fbpx

Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλεια με φυσικό τρόπο; Είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην πήξη και είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα επίπεδά τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν θρομβοπενία ή χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τα επίπεδα τους.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση αιμοπεταλίων ενός ατόμου φυσικά.

Αύξηση αιμοπεταλίων – Τροφές

 • τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ
 • τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β-12, C, D 
 • τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλια όμως άμεσα; Υπάρχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αύξηση αιμοπεταλίων.

Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλια – Βιταμίνες και μέταλλα

 • Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για την υγεία των κυττάρων.  Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος ημερησίως και οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 600 mcg.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν:

 1. σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών
 2. βοδινό συκώτι
 3. μαυρομάτικα φασόλια
 4. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
 5. ρύζι
 6. μαγιά
 • Βιταμίνη Β-12

Η βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα Β-12 στο σώμα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον χαμηλά αιμοπετάλια. Σύμφωνα με το NIH, τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω απαιτούν 2,4 mcg βιταμίνης Β-12 καθημερινά. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται έως και 2,8 mcg.

Η βιταμίνη Β-12 υπάρχει σε ζωικά προϊόντα, όπως:

 1. βοδινό και συκώτι βοδινού
 2. αυγά
 3. ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της πέστροφας, του σολομού και του τόνου
 • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C παίζει ζωτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης τα αιμοπετάλια να λειτουργούν σωστά και ενισχύει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τον σίδηρο.

Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C βοηθούν στην αύξηση αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων:

 1. λαχανάκια Βρυξελλών
 2. εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ
 3. ακτινίδια
 4. κόκκινες και πράσινες πιπεριές
 5. φράουλες
 • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των οστών, των μυών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με την Platelet Disorder Support Association (PDSA), η βιταμίνη D παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων του μυελού των οστών που παράγουν αιμοπετάλια και άλλα κύτταρα του αίματος. Το σώμα μπορεί να παράξει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο, αλλά όσοι δεν λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως κάθε μέρα, πρέπει να την λάβουν από την διατροφή τους. 

Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

 1. κρόκος αυγού
 2. λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί
 3. έλαια από συκώτι ψαριών
 4. ενισχυμένο γάλα και γιαούρτι

Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλια με σίδηρο;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για υγιή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Ερευνα σε νήπια και εφήβους με αναιμία από έλλειψη σιδήρου δείχνει ότι ο σίδηρος μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων σε εκείνους με αυτήν την πάθηση.

Σύμφωνα με το NIH, οι άνδρες άνω των 18 και οι γυναίκες άνω των 50 απαιτούν 8 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου ημερησίως, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 mg. 

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

 1. στρείδια
 2. βοδινό συκώτι
 3. φασόλια
 4. μαύρη σοκολάτα
 5. φακές
 6. τόφου

Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλια με συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι κάποια συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων που περιλαμβάνουν:

 • Χλωροφύλλη

Η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά. Η λήψη χλωροφύλλης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, αν και η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη. Τα συμπληρώματα με βάση τα φύκια, όπως η χλωρέλλα, είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. 

 • Εκχύλισμα φύλλων παπάγιας

Έρευνα σε ποντίκια, έδειξε ότι το το εκχύλισμα φύλλου παπάγιας αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά σε ανθρώπινες μελέτες.

 • Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα και βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος. Ορισμένες έρευνες σε ζώα αναφέρουν μια ότι η μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση αιμοπεταλίων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο χρήσιμη είναι σε άτομα με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.