fbpx

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ταλαιπωρεί περίπου το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι συνέπειές της είναι ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, όμως είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί.

Έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), παρουσιάζει ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Η.Π.Α κοιμούνται λιγότερο από το συνιστώμενο κάθε βράδυ. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο που έχει η έλλειψη ύπνου στην υγεία και στην ευεξία του ατόμου.

Η σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας είναι περίπλοκη. Η αυπνία είναι γνωστό ότι είναι συνέπεια πολλών ψυχιατρικών καταστάσεων. Πρόσφατες έρευνες όμως, παρουσιάζουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαδραματίσει αιτιώδη ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διόγκωση προβλημάτων της ψυχικής υγείας.

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα

Αϋπνία και άγχος φαίνεται να αλληλοεπηρεάζονται. Τα άτομα με άγχος τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες διαταραχές του ύπνου, αλλά η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστάσεις άγχους. Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αϋπνία οδηγεί σε γενικευμένη διαταραχή άγχους, παιδιά και εφήβους μεταξύ 9 και 16,4 ετών. Η στέρηση ύπνου επιπλέον, παίζει ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διατήρηση του μετατραυματικού στρες.

Αλληλοεξάρτηση φαίνεται να παρουσιάζεται και στην σχέση ύπνου και κατάθλιψης. Σε ανάλυση 21 διαφορετικών μελετών διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που βιώνουν αϋπνία έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης έναντι εκείνων που δεν έχουν προβλήματα ύπνου. Η βελτίωση του ύπνου λοιπόν μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές εμφάνισης κατάθλιψης .

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders διαπίστωσαν ότι η στοχευμένη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθά στην ανακούφιση της αϋπνίας. Επίσης παρουσιάστηκε θετική επίδραση και στα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Ο καθηγητής  στο Flinders Leon Lack, υποστηρίζει ότι το CBT (Γνωστική και Συμπεριφοριστική Θεραπεία), συνιστάται ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία κατά της αϋπνίας.

Συνήθειες που καταπολεμούν την αϋπνία

  • “Power Naps”: Οι σύντομοι ύπνοι 20 έως 30 λεπτών την ημέρα, βοηθούν τον άνθρωπο να νιώθει ξεκούραστο χωρίς την αλλοίωση του νυχτερινού ύπνου.
  • Υιοθέτηση βραδινής ρουτίνας. Το μπάνιο, η ανάγνωση βιβλίου ο διαλογισμός συμβάλλουν στην ηρεμία του σώματος. Με την επανάληψη αυτής της ρουτίνας μπορεί να επιτευχθεί ένας σταθερός, ξεκούραστος ύπνος.
  • Αποφυγή καφεΐνης και διεγερτικών ποτών. Η κατανάλωση καφέ, ή άλλων προϊόντων με καφεΐνη αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.
  • Απενεργοποίηση των συσκευών. Η τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο έχει αποδειχθεί ότι δυσκολεύει τη χαλάρωση και τον ύπνο.

Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί ύψιστη συνθήκη για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Οι ρυθμοί της σύγχρονης πραγματικότητας όμως δείχνουν ότι τον επηρεάζουν σημαντικά. Η αντιμετώπιση της αυπνίας λοιπόν, αποτελεί αναγκαία κίνηση για όποιον την αντιμετωπίζει. Τα οφέλη είναι πολλά και άμεσα για όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.