fbpx
Αυτοφαγία: Τι είναι; Παρενέργειες και οφέλη

Αυτοφαγία: Τι είναι; Παρενέργειες και οφέλη

Αυτοφαγία, είναι η διαδικασία που ο οργανισμός αντικαθιστά τα παλαιότερα κύτταρα με πιο υγιή.

Η αυτοφαγία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1962, όταν οι ερευνητές σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των λυσοσωμάτω σε ηπατικά κύτταρα αρουραίου μετά από έγχυση γλυκαγόνης. Η νομπελίστας επιστήμονας Christian de Duve επινόησε τον όρο. Κατεστραμμένα επιμέρους κυτταρικά τμήματα και αχρησιμοποίητες πρωτεΐνες γίνονται σήμανση για καταστροφή και στη συνέχεια αποστέλλονται στα λυσοσώματα για να τελειώσουν τη δουλειά.

Ένας από τους βασικούς ρυθμιστές της είναι η κινάση (mTOR). Όταν η mTOR ενεργοποιείται, καταστέλλει την αυτοφαγία και όταν είναι σε ανενεργή φάση την προωθεί.

«Εκείνος που τρώει τον εαυτό του»

Yoshinori OhsumiΣτην απονομή βραβείων Νόμπελ για το 2016, ο Ιάπωνας βιολόγος, Yoshinori Ohsumi, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, λόγω των ανακαλύψεων που έκανε πάνω στην κυτταρική αυτοφαγία. Μπορεί να μην είναι ο ίδιος αυτός που ονόμασε το φαινόμενο, αλλά είναι αυτός που κατανόησε τις συνθήκες που πραγματοποιείται και πώς λειτουργεί.

Αυτοφαγία πώς γίνεται;

Πρόκειται για μια οργανωμένη, ομαλή διαδικασία για την αποδόμηση και ανακύκλωση κυτταρικών συστατικών.

Το κύτταρο, μετά από ένα ορισμένο αριθμό διαίρεσης, είναι προγραμματισμένο να πεθάνει. Ενώ σε πρώτη φάση ακούγεται μακάβριο, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ευ ζην. 

Κατ’ αυτή τη διαδικασία, κυτταρικά οργανίδια καταστρέφονται και νέα ξαναχτίζονται για να αντικαταστήσουν τα παλιά. Παλιές κυτταρικές μεμβράνες, οργανίδια και άλλα κυτταρικά υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν. Αυτό γίνεται με την αποστολή του στα λυσοσώματα, τα οποία είναι εξειδικευμένα οργανίδια που περιέχουν ένζυμα για την αποικοδόμηση πρωτεϊνών.

Αυτοφαγία

Αυτοφαγία αποτοξίνωση και διατροφή

Είναι λοιπόν ένας μηχανισμός με τον οποίο το σώμα απαλλάσσεται από παλαιότερα κύτταρα, πρωτεΐνες και μεμβράνες. Ουσιαστικά αποτοξινώνεται ο οργανισμός από τα κατεστραμμένα κύτταρα και τις τοξίνες, και έτσι δημιουργούνται νέα, υγιή κύτταρα.

Η κετογονική διατροφή, μια πιο περιοριστική διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες βοηθά στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και περιορισμένης πρωτεΐνης, και έτσι διεγείρει την αυτοφαγία. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η κετογονική διατροφή χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Τα σταυρανθή λαχανικά, το πράσινο τσάι και άλλες τροφές πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα επάγουν την αυτοφαγία κυρίως μέσω της ρεσβερατρόλης.

Υπάρχουν μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς που βοηθούν στην αυτοφαγία, πράγμα το οποίο εξηγεί τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του εξαιρετικού μπαχαρικού.

Διαβάστε τα οφέλη του κουρκουμά 

Αυτοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες

Οι μελέτες δείχνουν ότι η αυτή η διαδικασία κατέχει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αυτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο, τη γήρανση, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές (Alzheimer) και τις φλεγμονώδους νόσους.

Η αυτοφαγία είναι επίσης, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την απομάκρυνση των απορριμμάτων, την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και την αποτροπή μεταβολικών δυσλειτουργιών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Θα πρέπει να είναι μια πολύ καλά ρυθμισμένη διαδικασία, διαφορετικά μπορεί να γίνει καταστροφική!

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η ενίσχυση της αυτοφαγίας είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία η διαδικασία καθαρίζει τα τοξικά ή ελαττωματικά υλικά των κυττάρων, από την άλλη πλευρά, αν η διαδικασία υπερβαίνει την ανακύκλωση και την εκκαθάριση των πρωτεϊνών, μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει το κύτταρο, οδηγώντας στον κυτταρικό θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μέτρο. Αν η αυτοφαγία εκκαθαρίζει κάποιες πρωτεΐνες που καταστέλλουν τον καρκίνο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ενώ η ενίσχυση της αυτοφαγίας μπορεί να είναι θετική σε νέους και μεσήλικες μπορεί να είναι αρνητική στους ηλικιωμένους.

Αυτοφαγία διαίτα

Με την διέγερση της αυτοφαγίας, μπαίνουμε σε διαδικασία καθαρισμού από ό,τι παλιό και άχρηστο και ταυτόχρονα, η νηστεία/διατροφή διεγείρει την αυξητική ορμόνη, η οποία λέει στο σώμα μας να αρχίσει να παράγει νέα εξαρτήματα.

Αυτοφαγία μια μέρα χωρίς φαγητό

Η ενεργή ανανέωση των κυττάρων αρχίζει μόνο μετά από 12 ώρες αφαγίας. Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί η αποχή από το φαγητό που αναφέρεται στο πλαίσιο της αυτοφαγίας είναι διακοπτόμενη, με όσους την εξασκούν να παραμένουν από 12 έως 36 ώρες χωρίς φαγητό, πίνοντας αρκετό νερό και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Η έρευνα του νομπελίστα Ohsumi για την αυτοφαγία αποτελεί μία έρευνα κρίσιμης σημασίας για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για ασθένειες από τον καρκίνο μέχρι τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Αυτοφαγία

Διαλλειματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη νηστείας. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι είναι ένας εύκολος, βολικός και βιώσιμος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος και να βελτιώσει τη γενική του υγεία.

Εκτός από την απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία 16/8 πιστεύεται ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μακροζωία.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία 16/8;

Η διαλειμματική νηστεία έχει αυξηθεί σταδιακά στη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν να χάσουν βάρος και να κάψουν λίπος.

Αυτή η νηστεία συνεπάγεται με περιορισμό της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν θερμίδες σε ένα καθορισμένο παράθυρο 8 ωρών ανά ημέρα και αποχή από την τροφή για τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί από μία ή δύο φορές την εβδομάδα έως κάθε μέρα, ανάλογα με την προσωπική προτίμηση του καθενός.

Διαβάστε περισσότερα για τις παρενέργειες 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.