Σε τι βοηθά το νάτριο τον οργανισμό μας και ποιες είναι οι πλούσιες τροφές σε νάτριο;
Το νάτριο βρίσκεται σε πολλές τροφές αλλά υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
Το νάτριο είναι το κύριο συστατικό του αλατιού και μπορούμε να το βρούμε ακόμα και στο νερό. Σύμφωνα με ειδικούς η καθημερινή κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.3 γραμμάρια.
Χρειαζόμαστε το αλάτι για να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία των νεύρων και των μυών του οργανισμού μας. Η απουσία του αλατιού από τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει στην υπονατριαιμία.
Ως ηλεκτρολύτης, το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στα κύτταρά μας.
Όταν το νάτριο διαλύεται εντελώς στο αίμα, αυξάνονται τα επίπεδα του νερού στο σώμα και τα κύτταρα αρχίζουν να διογκώνονται.
Τι σχέση έχει το νάτριο με την υπέρταση
Όταν υπάρχει πολύ νάτριο στον οργανισμό προκαλείται κατακράτηση νερού στο αίμα και γύρω από τα κύτταρα. Αυτό αναγκάζει την καρδιά να σπρώχνει το αίμα πιο δυνατά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ζημιώνει την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και είναι από τις κύριες αιτίες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών και προκαλεί ανεύρισμα.
Δεδομένου ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία, ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου γίνεται ακόμα πιο σημαντικός όσο μεγαλώνουμε.
Τα νεαρά άτομα επηρεάζονται λιγότερο από το αλάτι επειδή τα νεφρά τους, που ρυθμίζουν τα επίπεδα νερού και αλατιού, λειτουργούν καλύτερα ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες που αρχίζει η νεφρική ανεπάρκεια υπάρχει μεγαλύτερη κατακράτηση υγρού.
Πάνω από το 75% του διαιτητικού νατρίου προέρχεται από την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και τροφίμων του εστιατορίου. Κάποια τρόφιμα είναι φυσικές πηγές νατρίου. Παρ’ όλο που δεν περιέχουν νάτριο σε υπερβολική ποσότητα, ωστόσο, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων, συμβάλλει στην αύξηση της καθημερινής πρόσληψης νατρίου.
Πλούσιες τροφές σε νάτριο
- Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
- Κύβοι μυρωδικών
- Κατεψυγμένα γεύματα
- Ξηροί καρποί
- Πατατάκια, κουλούρια, γλυκές αρτοπαρασκευές
- Τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα καπνιστά κρέατα, τα ψάρια
- Τα τυριά
- Αλατισμένα βούτυρα, φυστικοβούτυρο
- Αρτοσκευάσματα και άλλα αμυλούχα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η σταδιακή μείωση του αλατιού βοηθά τους αισθητήρες της γεύσης να προσαρμοστούν και έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα τη γεύση του φαγητού, έχοντας και σημαντικά οφέλη για την καρδιά σας.
Διαβάστε περισσότερα:
-
Υπονατριαιμία και διατροφή – Πρόληψη της ανεπάρκειας νατρίου
-
Τροφές πλούσιες σε κάλιο – Ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό
- Έλλειψη μαγνησίου: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
- Μεσογειακή διατροφή: O οδηγός μιας υγιούς ζωής
Με πληροφορίες από WebMD