Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν να χαρίσουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών και μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μαύρη σοκολάτα – Οφέλη
- Είναι θρεπτική
Εάν αγοράσετε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών ινών και είναι γεμάτη με μέταλλα.
Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70-85% κακάο περιέχει:
- 11 γραμμάρια φυτικών ινών
- 67% της ΣΔ σίδηρο
- 58% της ΣΔ μαγνήσιο
- 89% της ΣΔ χαλκό
- 98% της ΣΔ μαγγάνιο
Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
- Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών
Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, μεταξύ άλλων.
Μία μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιαδήποτε φρούτο δοκιμάστηκε, όπως βατόμουρα και μούρα acai.
- Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια.
- Αυξάνει την HDL και προστατεύει την LDL από την οξείδωση
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σε μελέτη, αποδείχθηκε ότι η σκόνη κακάο μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη στους άνδρες. Επίσης, αύξησε την HDL και μείωσε την ολική LDL για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη.
Είναι απόλυτα λογικό ότι το κακάο μειώνει την οξειδωμένη LDL, καθώς περιέχει μια αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL. Μακροπρόθεσμα, θα προκαλέσει πολύ λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη 470 ηλικιωμένων ανδρών, βρέθηκε ότι το κακάο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 50% σε διάστημα 15 ετών= Ωστόσο, δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πολλά οφέλη για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, είναι εύλογο ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τον ήλιο
Οι βιοδραστικές ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικές για το δέρμα σας . Οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του ήλιου, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του. Εάν σχεδιάζετε διακοπές στην παραλία, σκεφτείτε να λάβετε επιπλέον μαύρη σοκολάτα τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες.
- Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου
Τα καλά νέα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάου με υψηλή φλαβανόλη για 5 ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λεκτική ευχέρεια και πολλούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες. Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, κάτι που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.