fbpx
Πώς επιδρά το αλκοόλ στον οργανισμό;

Πώς επιδρά το αλκοόλ στον οργανισμό;

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε, την κατάσταση της υγείας, τη σωματική μας διάπλαση, την ηλικία και το φύλο.

Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορεί να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από άλλα. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πώς επιδρά το αλκοόλ στον Εγκέφαλο

Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη γουλιά, το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο. Επιβραδύνει τις οδούς που χρησιμοποιούν τα κύτταρα του εγκεφάλου για την αποστολή μηνυμάτων, δρώντας ως κατασταλτικό. Αρχικά, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας ή κατάθλιψης. Αλλοιώνει τη διάθεση, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά, μειώνει τη μνήμη και χαλάει την ισορροπία.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στην Καρδιά 

Η υπερβολική κατανάλωση καταπονεί την καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες δεν επιδεινώνει τις καρδιακές παθήσεις.

αλκοόλ

Πώς επιδρά το αλκοόλ στο Συκώτι

Το συκώτι είναι το όργανο που διασπά το αλκοόλ που καταναλώνουμε. Απελευθερώνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοoλική αφυδρογονάση (ADH), το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε μόρια που είτε απορροφούνται είτε αποβάλλονται από τον οργανισμό. Κάθε άνθρωπος μεταβολίζει διαφορετικά το αλκοόλ. Συνήθως, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ADH από τους άνδρες, συνεπώς μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά. Το συκώτι μπορεί να διασπά μόνο μία μονάδα αλκοόλ την ώρα, ενώ το υπόλοιπο κυκλοφορεί στο αίμα, τον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος. Η μακρόχρονη κατανάλωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ή άλλους τύπους καρκίνου και εξουδετερώνει τα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε σοβαρές ηπατικές παθήσεις, όπως είναι η ηπατική στεάτωση, η αλκοολική ηπατίτιδα και η αλκοολική κίρρωση.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στο Στομάχι

Το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και γι’ αυτό, όταν συσσωρεύεται αρκετό, έχουμε τάση προς έμετο. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ είναι υπαίτια για τη δημιουργία του έλκους στομάχου. Αυτός είναι ένας λόγος που οι μακροχρόνιοι πότες συχνά δεν παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στο Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι το όργανο που παράγει ινσουλίνη και άλλες χημικές ουσίες που βοηθούν τα έντερα να διαλύσουν τις τροφές. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαλύσει το αλκοόλ και έτσι οι χημικές ουσίες παραμένουν σε αυτό. Οι τοξίνες του αλκοόλ προκαλούν φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε την ινσουλίνη που χρειαζόμαστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Συνήθως κρύβεται πίσω από τον καρκίνο του παγκρέατος.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στο Ανοσοποιητικό 

Μπορεί να συνδεθεί ένα κρυολόγημα με ένα ξενύχτι που περιείχε πολύ ποτό; Ναι, τις περισσότερες φορές υπάρχει σύνδεση. Το αλκοόλ βάζει «φρένο» στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας το ποσοστό των λευκών αιμοσφαιρίων που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση των μικροβίων. Οι μακροχρόνιοι, βαριοί πότες είναι πολύ πιο πιθανό να πάσχουν από ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στα Αντανακλαστικά 

Η υπερβολική κατανάλωση διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών και γι’ αυτό πολλές φορές γίνονται κόκκινα. Επιπλέον, θολώνει την όραση, μειώνει το αίσθημα αντίληψης, κάτι που εξηγεί γιατί στα περισσότερα τροχαία οι θύτες βρίσκονται με υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους. Έπειτα από αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαπιστώσουμε ότι μας είναι πιο δύσκολο να ακούσουμε τους ήχους ή να εντοπίσουμε την πηγή τους.

Πώς επιδρά το αλκοόλ στο Πρόσωπο 

Η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το δέρμα. Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, οδηγώντας στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα.

αλκοόλ

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.