fbpx

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και συχνά αναρωτιόμαστε «γιατί δεν πεινάω το πρωί;»

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη πείνας το πρωί θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, είναι πιθανότατα απόλυτα φυσιολογικό και δεν προκαλεί ανησυχία.

Εδώ είναι 6 πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί.

1. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Φάγατε ένα μεγάλο δείπνο ή  αργά το βράδυ

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε είναι ότι έχετε φάει ένα μεγάλο δείπνο ή σνακ το προηγούμενο βράδυ.

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε φάει ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου σας και να σας διατηρήσουν την αίσθηση του κορεσμού μέχρι και  το επόμενο πρωί.

Η πρωτεΐνη, ειδικότερα, μπορεί επίσης να αλλάξει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξή σας. Ομοίως, τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη και τα συναισθήματα πληρότητας, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα.

Εάν προτιμάτε να απολαύσετε ένα μεγάλο δείπνο και να παραλείψετε ή να καθυστερήσετε το πρωινό το επόμενο πρωί, αυτό είναι εντάξει – αρκεί να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα θρεπτικά συστατικά και την ενυδάτωση που χρειάζεστε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.

2. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Τα επίπεδα ορμονών σας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας

γυναίκα που κοιμάται και το πρωί δεν έχει όρεξη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα  ορμονών στο σώμα σας έχουν διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει την όρεξή σας. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της επινεφρίνης, τείνουν να είναι υψηλότερα το πρωί. Πιστεύεται ότι αυτή η ορμόνη καταστέλλει την όρεξη επιβραδύνοντας τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας, αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και τους μύες σας για να τροφοδοτήσουν το σώμα σας.

Επίσης κάποια έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει τα συναισθήματα της πληρότητας, μπορεί επίσης να είναι υψηλότερα το πρωί.

Αυτές οι καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών είναι απολύτως φυσικές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε ξαφνικές ή ακραίες αλλαγές στην πείνα ή την όρεξη, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

3. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη

κατάθλιψη το πρωί ανορεξία

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας σας.

Εκτός από συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη.

Εν τω μεταξύ, το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του στρες που μειώνουν την όρεξή σας.  Κάποιες φορές βέβαια το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται αντ ‘αυτού με αυξημένη όρεξη και πρόσληψη τροφής.

4. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Είστε έγκυος

ελαφρύ πρωινό για πρωινή αδιαθεσία έγκυος

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα κοινό ζήτημα που χαρακτηρίζεται από ναυτία και έμετο. Επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρόλο που η αδιαθεσία μπορεί να σας επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συμβαίνει συχνά το πρωί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά από 14 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να μειώσει την όρεξή σας. Στην πραγματικότητα, σε μία μελέτη σε 2.270 έγκυες γυναίκες, το 34% ανέφερε ότι τρώει λιγότερο κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.

Εκτός από την πρωινή αδιαθεσία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα μείωσης της πείνας, όπως δυσπεψία, φούσκωμα και καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου.

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι, να έχετε μικρά γεύματα, να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές , να κοιμηθείτε αρκετά και να διατηρήσετε το σπίτι σας καλά αεριζόμενο για να αποφύγετε τα αρώματα που προκαλούν ναυτία είναι όλες στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την όρεξή σας.

5. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Ασθένεια

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η πνευμονία είναι γνωστό ότι σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι λοιμώξεις περιορίζουν επίσης τις αισθήσεις γεύσης και μυρωδιάς σας, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την όρεξή σας.

Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα που μειώνουν την πείνα και την όρεξη, όπως ναυτία και έμετο.

Λάβετε υπόψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να τροφοδοτείτε το σώμα σας όταν είστε άρρωστοι, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι. Η σούπα, το ζεστό τσάι, οι μπανάνες και τα κράκερ είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν δεν αισθάνεστε καλά.

6. Γιατί δεν πεινάω το πρωί; Άλλες υποκείμενες αιτίες

Εκτός από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω, ακολουθούν μερικές άλλες πιθανές αιτίες μειωμένης πείνας το πρωί:

  • Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα. Πολλοί τύποι φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και των αντιβιοτικών, μπορούν να μειώσουν την πείνα και την όρεξη
  • Έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή. Η απώλεια όρεξης μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού ή μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς.
  • Έχετε ωορρηξία. Το οιστρογόνο, μια γυναικεία σεξουαλική ορμόνη που αυξάνεται κατά την ωορρηξία, μπορεί να καταστέλλει την όρεξή σας.
  • Έχετε μια χρόνια πάθηση. Ορισμένες καταστάσεις όπως ηπατική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, HIV και καρκίνος μπορούν όλοι να προκαλέσουν απώλεια όρεξης.

Εάν υποψιάζεστε ότι μια υποκείμενη κατάσταση μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη πείνας σας το πρωί, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.