fbpx
Φάρμακα και διατροφή – Αλληλεπιδράσεις τροφίμων

Φάρμακα και διατροφή – Αλληλεπιδράσεις τροφίμων

Ορισμένες ομάδες τροφίμων και ροφημάτων μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις για την υγεία σας όταν καταναλώνονται με συγκεκριμένα φάρμακα.

Μάθετε πώς να αποφύγετε τους κακούς συνδυασμούς ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού σας.

13 αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων που πρέπει να γνωρίζετε

αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με τροφές

Γκρέιπφρουτ, πράσινα λαχανικά… και πολλά άλλα τρόφιμα, που θεωρούνται μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνα όταν πρόκειται να αλληλεπιδράσουν  με φάρμακα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται, αλλά πρέπει να δίνεται προσοχή .

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται να περιμένετε δύο έως τέσσερις ώρες μεταξύ της λήψης του φαρμάκου και της κατανάλωσης του εν λόγω φαγητού ή χυμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα είναι ασύμβατα λόγω αλληλεπίδρασης.

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές, αλλά εδώ είναι μερικές αλληλεπιδράσεις που πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί τα φάρμακα χοληστερόλης δεν αναμειγνύονται με γκρέιπφρουτ

γκρέιπφρουτ αλληλεπιδράσεις με φάρμακα χοληστερίνης
Όσο για τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης , η συγκέντρωσή τους στο αίμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί δεκαπέντε με το γκρέιπφρουτ και να επιτεθεί στους μύες.

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ αποθαρρύνεται έντονα με πολλά φάρμακα, επειδή αυτό το εσπεριδοειδές περιέχει ουσίες που αυξάνουν την απορρόφηση ορισμένων μορίων από το έντερο οδηγώντας τα σε υπερβολική δόση.

Οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί ώστε ο χυμός γκρέιπφρουτ , που καταναλώνεται ευρέως στο πρωινό, έχει αποτελέσει αντικείμενο ειδικών προειδοποιήσεων.

Προσέξτε ιδιαίτερα εάν παίρνετε μια θεραπεία που προορίζεται για την ηρεμία του ερεθισμού του οισοφάγου ( σιζαπρίδη ), ανοσοκατασταλτικά (τακρόλιμους, κυκλοσπορίνη) ή φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (σιμβαστατίνη, ατορβαστατίνη).

  • Σε συνδυασμό με σιζαπρίδη, το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
  • Όσο για τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης , η συγκέντρωσή τους στο αίμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί δεκαπέντε με το γκρέιπφρουτ και να επιτεθεί στους μύες.
  • Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ηπατικής και μυϊκής βλάβης μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ μειώνει την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης .

Μπανάνες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πορτοκάλια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι αλληλεπιδράσεις με τα αντιυπερτασικά;

μπρόκολο κάλιο φάρμακα

Αυτή η ομάδα τροφίμων δεν πρέπει να αναμιγνύεται με αναστολείς ΜΕΑ , που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσηςή για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας .

Αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να εμφανιστούν με ορισμένα διουρητικά , που συνταγογραφούνται για τη μείωση της κατακράτησης υγρών και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτά τα τρόφιμα είναι όλα πλούσια σε κάλιο, το οποίο διευκολύνει τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στα κύτταρα.

Καταναλώνοντάς τα με φάρμακα, θα μπορούσατε να αυξήσετε την ποσότητα καλίου στο σώμα σας και να προκαλέσετε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αίσθημα παλμών .

Αλληλεπιδράσεις – Λαχανικά και αραιωτικά αίματος: Γιατί είναι ένας συνδυασμός που πρέπει να αποφύγετε;

Το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το αβοκάντο δεν συνδυάζονται καθόλου καλά με τις από του στόματος αντιπηκτικές θεραπείες.

Ο πλούσια βιταμίνη Κ (τη βιταμίνη πήξης) αυτών των φυτών μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, σε σημείο που μπορεί να προάγει τους θρόμβους.

