fbpx
Βουλωμένο αυτί – Ποια τα αίτια και πως αντιμετωπίζεται;

Βουλωμένο αυτί – Ποια τα αίτια και πως αντιμετωπίζεται;

Το βουλωμένο αυτί μπορεί να μην προκαλεί πόνο ή δυσφορία, όμως η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι μια πραγματική ενόχληση. Το αυτί μπορεί να ξεβουλάσει μόνο του μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες και αρκετές οικιακές θεραπείες και φάρμακα μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση.

Καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ένα βουλωμένο αυτί, είναι επίσης χρήσιμο να εντοπίσετε τις πιθανές αιτίες που το προκάλεσαν.

Βουλωμένο αυτί – Αίτια

 • Βουλωμένο αυτί – Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι μια πιθανή αιτία βουλωμένου αυτιού. Υγρό και βλέννα παγιδεύτεται στο αυτί και συχνά οφείλεται από κάποια λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η ιγμορίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει ωτίτιδα.

Άλλα συμπτώματα ωτίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. καταρροή
 2. βήχα
 3. φτέρνισμα
 4. πονόλαιμο
 • Βουλωμένο αυτί από νερό

Το νερό μπορεί επίσης να βουλώσει το αυτί. Αυτό συμβαίνει όταν νερό παραμένει στο αυτί μετά το κολύμπι και το περιβάλλον του αυτιού ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

 • Βουλωμένο αυτί από υψόμετρο

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν προσωρινό φράξιμο των αυτιών κατά την κατάδυση, την ορειβασία ή την πτήση με αεροπλάνο. Μια ταχεία αλλαγή στην πίεση του αέρα έξω από το σώμα προκαλεί αυτό το βούλωμα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι υπεύθυνη για την εξισορρόπηση της πίεσης στο αυτί, αλλά σε μεγαλύτερα υψόμετρα, δεν μπορεί πάντα να λετουργήσει σωστά. Ως αποτέλεσμα, η αλλαγή της πίεσης του αέρα γίνεται αισθητή στα αυτιά.

 • Βουλωμένο αυτί και κερί

Το κερί αυτιού το προστατεύει καθαρίζοντας το και εμποδίζοντας σκουπίδια να εισέλθουν σε αυτό. Το κερί είναι συνήθως μαλακό, αλλά μπορεί να σκληρύνει και να προκαλέσει απόφραξη στο αυτί. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την απόφραξη του αυτιού από κερί περιλαμβάνουν:

 1. πόνο στο αυτί
 2. κουδούνισμα στα αυτιά
 3. ζάλη

Η χρήση μπατονέτας είναι μερικές φορές υπεύθυνη για αυτό το βούλωμα.  Οι μπατονέτες δεν πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο αυτί.

 • Ακουστικό νευρίνωμα

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι μια καλοήθης ανάπτυξη στο κρανιακό νεύρο που ενώνει το αυτί με τον εγκέφαλο. Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως αργά αναπτυσσόμενοι και μικροί. Ωστόσο, καθώς γίνονται μεγαλύτεροι, μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα του αυτιού. Αυτό μπορεί να βουλώσει το αυτί, να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και κουδούνισμα.

Βουλωμένο αυτί – Αντιμετώπιση

βουλωμένο αυτί αίτια αντιμετώπιση

Παρόλο που το βουλωμένο αυτί προκαλεί έντονη δυσφορία, συνήθως αντιμετωπίζεται με οικιακές θεραπείες.

 • Εισπνεύστε ατμό

Κάντε ένα ζεστό ντους και καθίστε στο μπάνιο για 10 έως 15 λεπτά. Ο ατμός από το ζεστό νερό βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας στο αυτί. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε ένα ζεστό  πανί πάνω από το αυτί σας.

 • Απομακρύνετε το παγιδευμένο υγρό

Τοποθετήστε τον δείκτη σας στο αυτί και μετακινήστε απαλά το δάχτυλό σας πάνω και κάτω. Αυτή η τεχνική βοηθά στην απομάκρυνση του παγιδευμένου υγρού. Ένα πιστολάκι για τα μαλλιά σε χαμηλή θερμοκρασία που κρατείται λίγα εκατοστά από το αυτί σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 • Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) μπορούν να θεραπεύσουν το βουλωμένο αυτί που προκαλείται από κρυολογήματα ή αλλεργίες. Πάρτε φάρμακο κρυολογήματος που περιέχει αποσυμφορητικό ή πάρτε αντιισταμινικό. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα.

 • Σταγόνες για τα αυτιά

Οι σταγόνες για τα αυτία μπορούν να μαλακώσουν και να ξεπλύνουν το κερί από τα αυτιά. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε δύο ή τρεις σταγόνες ζεστό ορυκτέλαιο, βρεφικό λάδι ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο αυτί σας χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο φαρμάκου.

Βουλωμένο αυτί – Πότε να πάω στον γιατρό;

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν δεν μπορείτε να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με οικιακές θεραπείες. Εάν έχετε συσσωρεύσει κερί, μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεσή του από τον ΩΡΛ. Χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία για να αφαιρέσουν το κερί από το αυτί.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.