fbpx

Μια καλή διατροφή μπορεί να προφυλάξει την υγεία της καρδιάς. Επιστήμονες δίνουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το τι θα πρέπει να καταναλώνουμε εάν θέλουμε να θωρακίσουμε την καρδιά μας από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή στην οποία η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες. Ουσιαστικά είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά. Εντοπίζεται στο 1% των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ είναι συχνότερη στο ανδρικό φύλο.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα διαφοροποιείται το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, από το κοτόπουλο, καθώς δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη συσχέτιση εάν καταναλώνεται με μέτρο. Το κόκκινο κρέας από την άλλη θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο μερίδες των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα και το επεξεργασμένο να περιορίζεται σε περιστασιακή χρήση.

 Τροφές για αρρυθμίες καρδιάς – Τι πρέπει να καταναλώνετε

  • Μπρόκολο 

Όταν μιλάμε για πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο παίρνει τα σκήπτρα ως ένα από τα πράσινα λαχανικά με τα περισσότερα οφέλη για την καρδιά.

  • Αβοκάντο 

ΑβοκάντοΌσο τετριμμένο και αν ακούγεται η πρόσληψη διαφόρων φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη. Ο «βασιλιάς των φρούτων» για μια υγιή καρδιά είναι το αβοκάντο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, μορφές λιπιδίων στο αίμα που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποιο καρδιακό νόσημα.

  • Ξηροί καρποί 

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Συνίσταται κατανάλωση 3ογρ. ανά ημέρα. Για παράδειγμα, τα καρύδια είναι αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος.

  • Καστανό ρύζι 
  • Φρούτα του δάσους

Φρούτα του δάσους Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών που έτρωγαν πάνω από τρεις μερίδες μύρτιλλα και φράουλες την εβδομάδα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο

Τέλος, όσον αφορά τον καφέ και το τσάι (έως δύο φλιτζάνια ανά ημέρα) σχετίζονται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ αντίθετα τα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με χαμηλές θερμίδες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ή εντερικών νοσημάτων.

Καφές

 Τροφές για αρρυθμίες καρδιάς – Τι πρέπει να αποφεύγετε

Τα παρακάτω φάρμακα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο αρρυθμιών:

  • Τηγανητά
  • Κονσέρβες
  • Ενεργειακά ποτά
  • Επιτραπέζιο αλάτι
  • Διάφορα αλλαντικά
  • Συσκευασμένα δημητριακά
  • Τσένταρ, παρμεζάνα και γκοργκοντζόλα

Γενικά η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι επωφελής για την καρδιακή υγεία, ειδικά όταν αυτό αντικαθίσταται από θρεπτικά φυτικά προϊόντα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.