fbpx

Η κατάθλιψη και ο θυμός είναι πιθανό συχνά να σχετίζονται. Ο θυμός μπορεί να είναι ένα κοινό συναίσθημα μεταξύ των ανθρώπων με κατάθλιψη, καθώς ενδέχεται να νιώθουν θυμωμένοι με τον κόσμο, με το παρελθόν ή ακόμη και με τον εαυτό τους. 

Ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ του θυμού και της κατάθλιψης, ενώ σε μια παλαιότερη μελέτη του 1998 ερευνητές, παρατηρώντας άτομα με κατάθλιψη, σημείωσαν ότι το ένα τρίτο παρουσίασε ξαφνικά επεισόδια θυμού.

Κατάθλιψη και θυμός 

Ο θυμός είναι ένα κοινό συναίσθημα, το οποίο μπορεί να είναι καταστροφικό όταν δεν ανταποκρίνεται στους κοινωνικούς κανόνες. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, ο θυμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των μορφών που μπορεί να πάρει ο θυμός που συνδυάζεται με την κατάθλιψη.

 • Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της ίδιας της κατάθλιψης, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μορφή θυμού συνδέεται με την κατάθλιψη. Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, μπορεί να θυμώνετε με τους άλλους για ασήμαντα πράγματα ή να μην μπορείτε να διαχειριστείτε μικρές απογοητεύσεις.

 • Εχθρικότητα 

Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από την ευερεθιστότητα, ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να γίνει εχθρικό προς τους άλλους.

 • Επιθέσεις θυμού

Η ταχεία και έντονη έναρξη του θυμού (μερικές φορές ονομάζεται «επίθεση θυμού») μπορεί επίσης να είναι ένα χαρακτηριστικό της κατάθλιψης. Αυτές οι επιθέσεις θυμού μπορεί να προκύψουν ως απάντηση σε ασήμαντα ζητήματα.

Άλλα συμπτώματα θυμού και κατάθλιψης

 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • οργή
 • επιθετική συμπεριφορά

Η κατάθλιψη είναι ένα αίσθημα βαθιάς θλίψης ή απελπισίας και τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • θυμό
 • συναισθήματα σύγχυσης, θλίψης ή απελπισίας
 • ακραία απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
 • απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως προκαλούσαν απόλαυση
 • απώλεια ενέργειας
 • ανεξήγητους πόνους και πόνους στο σώμα
 • αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές σκέψεις

Κατάθλιψη και θυμός: Αίτια και μορφές

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η σεροτονινεργική δυσλειτουργία μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την πρόκληση κατάθλιψης και θυμού. Με άλλα λόγια, η ισορροπία των νευροχημικών στον εγκέφαλό σας μπορεί να μην είναι σωστή, οδηγώντας σε ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και θυμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του θυμού.

Εσωτερικευμένος θυμός

Ο θυμός που στρέφεται προς τα μέσα μπορεί να είναι συχνός σε όσους έχουν κατάθλιψη. Ο εσωτερικευμένος θυμός της κατάθλιψης μπορεί να αντικατοπτρίζει μια υπερβολικά κριτική αρνητική εσωτερική φωνή που δυσκολεύει την αντιμετώπιση αισθημάτων ντροπής. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν ακούτε την εσωτερική φωνή σας, μπορεί να αισθάνεστε ακόμη πιο καταθλιπτικοί και να δυσκολεύεστε να κάνετε πράγματα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της κατάθλιψής σας. Το να μένει κάποιος θυμωμένος με τον εαυτό του παρατείνει τα συναισθήματα που επιφέρει η κατάθλιψη και εστιάζει σε αρνητικές σκέψεις.

Εξωτερικευμένος θυμός

Όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, είναι πιθανό να αισθάνεται ευερεθιστότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη σύγκρουση με άλλους ανθρώπους για ασήμαντα γεγονότα. Η κατάθλιψη μπορεί να ενισχύσει τα αρνητικά συναισθήματα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο του θυμού και οδηγώντας σε προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος στον χώρο εργασίας, μπορεί να εκδηλώσετε τον θυμό σε συναδέλφους, διευθυντές, ακόμη και σε πελάτες.

Κατάθλιψη και θυμός: Θεραπεία

Εάν ο ειδικός πιστεύει ότι τα επεισόδια θυμού προκαλούνται από συγκεκριμένες καταστάσεις ή άτομα, οι προτάσεις θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση από αυτό που προκαλεί αυτά τα επεισόδια. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ασκήσεις αναπνοής, βόλτες έξω στον καθαρό αέρα ή ακόμη κι έναν γρήγορο περίπατο για να καθαρίσει το μυαλό.

Εάν ο θυμός επιμένει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο και δεν φαίνεται να εξαφανίζεται εύκολα, ίσως χρειαστούν επιπλέον θεραπείες. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ώστε να βρεθεί η αιτία που προκαλεί τον θυμό, ενώ σε περιπτώσεις κατάθλιψης μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Ίσως χρειαστούν μερικές δοκιμές και δοσολογίες ώστε να βρεθεί το κατάλληλο, όμως τα φάρμακα έχουν σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: healthline.com verywellmind.com