Αέριο γέλιου και κατάθλιψη – Νέα πειραματική θεραπεία

Αέριο γέλιου και κατάθλιψη – Νέα πειραματική θεραπεία

Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι το αέριο γέλιου σε μικρές δόσεις ήταν αποτελεσματικό για την ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου στο «Science Translational Medicine», διαπίστωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα διήρκεσαν πολύ περισσότερο από όσο υποπτεύονταν οι ερευνητές, με ορισμένους συμμετέχοντες να βιώνουν βελτιώσεις για πάνω από δύο εβδομάδες. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την απόδειξη ότι οι μη παραδοσιακές θεραπείες μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για ασθενείς των οποίων η κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται σε τυπικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μπορεί επίσης να παρέχει μια ταχέως αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς σε κρίση.

Το αέριο γέλιου –επιστημονικά, οξείδιο του αζώτου– χρησιμοποιείται συχνά ως αναισθητικό, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο στην οδοντιατρική και τη χειρουργική επέμβαση. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν εξετάσει σε μια συνεδρία εισπνοής μίας ώρας με αέριο γέλιου 20 ασθενείς, διαπιστώνοντας ότι οδήγησε σε γρήγορες βελτιώσεις σε συμπτώματα κατάθλιψης, που διήρκεσαν τουλάχιστον 24 ώρες περισσότερο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς παρουσίασαν αρνητικές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο και πονοκεφάλους.

Η προσπάθεια των ερευνητών

«Αυτή η έρευνα έγινε με αφορμή τη σχέση που έχει η κεταμίνη με την κατάθλιψη» δήλωσε ο Peter Nagele, MD, πρόεδρος στο UChicago Medicine. «Όπως το οξείδιο του αζώτου, έτσι και η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό πολλά υποσχόμενο για μια υπο-αναισθητική θεραπεία της κατάθλιψης. Αναρωτηθήκαμε αν η προηγούμενη δόση μας ήταν πολύ υψηλή. Ίσως μειώνοντας τη δόση θα μπορούσαμε να μεγιστοποιήσουμε το κλινικό όφελος και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές παρενέργειες». Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επανέλαβαν ένα παρόμοιο πρωτόκολλο με 20 ασθενείς, αυτή τη φορά μειώνοντας στο μισό το οξείδιο του αζώτου. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και με μόνο τη μισή συγκέντρωση η θεραπεία ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματική, αλλά αυτή τη φορά με μόλις το ένα τέταρτο των παρενεργειών.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν την κλινική κατάθλιψη των ασθενών μετά τη θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. ενώ η τελευταία μελέτη αξιολόγησε μόνο τα συμπτώματα κατάθλιψης έως και 24 ώρες μετά τη θεραπεία. Η νέα μελέτη πραγματοποίησε πρόσθετες αξιολογήσεις για δύο εβδομάδες. Προς έκπληξή τους, έπειτα από μία μόνο χορήγηση, οι βελτιώσεις ορισμένων ασθενών στα συμπτώματα κατάθλιψης κράτησαν για ολόκληρη την περίοδο αξιολόγησης. «Η μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν απροσδόκητη, αλλά ακόμη πιο συναρπαστικά ήταν τα αποτελέσματα έπειτα από μία μόνο χορήγηση, που διήρκεσαν δύο ολόκληρες εβδομάδες» δήλωσε ο Nagele.

Αέριο γέλιου και κατάθλιψη

«Ένα σημαντικό ποσοστό –πιστεύουμε περίπου το 15%– των ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στην τυπική αντικαταθλιπτική θεραπεία» δήλωσε ο Charles Conway, MD, καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής στην Κλινική Νευροδιέγερσης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Και συνέχισε: «Αυτοί οι ασθενείς με ανοχή στη θεραπεία υποφέρουν συχνά για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, από κατάθλιψη. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά γιατί οι τυπικές θεραπείες δεν λειτουργούν γι’ αυτούς, αν και υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές διαταραχές του εγκεφαλικού δικτύου από τους μη ανθεκτικούς ασθενείς με κατάθλιψη. Ο εντοπισμός νέων θεραπειών, όπως το οξείδιο του αζώτου, είναι κρίσιμες για τη θεραπεία αυτών των ατόμων».

Παρά τη φήμη που έχει το αέριο γέλιου, οι ασθενείς που λαμβάνουν χαμηλή δόση στην πραγματικότητα χαλαρώνουν. «Δεν μαστουρώνουν, απλώς ηρεμούν» είπε ο Nagele. Παρόλο που παραμένει δύσκολο να γίνουν αποδεκτές μη παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα, και άλλες παρόμοιες μελέτες, θα ανοίξουν το μυαλό των απρόθυμων γιατρών για τις μοναδικές ιδιότητες αυτών των φαρμάκων. «Αυτές ήταν πιλοτικές μελέτες» δήλωσε ο Nagele. «Αλλά χρειαζόμαστε αποδοχή από την ευρύτερη ιατρική κοινότητα για να γίνει αυτή η θεραπεία διαθέσιμη σε ασθενείς στον πραγματικό κόσμο» συμπλήρωσε.

Με την ευρύτερη αποδοχή του κοινού, ο Nagele ελπίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να ανοίξουν πόρτες για εκείνους τους ασθενείς που αγωνίζονται να βρουν θεραπείες για την κατάθλιψή τους . «Υπάρχει τεράστια ανάγκη» είπε. «Υπάρχουν εκατομμύρια καταθλιπτικοί ασθενείς που δεν έχουν καλές θεραπευτικές επιλογές, ειδικά εκείνοι με αυτοκτονικό ιδεασμό» κατέληξε.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.