fbpx
Κλεπτομανία: Τι είναι – Πώς να την αναγνωρίσετε;

Κλεπτομανία: Τι είναι – Πώς να την αναγνωρίσετε;

Η κλεπτομανία, αυτή η επαναλαμβανόμενη αδυναμία να αντισταθεί κάποιος στις παρορμήσεις να κλέψει αντικείμενα που γενικά δεν χρειάζεται πραγματικά και που συνήθως έχουν μικρή αξία, συχνά δεν γίνεται κατανοητή από το ευρύ κοινό.

Το DSM 5 (τελευταία έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για ειδικούς παγκοσμίως) κατατάσσει την κλεπτομανία στις «διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και συμπεριφοράς».

Τι κρύβεται όμως πραγματικά πίσω από αυτόν τον όρο; Πώς να μάθετε αν κάποιος είναι κλεπτομανής. Υπάρχει θεραπεία; Πώς εκδηλώνεται αυτή η διαταραχή συμπεριφοράς, η οποία δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί;

Η κλεπτομανία είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να προκαλέσει πολύ συναισθηματικό πόνο σε εσάς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τι είναι κλεπτομανία;

“Η κλεπτομανία έχει πολλές προεκτάσεις Αλλά αν έπρεπε να το συνοψίσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η αδυναμία που έχει κάποιος να αποτρέψει τον εαυτό του να κλέψει αντικείμενα που δεν έχουν πραγματική προσωπική χρήση ή ιδιαίτερη αξία“, ορίζει ο Ghislain Rubio de Teran, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του βιβλίου Soothe the 6 fires of our pain.

Η ιδιαιτερότητα της κλεπτομανίας έγκειται στο γεγονός ότι η κλοπή δεν υποκινείται από το αντικείμενο, αλλά από την αδρεναλίνη που δίνει η διαδικασία στο άτομο που κλέβει. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για αντικείμενα που μπορεί να αγοράσουν οι ίδιοι, χωρίς υποκειμενικό οικονομικό λόγο.

«Δεν κλέβουνε για το αντικείμενο από μόνο του, αλλά για τον ενθουσιασμό που δημιουργείται από τη συμπεριφορά », εξηγεί ο Ghislain Rubio de Teran.

«Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται καταναγκασμός ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά , ίδιας τάξης για παράδειγμα με αυτή του τζόγου, ή ακόμα και της βουλιμίασ». Είναι η χειρονομία της λήψης, είναι η παραβατική ενέργεια που μετράει.

Υπάρχουν αρκετοί βαθμοί έντασης στην κλεπτομανία: «αυτοί είναι άνθρωποι που θα κλέβουν ένα στυλό κάθε έξι μήνες ή εκείνοι που θα είναι σε υψηλότερο καταναγκασμό, να κλέβουν κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα…».

Ποια είναι τα αίτια της κλεπτομανίας;

«Προτιμώ να μιλάω για «λειτουργία» παρά για «αιτία»», εξηγεί. “Οι αιτίες μπορεί να είναι τόσες πολλές, σχεδόν άπειρες. Είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι λειτουργίες της κλεπτομανίας, σε τι χρησιμεύει στον άνθρωπο;”

«Για άτομα που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, μπορεί να ανακουφίσει την ένταση, τη δυσφορία, να προσφέρει αδρεναλίνη και να νιώθουν ζωντανοί, να γεμίσουν ένα αίσθημα κενού. Ή, εάν ένα άτομο έχει σκοτεινές σκέψεις, καταθλιπτικές ιδέες, αυτή η συμπεριφορά λειτουργεί ως στρατηγική για να ανακουφιστεί. Η σκέψη , η προετοιμασία μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή δημιουργεί ενθουσιασμό, προσφέρει θετική αίσθηση», συνεχίζει ο ειδικός.

Κλεπτομανία – Συμπτώματα που μοιάζουν με εθισμό

κλεπτομανία συμπτώματα εθισμός

«Εδώ μπορεί να ξεκινήσει ο καταναγκασμός , και η εθιστική συμπεριφορά, λίγο όπως στον αλκοολισμό: προσπαθούμε να έχουμε όλο και περισσότερο ενθουσιασμό και δεν μπορούμε πλέον να σταματήσουμε».

Με τα συμπτώματά (καταναγκασμός, αναζήτηση της αδρεναλίνης κ.λπ.), η κλεπτομανία συχνά συγκρίνεται με μια μορφή εξάρτησης ή εθισμού. Μερικές φορές συνδέεται με μια αγχώδη κατάσταση , μερικές φορές με την κατάθλιψη.

