Η διαλειμματική νηστεία που είναι αρκετά δημοφιλής στις μέρες μας, όμως συνοδεύεται από αρκετές παρενέργειες. Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν έναν τρόπο δίαιτας που περιλαμβάνει τακτικές νηστείες στις οποίες καταναλώνονται πολύ λίγες ή και καθόλου θερμίδες.
Μελέτες έχουν συνδέσει τη διαλείπουσα νηστεία με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως:
- απώλεια βάρους
- μειωμένοι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων
- χαμηλή πίεση αίματος
- βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
- μείωση των δεικτών οξειδωτικού στρες
- βελτιωμένος έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Η διαλείπουσα νηστεία είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει κάποιες ορισμένες παρενέργειες και επιπλέον, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους τους ανθρώπους.
Διαλειμματική νηστεία – Παρενέργειες
- Πονοκέφαλοι και ζαλάδες
Οι πονοκέφαλοι είναι μια από τις κοινές παρενέργειες που επιφέρει η διαλειμματική νηστεία. Συνήθως εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες της νηστείας. Μια ανασκόπηση του 2020 εξέτασε 18 μελέτες σε άτομα που υποβλήθηκαν σε διαλείπουσα νηστεία. Στις τέσσερις μελέτες που ανέφεραν παρενέργειες, ορισμένοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν ήπιους πονοκεφάλους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «πονοκέφαλοι νηστείας» συνήθως βρίσκονται στην μετωπική περιοχή του εγκεφάλου και ότι ο πόνος είναι συνήθως ήπιος ή μέτριος σε ένταση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και η απόσυρση από την καφεΐνη μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους κατά τη διαλείπουσα νηστεία.
- Πεπτικά προβλήματα
Πεπτικά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας , της ναυτίας και του φουσκώματος – είναι παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν κάνετε διαλείπουσα νηστεία. Η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη, προκαλώντας δυσκοιλιότητα και άλλες παρενέργειες. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή που σχετίζονται με την διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια.
- Ευερεθιστότητα και άλλες αλλαγές στην διάθεση
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ευερεθιστότητα και άλλες διαταραχές της διάθεσης όταν ακολουθούν διαλειμματική νηστεία. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι χαμηλό, μπορεί να προκαλέσει νεύρα. Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή υπογλυκαιμία , μπορεί να εμφανιστεί σε περιόδους περιορισμού θερμίδων ή σε περιόδους νηστείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, άγχος και κακή συγκέντρωση.
- Διαταραχές στον ύπνο
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου, όπως η αυπνία ή η υπνηλία, είναι από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με τη διαλειμματική νηστεία. Σε μια μελέτη του 2020 παρατηρήθηκε ότι τα 1.422 άτομα που συμμετείχαν σε νηστείας διάρκειας 4-21 ημερών το 15% των συμμετεχόντων είχε διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με τη νηστεία. Η κόπωση μπορεί να είναι πιο συχνή στις αρχικές ημέρες μιας διαλείπουσας θεραπείας νηστείας, καθώς το σώμα σας εκκρίνει μεγάλες ποσότητες νατρίου και νερού μέσω των ούρων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση και χαμηλά επίπεδα νατρίου. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είχε καμία επίδραση στον ύπνο.
Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την διαλεμματική νηστεία;
Αν και η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή για μερικούς ανθρώπους, δεν είναι κατάλληλη ή ασφαλής για άλλους. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών εάν ακολουθήσουν διαλείπουσα νηστεία.
Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν γενικά ότι οι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία όπως:
- γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες
- μικρά παιδιά και έφηβοι
- ηλικιωμένοι ενήλικες που παρουσιάζουν αδυναμία
- άτομα με ανοσοανεπάρκειες
- άτομα με τρέχουσες ή προηγούμενες διατροφικές διαταραχές
- άτομα με άνοια
- άτομα με ιστορικό τραυματικού εγκεφαλικού επεισοδίου
Στοιχεία από: healthline.com