fbpx
Κατάθλιψη στους άνδρες – Πώς εκδηλώνεται;

Κατάθλιψη στους άνδρες – Πώς εκδηλώνεται;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι γυναίκες φαίνεται να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη πιο συχνά απ’ ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι άνδρες ενδέχεται να εμφανίζουν πολύ υψηλότερους αριθμούς, αλλά να μην κοινοποιούν την ψυχική τους κατάσταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων που καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωση της κατάθλιψης στους άνδρες. Μπορεί επίσης να αισθάνονται πιεσμένοι κοινωνικά ώστε να πρέπει να ενεργούν «ανδρικά», κρύβοντας τα συναισθήματά τους. Εξαιτίας αυτού, είναι πιο συνηθισμένο οι άνδρες όταν εμφανίζουν κατάθλιψη να εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα από τις γυναίκες, που μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Κατάθλιψη και άνδρες – Συμπτώματα

Οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί πρώτα να παρατηρήσουν τις φυσικές  της επιπτώσειςΕνώ η κατάθλιψη θεωρείται διαταραχή ψυχικής υγείας, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και στο σώμα. Πολλοί άνδρες είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν τους γιατρούς τους για σωματικά προβλήματα παρά για συναισθηματικά.

Μερικά κοινά σωματικά σημάδια κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • σφίξιμο στο στήθος
 • πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα
 • στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά προβλήματα
 • πονοκεφάλους
 • ορμονικά προβλήματα, όπως χαμηλή τεστοστερόνη
 • πόνο στο σώμα
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • ακούσια απώλεια βάρους (μερικές φορές και αύξηση βάρους)
Τα ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να παρουσιάζονται διαφορετικά στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να κάνει την κατάθλιψη δυσκολότερο να εντοπιστεί. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ένα άτομο σκέφτεται και επεξεργάζεται πληροφορίες, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.

Μερικά από τα πιο κοινά ψυχικά συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • αδυναμία συγκέντρωσης
 • προβλήματα μνήμης
 • ιδεοψυχαναγκαστική σκέψη
 • επιθετική συμπεριφορά
 • προβλήματα ύπνου – συνήθως δυσκολία στον ύπνο
 • αυτοκτονικές σκέψεις

Γιατί η κατάθλιψη είναι δύσκολο να διαγνωστεί στους άνδρες;

Παρόλο που η κοινωνία προοδεύει, εξακολουθεί να υπάρχει πολιτισμικό και κοινωνικό στίγμα γύρω από την κατάθλιψη
– ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών. Γενικά, οι άνδρες κοινωνικοποιούνται από την κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους και να μη μιλούν γι’ αυτά. Στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε αυτούς τους κοινωνικούς κανόνες, πολλοί άνδρες ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο τη συναισθηματική, σωματική και ψυχική τους ευημερία. Μερικοί δεν ζητούν ποτέ βοήθεια για την κατάθλιψή τους, επειδή δεν αναγνωρίζουν ποτέ τα σημάδια. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια μπορεί να δυσκολευτούν να συζητήσουν για την εμπειρία τους, επειδή φοβούνται την κρίση των άλλων.

Ως αποτέλεσμα, όταν οι άνδρες βιώνουν τα σημάδια της κατάθλιψης, αρχίζουν να εργάζονται πολλές ώρες ή γεμίζουν τον χρόνο τους με άλλους τρόπους για να παραμείνουν απασχολημένοι. Η διάγνωση της κατάθλιψης και η αναζήτηση θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, προλαβαίνοντας τα χειρότερα. Τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι συντριπτικά υψηλότερα στους άνδρες, καθώς έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αυτοκτονήσουν.

Κατάθλιψη και άνδρες – Θεραπεία

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις,  τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται αμέσως για να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων σωματικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων της ασθένειας. Αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιον με αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες. Τα αντικαταθλιπτικά, όπως η παροξετίνη και η σερτραλίνη, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, ο γιατρός είναι εκείνος που ορίζει το φάρμακο και τη δοσολογία.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συχνά αρκετές εβδομάδες έως και μήνες για να αρχίσουν να κάνουν αισθητή διαφορά στον τρόπο που αισθάνεστε. Να είστε υπομονετικοί και να ακολουθείτε στενά το σχέδιο θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα για 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.