Υπάρχουν βότανα και μπαχαρικά που είναι αποτελεσματικά στο αδυνάτισμα και οδηγούν σε μια πιο υγιή ζωή. Μερικά είναι ήπια διουρητικά και λειτουργούν καταπολεμώντας την κατακράτηση νερού, ενώ άλλα έχουν θερμογόνο δράση και αυξάνουν τον μεταβολισμό. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι κάποια από αυτά περιορίζουν και το αίσθημα της πείνας.

Όπως και καθετί άλλο, τα βότανα και τα μπαχαρικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν χρησιμοποιούνται με προσοχή και συνδυάζονται με μια υγιεινή δίαιτα, μπορούν να οδηγήσουν σε αδυνάτισμα με ασφάλεια και ευκολία.

Αδυνάτισμα με βότανα

  • Πικραλίδα

Η πικραλίδα είναι ήπια διουρητική και καθαρτική, ενισχύει τον μεταβολισμό του λίπους και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, ενισχύει την αποβολή των λιπαρών οξέων μέσω του πεπτικού συστήματος, ενώ περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανισορροπιών. Η μακροχρόνια χρήση της πικραλίδας, όμως, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση ηλεκτρολυτών, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο διουρητικό.

Πιείτε 3 έως 4 φλιτζάνια τσάι με φύλλα πικραλίδας κάθε ημέρα. Προσθέστε φρέσκια πικραλίδα σε σαλάτες ή σούπες. Καταναλώστε 15 έως 30 σταγόνες βάμμα πικραλίδας ανά ημέρα. βότανα και μπαχαρικά αδυνάτισμα

  • Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό με ιδιότητες που βοηθούν την υγεία, βασικό συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Υπάρχουν διαφορετικά είδη τζίνσενγκ, όπως το κορεατικό, το κινεζικό και το αμερικανικό, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ισχυρό φυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη κορεατικού τζίνσενγκ δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους καθώς και πολλά οφέλη στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Ομοίως, μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το τζίνσενγκ καταπολέμησε τον σχηματισμό λίπους, καθυστερώντας την εντερική απορρόφησή του.

  • Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, τον βασιλικό, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο. Περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή ένωση που βοηθά σημαντικά στο αδυνάτισμα. Τα συμπληρώματα καρβακρόλης φάνηκε επίσης να επηρεάζουν άμεσα ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που ελέγχουν τη δημιουργία λίπους στο σώμα. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ρίγανης και της καρβακρόλης στην απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη. Οι μελέτες που βασίζονται σε ανθρώπους δεν είναι ακόμα πολλές.

Αδυνάτισμα με μπαχαρικά

  • Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό του εσωτερικού φλοιού των δέντρων Cinnamomum. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Η κανέλα είναι ακόμη ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα, για τη μετατροπή του σε ενέργεια. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων βότανα και μπαχαρικά αδυνάτισμα σακιά με διαφορετικά μπαχαρικάπεπτικών ενζύμων, επιβραδύνοντας την κατανομή των υδατανθράκων.

  • Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα κοινό μπαχαρικό οικιακής χρήσης του αποξηραμένου καρπού Piper, που προέρχεται από την Ινδία. Περιέχει μια ισχυρή ουσία που ονομάζεται πιπερίνη, στην οποία οφείλεται η έντονη γεύση του αλλά και η συμβολή του στο αδυνάτισμα. Μελέτη διαπίστωσε ότι η πιπερίνη βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους αρουραίων, ακόμη και χωρίς αλλαγές στη δίαιτά τους. Άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι η πιπερίνη ανέστειλε αποτελεσματικά τον σχηματισμό λιποκυττάρων.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες βέβαια για να προσδιοριστεί επακριβώς το πώς η πιπερίνη μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

  • Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό από αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, φυτό της οικογένειας του μαϊντανού.

Είναι γνωστό για τη διακριτή γεύση καρυδιού που έχει αλλά και για τα οφέλη του στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

Μια μικρή, τρίμηνη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γιαούρτι με 3 γραμμάρια κύμινο δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να χάσουν σημαντικές ποσότητες λίπους. Ομοίως, μελέτη οκτώ εβδομάδων ανέφερε ότι ενήλικοι που έλαβαν συμπλήρωμα κυμίνου τρεις φορές την ημέρα έχασαν 2,2 κιλά περισσότερα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.