fbpx
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και τη συρρίκνωσή του, που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος της «Νευρολογίας» στις 5 Μαΐου 2021.

Η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες που ονομάζονται αμυλοειδή και tau. Τα αμυλοειδή είναι μια πρωτεΐνη που σχηματίζεται σε πλάκες, ενώ το tau είναι μια πρωτεΐνη που σχηματίζεται σε αλυσίδες. Και οι δύο βρίσκονται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ μπορεί επίσης να βρεθούν στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων χωρίς Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών, ψαριών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ελαιόλαδο, και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε ακόρεστα λίπη, ψάρια, φρούτα και λαχανικά και χαμηλής σε γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και άνοια» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Τομάσο Μπαλαρίνι, Ph.D., του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE) στη Βόννη της Γερμανίας.

Τα δεδομένα της έρευνας

Η μελέτη εξέτασε 512 άτομα. Από αυτούς, οι 169 ήταν νοητικά υγιείς, ενώ 343 αναγνωρίστηκαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο στενά ακολούθησαν οι άνθρωποι τη μεσογειακή διατροφή με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο. Τα άτομα που έτρωγαν συχνά υγιεινά τρόφιμα, τυπικά στη μεσογειακή διατροφή, όπως ψάρια, λαχανικά και φρούτα, και μόνο περιστασιακά τρόφιμα μη τυπικά στη μεσογειακή διατροφή, όπως κόκκινο κρέας, έλαβαν τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Οι γνωστικές ικανότητές τους αξιολογήθηκαν σε ένα εκτεταμένο σύνολο δοκιμών για την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, που εξέτασε πέντε διαφορετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της γλώσσας, της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας. Όλοι οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να προσδιορίσουν το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο στενά ακολούθησε κάποιος τη μεσογειακή διατροφή και τη σχέση τόσο με το μέγεθος του εγκεφάλου όσο και με τους tau και αμυλοειδείς βιοδείκτες καθώς και τις γνωστικές δεξιότητες. Όταν εξέτασαν το αμυλοειδές και το tau στους συμμετέχοντες, όσοι δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Οι δηλώσεις του συγγραφέα της μελέτης

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δείξει τον μηχανισμό με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών και τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ ενσωματώνοντας περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινή τους δίαιτα» είπε ο Μπαλαρίνι.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάνει λάθη στις απαντήσεις τους, καθώς μπορεί να μη θυμούνται ακριβώς τι και πόσο έφαγαν τις προηγούμενες μέρες.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.