Μερικοί ειδικοί βλέπουν επίσης στην κλεπτομανία την ανάγκη για παντοδυναμία για να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτοεκτίμησης , ή ακόμα και μια διαταραχή της λίμπιντο – η κλεπτομανία που παρέχει μια οικεία ευχαρίστηση που το άτομο αδυνατεί να αποκτήσει μέσω της σεξουαλικότητας.

Υπάρχει τυπικό προφίλ κλεπτομανίας; (άνδρας, γυναίκα, έφηβος, ενήλικας);

Λίγα είναι γνωστά για την κλεπτομανία, αλλά υπάρχουσες μελέτες έχουν αναφέρει ότι φαίνεται να κυριαρχείται μάλλον από γυναίκες . «Ωστόσο, δεν πρέπει να γενικεύουμε, οι ασθενείς έχουν αρκετά διαφορετικά προφίλ ως προς την ηλικία, το φύλο και την κοινωνική τάξη», διευκρινίζει ο ψυχοθεραπευτής.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει κανείς, η κλεπτομανία δεν έχει καμία σχέση με την παραβατικότητα ή με ένα αντικοινωνικό προφίλ προσωπικότητας.

“Τα άτομα που έχουν κλεπτομανικές συμπεριφορές είναι μάλλον κοινωνικά προσαρμοσμένα άτομα, που έχουν πολύ έλεγχο και πολύ οργανωμένα στην καθημερινή ζωή. Θα αναζητήσουν ακριβώς ευχαρίστηση και ενθουσιασμό στην παράβαση του “απαγορευμένου” και θα έρθουν να σπάσουν αυτή την εικόνα ελέγχου”.

Κλεπτομανία: Διαταραχή που μερικές φορές σχετίζεται με βουλιμία

Από τις λίγες μελέτες που υπάρχουν για το θέμα, φαίνεται ότι η κλεπτομανία μπορεί να συσχετιστεί με τη βουλιμία , μια διατροφική διαταραχή.

Μπορούμε να δούμε σε αυτήν την ακατανίκητη ανάγκη ναβάλει κάποιος τον εαυτό του σε κίνδυνο και μεταξύ του φόβου ότι θα τον πιάσουν και της ευχαρίστησης το άτομο ζει σε μια πραγματική διελκυστίνδα.

Κλεπτομανία στην εφηβεία: Διαφοροποίηση της απλής κλοπής από την κλεπτομανία

κλεπτομανία εφηβία κλεπτομανής έφηβος αιτίες

Κατά την περίοδο της εφηβείας , κάθε ανάληψη κινδύνου είναι γενικά μέρος της ανάγκης να δοκιμάσουμε τα προσωπικά όρια, να αψηφήσουμε τα κοινωνικά όρια και να αναζητήσουμε αδρεναλίνη.

Η πράξη της κλοπής είναι τότε ένα μεμονωμένο φαινόμενο που ασκείται με πνεύμα εξέγερσης, μερικές φορές σε μια ομάδα. Συχνά, οι κλοπές σχετίζονται με επιλεγμένα και επιθυμητά αντικείμενα: ρούχα, βιντεοπαιχνίδια, μακιγιάζ…

Αυτό το στάδιο της εφηβικής ζωής  περνά αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, οι γονείς πρέπει να θυμίζουν σταθερά τα κοινωνικά όρια αυτού που έχει πιαστεί να κλέβει.

Όταν ο έφηβος πολλαπλασιάζει στις κλοπές η υπερβολική ανάληψη κινδύνων και η αναζήτηση αισθήσεων μπορεί να είναι τα συμπτώματα μιας βαθύτερης αδιαθεσίας .

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτεται, εξάλλου, ότι ο νέος υποφέρει και από εθισμό (αλκοόλ κ.λπ.) και ψυχολογικές δυσκολίες. Η κλεπτομανία μπορεί τότε να είναι μια μορφή κραυγής για βοήθεια που πρέπει να ακουστεί.

Οι ενέργειες ενός κλεπτομανή είναι παρορμητικές ή οργανωμένες;

«Για μένα η πραγματική κλεπτομανία αντιστοιχεί σε μια οργανωμένη και προγραμματισμένη πράξη» , δηλώνει η ψυχοθεραπευτής «Υπάρχει ένας πραγματικός ενθουσιασμός που ζωντανεύει στην αναμονή της κλοπής, στη σκέψη της πράξης, στην προετοιμασία κ.λπ. αυτό το παθολογικό πρότυπο του καταναγκασμού , με μια επαναλαμβανόμενη πράξη».

