοπάθεια είναι εγγενής και αμετάβλητη. Αποτελεί συνήθως γονιδιακό χαρακτηριστικό. Οι ψυχοπαθείς είναι πιο πιθανό να διαπράξουν πράξεις βίας.

Ίσως η πιο θεμελιώδης διαφορά ενός κοινωνιοπαθούς είναι ότι είναι σε θέση να σχηματίσει αισθήματα για ένα συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα, ακόμη και αν αυτά τα αισθήματα είναι αδύναμα. Αντιθέτως, οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να σχηματίσουν ή να διατηρήσουν γνήσιους δεσμούς. Η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι δηλαδή ουσιαστικά ανύπαρκτη.κοινωνιοπαθής ψυχοπαθής

Αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Γενικά, τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας δεν πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα. Η ASPD απαιτεί συχνά μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση. Η θεραπεία μπορεί να μην είναι επιτυχής εάν το άτομο δεν είναι πρόθυμο να να συνεργαστεί.

Πιθανές θεραπείες για ASPD περιλαμβάνουν:

 • Ψυχοθεραπεία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο ψυχικής υγείας για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει. Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει το άτομο να σκεφτεί πιο προσεκτικά τις ενέργειές και τις απαντήσεις σε άτομα και καταστάσεις. Η CBT δεν θα θεραπεύσει την ASPD, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θετικών, λιγότερο επιβλαβών συμπεριφορών. Η CBT μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην αποδοχή της διαταραχής. Ακόμα το άτομο μπορεί να νιώσει ενθάρρυνση και να αντιμετωπίσει πιο ενεργά την κατάσταση.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για τη θεραπεία του ASPD. Ενδέχεται, ωστόσο, να βοηθήσουν φάρμακα για συναφείς ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος , κατάθλιψη και επιθετική συμπεριφορά . Η ουσία κλοζαπίνη έχει παρουσιάσει αισιόδοξα δείγματα ως θεραπεία για άνδρες με ASPD.

Το ASPD δεν μπορεί να θεραπευτεί. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με θεραπείες που εστιάζουν στον περιορισμό των καταστροφικών συμπεριφορών, αντικαθιστώντας τις με εποικοδομητικές.

Εάν έχετε ASPD, θυμηθείτε ότι μπορείτε ακόμα να έχετε σταθερές και στοργικές σχέσεις με άλλους. Η αποδοχή ότι έχετε ASPD και η αναγνώριση των συνεπειών των ενεργειών σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις συμπεριφορές σας και να διατηρήσετε τις σχέσεις σας ισχυρές και υγιείς.

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.