Ποιο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη και ποιο να επιλέξω;

Ποιο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη και ποιο να επιλέξω;

Όλο και περισσότερα γιαούρτια πρωτεΐνης κάνουν την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ είναι ένα υγιεινό διατροφικό σνακ.

Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό, αφού προσφέρει ποικίλα εφόδια στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από δομικό συστατικό των μυών, λειτουργεί ως συνένζυμο σε πολλές μεταβολικές διεργασίες για την παραγωγή ενέργειας και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Παράλληλα, αποτελεί δομή για τους ιστούς, τους μυς και το δέρμα. Επίσης, είναι ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια, ενώ μεταφέρει ουσίες, όπως το οξυγόνο, στις κυτταρικές μεμβράνες. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεύρα και την ισορροπία των υγρών. Ένας ακόμη ρόλος της είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μία από τις πιο σημαντικές πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης είναι το γιαούρτι.

Ποιο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη;

Το γιαούρτι είναι μια εύγευστη και θρεπτικότατη τροφή, απαραίτητη για τη διατροφή μας. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι πάρα πολύ υγιεινό. Ποια είναι τα βασικά είδη γιαουρτιών και ποιο έχει την περισσότερη πρωτεΐνη;

  • Κατσικίσιο γιαούρτι 

Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γιαουρτιού παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Το κατσικίσιο προσφέρει 3,8 γραμμ. πρωτεΐνης ανά μερίδα.

  • Αγελαδινό γιαούρτι 

Ανάλογα με το εμπορικό σήμα, το αγελαδινό γιαούρτι μπορεί να έχει από 3,5 έως 3,6 γραμμ. πρωτεΐνης. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να επιλέξουν παραδοσιακό γιαούρτι για καλύτερη πέψη, λόγω των προβιοτικών που περιέχει.

  • Πρόβειο γιαούρτι 

Από την άλλη, το πρόβειο γιαούρτι διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, όπως επίσης και περισσότερη πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά από το αγελαδινό. Επίσης, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα δίνει λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό γιαούρτι.

  • Γιαούρτι αμυγδάλου

Το γιαούρτι αμυγδάλου θεωρείται το πιο δημοφιλές και περιέχει περίπου 11 γραμμ. φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα.

  • Γιαούρτι κάσιους

Το γιαούρτι από κάσιους έχει ανάλογη διαδικασία παρασκευής με το γιαούρτι αμυγδάλου. Ωστόσο, η πρωτεΐνη που περιέχει αυτό το γιαούρτι είναι λιγότερη, αφού αγγίζει τα 3 γραμμ. ανά μερίδα.

  • Γιαούρτι σόγιας 

Το γιαούρτι σόγιας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ο καταναλωτής λαμβάνει 6 γραμμ. πρωτεΐνης ανά μερίδα.

  • Γιαούρτι καρύδας 

Πρόκειται για ένα κρεμώδες γιαούρτι που συνδυάζεται έξυπνα με διάφορα φρούτα. Το κορεσμένο λίπος ποικίλλει αρκετά, ανάλογα με την ποσότητα καρύδας που περιέχεται σε αυτό. Μια μερίδα γιαουρτιού καρύδας ‒άνευ ζάχαρης‒ περιέχει 4,5 γραμμ. κορεσμένου λίπους. Γενικά, το συγκεκριμένο γιαούρτι περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

  • Γιαούρτι βρώμης

Αυτό το γιαούρτι, καθώς είναι φυσικό, περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη, ωστόσο σε κάποια προϊόντα του εμπορίου προστίθενται υλικά τα οποία βοηθούν στην αύξηση της περιεκτικότητας.

Το κατσικίσιο γιαούρτι περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης. Έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, η οποία και δεν προκαλεί παρενέργειες. Έτσι, το κατσικίσιο γιαούρτι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους δυσκολεύονται να χωνέψουν το παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι ή θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Το κατσικίσιο γιαούρτι έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λακτόζη και χαμηλά λιπαρά, οπότε μεταβολίζεται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό μεταλλικών στοιχείων ‒όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος‒ και στην ταχύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Έτσι, ο οργανισμός μας αποκτά ισχυρή άμυνα απέναντι σε ασθένειες.

Γιαούρτι φρούτων

Πρωτεϊνούχες τροφές

  • Γάλα
  • Αυγό
  • Ψάρι
  • Φακές
  • Κινόα
  • Σόγια
  • Κρέας
  • Κοτόπουλο
  • Τυρί cottage
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Συμπερασματικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένα από τα παραπάνω δεν θεωρείται «καλή» ή «κακή» διατροφική επιλογή. Το τι θα επιλέξει να καταναλώσει ο καθένας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του, τις γευστικές του προτιμήσεις και την ποσότητα που καταναλώνει.

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.