fbpx
Αλεξιθυμία και σχέσεις – Όταν τα συναισθήματα «παγώνουν»

Αλεξιθυμία και σχέσεις – Όταν τα συναισθήματα «παγώνουν»

Η αλεξιθυμία είναι ένας ευρύτερος όρος για την περιγραφή της δυσκολίας έκφρασης των συναισθημάτων στις σχέσεις. Αν και αυτή η ψυχική κατάσταση δεν είναι γνωστή, εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα ταλαιπωρείται.

Συχνά η αλεξιθυμία θεωρείται δευτερεύουσα διάγνωση σε άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας και αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και του αυτισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με αυτές τις ψυχικές καταστάσεις έχουν προβλήματα έκφρασης και αναγνώρισης συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό. Τα άτομα που έχουν αλεξιθυμία μπορεί να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκφραση συναισθημάτων στις σχέσεις τους που θεωρούνται κοινωνικά κατάλληλα, όπως η ευτυχία σε μια χαρούμενη περίσταση. Άλλοι μπορεί επιπλέον να έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους.

Αλεξιθυμία – Αίτια

Τα αίτια της αλεξιθυμίας δεν είναι απολύτως κατανοητά. Υπάρχει πιθανότητα να είναι γενετική. Η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης. Μελέτες τη συνδέουν με την απάθεια και το άγχος.

 • Αλεξιθυμία και αυτισμός

Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού είναι ευρύτατα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά στερεότυπα που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση. Ένα σημαντικό στερεότυπο είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό δεν ευσταθεί.  Ταυτόχρονα, έρευνα δείχνει ότι το 50% των ατόμων με αυτισμό βιώνουν επίσης την αλεξιθυμία. Με άλλα λόγια, είναι η αλεξιθυμία που προκαλεί την έλλειψη ενσυναίσθησης και όχι ο αυτισμός.

Είναι επίσης δυνατό να βιώσετε την αλεξιθυμία μαζί με κατάθλιψη. Έχει παρατηρηθεί σε μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές καθώς και στη σχιζοφρένεια. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 32 και 51% των ατόμων με καταθλιπτικές διαταραχές έχουν επίσης αλεξιθυμία.

 • Ψυχικό τραύμα

Η αλεξιθυμία έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στη ζωή τους, ειδικά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Το τραύμα και η παραμέληση σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο και τα άτομα αυτά να δυσκολευτούν να αισθανθούν και να αναγνωρίσουν συναισθήματα αργότερα στη ζωή τους.

 • Άλλες σχετικές συνθήκες

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αλεξιθυμία μπορεί να υπάρχει σε ορισμένες νευρολογικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αλεξιθυμία – Συμπτώματα

Καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συναισθημάτων, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα συμπτώματα της αλεξιθυμίας.

Ωστόσο, ένα άτομο με αλεξιθυμία μπορεί να παρουσιάσει τα ακόλουθα συμπτώματα στις σχέσεις του:

 • θυμό
 • σύγχυση
 • δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων
 • δυσφορία
 • απάθεια
 • αυξημένο καρδιακό ρυθμό
 • έλλειψη αγάπης
 • πανικό

Αλεξιθυμία – Διάγνωση

Η αλεξιθυμία διαγιγνώσκεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών. Αντ’ αυτού, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας υποβάλει ερωτήσεις και θα παρέχει μια διάγνωση βάσει των απαντήσεών σας. Ένα άλλο πιθανό τεστ είναι μια μαγνητική τομογραφία, που εκτελείται από νευρολόγο. Αυτή θα παρέχει εικόνες για τυχόν βλάβες του εγκεφάλου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για την αλεξιθυμία, όπως σε άλλες νευρολογικές διαταραχές και  ψυχικές ασθένειες γενικά. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να λάβετε τη σωστή διάγνωση.

Αλεξιθυμία – Θεραπεία

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για την αλεξιθυμία. Η ακριβής προσέγγιση θεραπείας εξαρτάται από τις συνολικές ανάγκες της υγείας σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε κατάθλιψη ή άγχος, η λήψη φαρμάκων γι’ αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στα συμπτώματα της αλεξιθυμίας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την πάθηση. Η ψυχοθεραπεία θα σας οδηγήσει να συμμετέχετε σε ασκήσεις για τη βελτίωση της συναισθηματικής υγείας.

Πιθανές επιλογές ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT)
 • ομαδική θεραπεία
 • σχεσιακή ψυχανάλυση
Ένας ισχυρός θεραπευτικός παράγοντας για την αλεξιθυμία είναι να βρείτε έναν θεραπευτή που εμπιστεύεστε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αυτό που προκάλεσε την αλεξιθυμία ήταν τραύμα της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή η έλλειψη φροντίδας από τους γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας για να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο θα αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς για να έρθετε σε επαφή με τους βαθύτερους λόγους των θαμμένων συναισθημάτων σας. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά αν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη, τα θαμμένα συναισθήματα θα εμφανιστούν σταδιακά.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.