Πώς ξέρετε αν κάποιος που κλέβει είναι κλεπτομανής;

Για το οικογενειακό περιβάλλον, είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί η κλεπτομανία σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, είτε είναι έφηβος είτε ενήλικος.

“Πολύ συχνά, η κλεπτομανία κρύβεται , γιατί το άτομο ντρέπεται γι’ αυτό . Μπορεί να την προσποιηθεί, να περάσει από διάφορες φάσεις και να αρνηθεί”.

Κατά γενικό κανόνα, ένας κλεπτομανής δεν επιθυμεί θεραπεία, η παρόρμησή του να κλέψει πρέπει να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη , ώστε να συμφωνήσει να συμβουλευτεί.

“Στην αρχή μπορεί να το πάρει και για ένα παιχνίδι, μετά συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια μορφή εθισμού όταν συλλαμβάνεται ή όταν πηγαίνει στο δικαστήριο . Εδώ λαμβάνει χώρα η επίγνωση “, εξηγεί ο ειδικός.

Είναι πιθανό κάποιος κλεπτομανής που έχει ήδη συλληφθεί να το επαναλάβει, γιατί είναι πιο δυνατός από αυτούς. Τελικά, ο κοινωνικός κίνδυνος δεν είναι ασήμαντος : καταδίκη, στιγματισμός, απώλεια εργασίας… Ένας προσεκτικός περίγυρος μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η επίτευξη αυτού του σημείου. Όταν βρίσκουμε σημάδια κατάθλιψης, η φροντίδα φαίνεται να καταπραΰνει τη διαδικασία

Πολλοί άνθρωποι με κλεπτομανία ζουν ζωές κρυφής ντροπής επειδή φοβούνται να αναζητήσουν θεραπεία ψυχικής υγείας

Θεραπεία: Μπορεί να θεραπευτεί η κλεπτομανία;

ολλοί άνθρωποι με κλεπτομανία ζουν ζωές κρυφής ντροπής επειδή φοβούνται να αναζητήσουν θεραπεία ψυχικής υγείας

Όταν ο κλεπτομανής παραδέχεται το πρόβλημά του, η αναλυτική θεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει την προέλευση της ορμής του. Σε μια άλλη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να τεθεί υπό έλεγχο. Πολλοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι μπορούν να προσφέρουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) .

« Η διαχείριση της κλεπτομανίας από τη CBT θα είναι πιο παρεμβατική: ο θεραπευτής θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα απευαισθητοποίησης προσαρμοσμένο στο άτομο, θα προτείνει εργαλεία και στρατηγικές », εξηγεί ο Ghislain Rubio de Teran.

Με θεραπεία Gestalt, «μάλλον αναρωτιόμαστε τι συνέπειες έχει η κλεπτομανία στη ζωή του ατόμου» . Μήπως αυτή η διαταραχή τον εμποδίζει να ζήσει τη ζωή του με ικανοποιητικό τρόπο; Επηρεάζει τις κοινωνικές του σχέσεις; Σε ποιο βαθμό οργανώνεται η καθημερινότητά του γύρω από αυτές τις παρορμήσεις;

«Θα ανατέμνω επίσης την πράξη, τις αισθήσεις που δίνει στο σώμα κ.λπ. Και θα προσπαθήσω να συνειδητοποιήσω αυτό που συμβαίνει, χωρίς ντροπή ή ενοχές». Τι αισθάνεται το άτομο ? Λίγο καιρό μετά την κλοπή, μπορεί να βιώσει, για παράδειγμα, ένα αίσθημα κενού, ενοχής ή ένα αίσθημα στενοχώριας.

«Προτείνω να δούμε την κλεπτομανία ως θετικό σύμπτωμα : αυτή η συμπεριφορά είναι μια ενέργεια που θέλει να εκφραστεί· ίσως το άτομο δεν έχει ελευθερία, ενθουσιασμό, χαρά στη ζωή του… Μπορούμε να το δούμε ως έκκληση για αλλαγή , μορφή ανοίγματος προς το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου». Να μπορέσει, ενδεχομένως, μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα, να προχωρήσει περαιτέρω στην εξερεύνηση του εαυτού του.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.