Αναρωτιέστε αν το βάρος σας συμβαδίζει με το ύψος σας; Μπορείτε να το υπολογίσετε και να το διαπιστώσετε εύκολα και γρήγορα.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά ποιο είναι το ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία. Επίσης, παρουσιάζει αν η αντιστοιχία ύψους και βάρους ξεπερνά λίγο ή υπερβολικά το φυσιολογικό. Προσοχή! Οι μετρήσεις αφορούν μόνο τα ενήλικα άτομα.
Το ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία καθορίζεται για κάθε άτομο από τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και το σωματικό λίπος.
Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία – Υπολογισμός
Μία όμορφη εμφάνιση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κίνητρο για αδυνάτισμα. Χάνοντας μερικά από τα περιττά κιλά και αποκτώντας ένα φυσιολογικό βάρος δεν θα καταφέρετε μόνο να ενισχύσετε το αίσθημα αυτοπεποίθησης , αλλά θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων ή διαταραχών.
Φυσιολογικό βάρος – Πόσα κιλά πρέπει να είμαι ανάλογα με το ύψος μου
Το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να έχει κάθε άτομο καθορίζεται από το ύψος, το σκελετικό βάρος, τον ΔΜΣ και το σωματικό λίπος.
Ιδανικό βάρος γυναίκας
Ένας ρεαλιστικός στόχος κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 20% – 25%. Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, το ιδανικό ποσοστό λίπους ανάλογα με την ηλικία ορίζεται ως εξής:
- Γυναίκες 20-30 ετών: 18-22% του συνολικού σωματικού βάρους
- Γυναίκες 31-40 ετών: 20-24% του συνολικού σωματικού βάρους
- Γυναίκες 41-50 ετών: 21-25% του συνολικού σωματικού βάρους
- Γυναίκες άνω των 50: 22-26% του συνολικού σωματικού βάρους
Φυσιολογικό βάρος – Πόσα κιλά πρέπει να είμαι ανάλογα με το ύψος μου
Ιδανικό βάρος άντρα
Ένας ρεαλιστικός στόχος κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 10% – 20%. Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, το ιδανικό ποσοστό λίπους ανάλογα με την ηλικία ορίζεται ως εξής:
- Άνδρες 20-30 ετών: 10-15% του συνολικού σωματικού βάρους
- Άνδρες 31-40 ετών: 12-16% του συνολικού σωματικού βάρους
- Άνδρες 20-30 ετών: 14-18% του συνολικού σωματικού βάρους
- Άνδρες 20-30 ετών: 15-20% του συνολικού σωματικού βάρους
Εάν το ποσοστό λίπους είναι πολύ υψηλό και κατ’ επέκταση το ποσοστό της μυϊκής μάζας χαμηλό, το άτομο θεωρείται παχύσαρκο και επιβάλλεται η μείωση του σωματικού του βάρους.
Δείκτης μάζας σώματος και ηλικία
Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους. Για να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος, συμπληρώστε ΕΔΩ
Ζυγαριά και παραπληροφόρηση
Το να ζυγίζεστε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα είναι λάθος τακτική για μια επιτυχημένη απώλεια των περιττών κιλών, καθώς οι αυξομειώσεις του βάρους μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα. Περιπτώσεις που η ζυγαριά μπορεί να παραπλανήσει:
- Μετά το φαγητό
Αν ζυγιστείτε αμέσως μετά το φαγητό, είναι πιθανό η ζυγαριά να σας δείξει ακόμη και 2 κιλά παραπάνω. Μετά το γεύμα αυξάνεται ο όγκος του αίματος.
- Μετά τη γέννα
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, η ζυγαριά συνήθως δείχνει μείον 7 κιλά και πάνω, καθώς αφαιρείται πλέον από το σύνολο του βάρους το μωρό, ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό και ο αυξημένος όγκος του αίματος κατά την εγκυμοσύνη. Τα υπόλοιπα παραπανήσια κιλά, όμως, θα πάρουν λίγο χρόνο μέχρι να φύγουν από πάνω σας.
- Μετά το γυμναστήριο
Αν ζυγίζεστε μετά την άθληση, είναι πιθανό η ζυγαριά να σας δείξει ακόμη και 2 κιλά λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάσατε λίπος, αλλά υγρά, τα οποία θα επανεμφανιστούν μόλις πιείτε νερό.
- Μετά την κατανάλωση νερού
Όπως η απώλεια ιδρώτα μεταφράζεται και σε απώλεια βάρους, έτσι και η κατανάλωση νερού θα φανεί στη ζυγαριά. Όσο νερό πιείτε, τόσο περίπου θα φανεί και στη ζυγαριά. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ζυγίζεστε πάνω-κάτω την ίδια ώρα κάθε μέρα και κατά προτίμηση το πρωί.
- Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης
Οι αλλαγές στο σώμα των γυναικών κατά τη διάρκεια του κύκλου κάνουν το βάρος να αυξομειώνεται συνεχώς. Αποφύγετε να ζυγιστείτε στις ημέρες περιόδου.