fbpx

Η μυϊκή μάζα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Είναι επίσης απαραίτητη για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Το ζητούμενο σε κάθε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι η καύση του περιττού λίπους και η διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής μάζας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές που υπάρχουν στη μυϊκή μάζα και στο λίπος και η πιο συνήθης ερώτηση που κάνουν είναι «Πόση μυϊκή μάζα πρέπει να έχω;».

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το λίπος είναι και αυτό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Δίχως αυτό το σώμα δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ή η σωστή αποθήκευση βιταμινών. Το περιττό σωματικό λίπος είναι εκείνο που βλάπτει την υγεία βάζοντάς τη σε κίνδυνο, αφού ευθύνεται για πολλά καρδιακά νοσήματα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου II αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πόση μυϊκή μάζα πρέπει να έχω; Μεζούρα και μήλο

Κατανοήστε την απώλεια βάρους

Το συνολικό σωματικό βάρος ορίζεται από το βάρος των μυών, των οστών, των οργάνων και το βάρος του νερού που το σώμα μας αποθηκεύει. Οπότε η απώλεια βάρους αποτελείται από το σύνολο της απώλειας μυϊκής μάζας + απώλεια λίπους + απώλεια νερού. Καμία φορά σε μερικά άτομα η απώλεια βάρους γυρίζει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα αντί για λίπος να χάνουν και μυϊκή μάζα.

Τα άτομα που χάνουν τη μυϊκή τους μάζα μπορεί να οδηγηθούν σε αύξηση του βάρους τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως χάνοντας μυϊκή μάζα ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να επιστρέψει το περιττό λίπος που με κόπο χάσατε. Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παράλληλα με το υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η άσκηση.

Κατανοήστε τη μείωση λίπους 

Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι να μειωθεί το λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώμα. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο οργανισμός χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα λίπους, ώστε να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οργάνων. Για τις γυναίκες συστήνεται 25-28%, ενώ για τους άνδρες 12-15%. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι το ποσοστό μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το ύψος.

Πατήστε ΕΔΩ και ανακαλύψτε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας

Σημειώσεις:

 1. Στο πεδίο«Weight» συμπληρώστε τα κιλά.
 2. Στο πεδίο «Waist» συμπληρώστε την περιφέρεια της μέσης σε εκατοστά.
 3. (*) Στο πεδίο «Wrist» συμπληρώστε την περιφέρεια του καρπού σε εκατοστά.
 4. (*) Στο πεδίο «Hips» συμπληρώστε την περιφέρεια των γοφών σε εκατοστά.
 5. (*) Στο πεδίο «Forearm» συμπληρώστε το μήκος του χεριού από τον αγκώνα μέχρι τα δάχτυλα.
 6. Επιλέξτε «Female» αν είστε γυναίκα ή «Male» αν είστε άνδρας.
 7. Πατήστε «Calculate Body Fat» για να δείτε το αποτέλεσμα.

(*) μόνο οι γυναίκες πρέπει να συμπληρώσουν το πεδίο με τον αστερίσκο.

Χαμηλή μυϊκή μάζα και επιπλοκές

Η χαμηλή μυϊκή μάζα επιταχύνει την απώλεια των μυών εξαντλώντας τη σωματική δύναμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Η χαμηλή μάζα των σκελετικών μυών μπορεί να σχετίζεται με τη δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, με την οστεοπόρωση αλλά και με τον πρόωρο θάνατο.

Πώς θα αυξήσετε τη μυϊκή μάζα;  

Υπάρχει μια διαφορά στην απόκτηση μυϊκής μάζας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν τη μυϊκή μάζα που επιθυμούν.

 • Πίνετε πολλά υγρά
 • Ξεκινήστε ποδηλασία
 • Εγγραφείτε στο γυμναστήριο (όταν ανοίξουν, αφού παραμένουν κλειστά λόγω Covid-19)
 • Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
 • Συνδυάστε σωστή διατροφή με άσκηση
 • Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε κατά το βραδινό ή μεσημεριανό ύπνο
 • Εντάξτε στη διατροφή σας την πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, γιαούρτι, φασόλια, ξηρούς καρπούς και διάφορα είδη ψαριών. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός χρειάζεται υδατάνθρακες αλλά και υγιή λίπη).

Πληροφορίες από: healthline.com, medicalnewstoday.com

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.