fbpx

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη. Δοκιμάστε θεραπείες χωρίς φαρμακευτική αγωγή!

Η ιγμορίτιδα όμως αποτελεί συχνά επιπλοκή του κρυολογήματος. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η φλεγμονή δεν επικεντρώνεται στο βλεννογόνο της ρινός αλλά των ιγμορείων, ενώ παύει να είναι ιός και γίνεται βακτηρίδιο. 

Ιγμορίτιδα: Θεραπεία χωρίς φάρμακα και αντιβίωση

Μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα με εναλλακτικές θεραπείες χωρίς φάρμακα και αντιβιώσεις.

 • Ο ατμός του ζεστού μπάνιου θα βοηθήσει την αναπνοή.
 • Θεμιτές είναι οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.
 • Η κατανάλωση άφθονων υγρών θα απομακρύνει τη βλέννα από τα ιγμόρεια.
 • Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων βοηθά στη διάσπαση και την ύγρανση της βλέννας.
 • Οι εισπνοές με υδρατμούς ευκαλύπτου, μέντας και λεβάντας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη ρευστοποίηση της βλέννας.

ιγμορίτιδα

Ιγμορίτιδα – Αντιμετώπιση και θεραπεία με φυσικό τρόπο

Ο χειμώνας μπήκε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπονιούνται για επίμονα μπουκώματα και πονοκεφάλους. Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η τόσο συχνή πάθηση και πως μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει φυσικά;

Γιατροσόφια για ιγμορίτιδα

 • Μέλι και ιγμορίτιδα

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας. Είναι πλούσιο σε φυσικά αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο, είδαν ότι το μέλι καταπολεμούσε τα βακτήρια της ιγμορίτιδας πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο αντιμικροβιακό φάρμακο. Η έρευνα έγινε με ορισμένα είδη μελιού, όπως το Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία και το Σιντρ από την Υεμένη, και έδειξε ότι έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν τα βακτήρια.

 • Μηλόξυδο ιγμορίτιδα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο ως σπιτικό γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας. Ο απλούστερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε είναι να αναμείξετε μηλόξυδο με νερό.

Η χρήση μηλόξυδου βοηθά στο να μπορείτε να αναπνεύσετε ευκολότερα, αραιώνοντας τη βλέννα που είναι συσσωρευμένη μέσα στην ρινική κοιλότητα.

Το μηλόξυδο καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες και μειώνει τα συμπτώματα της μόλυνσης ως  επακόλουθο των διαφόρων θρεπτικών ουσιών που περιέχει, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο.

ιγμορίτιδα

Διαβάστε επίσης:  Μηλόξυδο: Οφέλη και παρενέργειες

 • Αλατόνερο για ιγμορίτιδα

Στη ρινική πλύση ο σκοπός είναι η μύτη να ανοίξει και να καθαρίσει από ακαθαρσίες, βλέννες, κρούστες, ιγμόρεια, σκόνες και μικρόβια.

Το αλατόνερο βοηθά στην εξουδετέρωση της υπερβολικής βλέννας και υγραίνει την περιοχή. Με αυτή τη διαδικασία, εξαφανίζεται η βλέννα στη μύτη.

Βάλτε αλατόνερο σε μια σύριγγα ή ένα σταγονόμετρο. Τοποθετήστε τη σύριγγα στη ρινική κοιλότητα και γείρετε, ελαφρώς, το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά και φυσήξτε τη μύτη σας και επαναλάβετε από την άλλη μεριά. Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα.

Βιταμίνες για ιγμορίτιδα

H βιταμίνη C προλαμβάνει τις ασθένειες και την εμφάνιση ιών και βακτηρίων τα οποία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις ρινικές διόδους. Κάθε πρωί θα πρέπει να πίνετε ένα χυμό πορτοκάλι για να ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η βιταμίνη D3 ασκεί και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και επιταχύνοντας τη θεραπεία των λοιμωδών νόσων του αναπνευστικού συστήματος που γίνεται με διάφορα φάρμακα.

Είναι γνωστό σήμερα ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και των ιογενών και βακτηριογενών επιλοιμώξεων. Η ύπαρξη έλλειψης βιταμίνης D έχει σχετιστεί με την παρουσία χρόνιας ρινοκολπίτιδας και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χρόνιας που συνυπάρχει με ρινικούς πολύποδες.

ιγμορίτιδα

Οδοντογενής ιγμορίτιδα – Συμπτώματα

Η πάθηση κατηγοριοποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και κυρίως με τη χρονιότητά της. Όλοι οι τύποι έχουν παρόμοια συμπτώματα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάκρισή τους στην αρχή. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες είναι α) Χρόνια (διάρκεια επάνω από 12 εβδομάδες) και β) Οξεία και υποξεία (<10 ημέρες).

Συμπτώματα: 

 • Βήχας
 • Κόπωση
 • Πυρετός
 • Πονόλαιμος
 • Απώλεια όσφρησης
 • Πρήξιμο προσώπου
 • Κακοσμία του στόματος
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Επίσης, μια ξεχωριστή και βαριά μορφή ιγμορίτιδας είναι αυτή της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, η οποία προέρχεται από παθήσεις των δοντιών που έχουν σχέση με το ιγμόρειο. Την προκαλούν κυρίως τα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου. 

Ταξινομείται ανάλογα με το χρόνο εμφάνισης των κλινικών συμπτωμάτων σε οξεία, υποξεία και χρόνια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.