Μην καταναλώνετε περισσότερες από μία μερίδα την ημέρα από οποιοδήποτε από αυτά τα λαχανικά εάν βρίσκεστε σε θεραπεία.

Σε ορισμένα άτομα με καρδιακή νόσο, αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό .

Αλληλεπιδράσεις – Γλυκόριζα: Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται;

Η γλυκόριζα, σε αντίθεση με την καραμέλα με γεύση γλυκόριζας, περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό
Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό

Το φυτό μαύρης γλυκόριζας , καθώς και τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται από εκχύλισμα γλυκόριζας, δεν συνδυάζονται με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.

Καλό είναι επίσης να μην λαμβάνεται με τα περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αραιωτικά αίματος και από του στόματος αντισυλληπτικά.

Η γλυκόριζα, σε αντίθεση με την καραμέλα με γεύση γλυκόριζας, περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των περισσότερων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, εντείνουν τις παρενέργειες των αραιωτικών του αίματος και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τα επίπεδα καλίου όταν λαμβάνονται με από του στόματος αντισυλληπτικά.

Ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο;

  • Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης , τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν τα οστά μας.

Αλλά να είστε προσεκτικοί με τα διφωσφονικά , που συνταγογραφούνται μετά την εμμηνόπαυση για να περιορίσετε τον κίνδυνο κατάγματος !

Σε συνδυασμό με το ασβέστιο , σχηματίζουν βαριά ιζήματα με χημική αντίδραση που δεν απορροφώνται πλέον από τον οργανισμό και αποβάλλονται απευθείας μέσω των εντέρων, γεγονός που μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Να είστε σίγουροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φάρμακα για την οστεοπόρωση δεν είναι ασύμβατα, απλά πάρτε διφωσφονικά το πρωί με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τα γεύματα και τουλάχιστον δύο ώρες μακριά από άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής , με ένα ποτήρι χαμηλό σε μέταλλα ( π.χ. νερό βρύσης).

Αλληλεπιδράσεις – Αντιβιοτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα

αλληλεπιδράσεις τροφίμων με φάρμακα αντιβίωση

Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά πλήρως το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη .

Πράγματι, το γάλα μειώνει τη δράση ορισμένων αντιβιοτικών (τετρακυκλίνη, σιπροφλοξασίνη) .

Υπάρχει υποψία, επιπλέον, ότι περιορίζει την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης προάγοντας την αποβολή της

.Γενικά, η τετρακυκλίνη λειτουργεί καλύτερα εάν λαμβάνεται 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα.

Αλληλεπιδράσεις – Αντικαταθλιπτικά: Ποια τυριά δεν πρέπει να συνδυάζονται;

Τα αντικαταθλιπτικά με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ) συνταγογραφούνται σπάνια, αλλά εάν τα παίρνετε, προσέξτε την κατανάλωση γραβιέρας, μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυριού  ή παρμεζάνας.

Τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση στην πραγματικότητα δεν συνιστώνται με αντικαταθλιπτικά που περιέχουν ιπρονιαζίδη.

Αυτά τα τυριά περιέχουν μια χημική ένωση, την τυραμίνη (η οποία βρίσκεται επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις στο ξινολάχανο, τη σάλτσα σόγιας, ακόμη και τη μπύρα και το κόκκινο κρασί), η οποία, σε συνδυασμό με αυτά τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει υπερτασικές κρίσεις.

Αλληλεπιδράσεις – Αλκοόλ, σοκολάτα…: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι με τα φάρμακα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων;

Μην αναμιγνύετε αλκοόλ, αβοκάντο, μπανάνες, σοκολάτα και λουκάνικο με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων , όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl) και η λινεζολίδη (Zyvox).

Εν προκειμένω, η περιεκτικότητά τους σε τυραμίνη , ένα παράγωγο αμινοξέων που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης σε παλαιωμένα, τουρσί, ζυμωμένα ή καπνιστά τρόφιμα.

Το αλκοόλ και η μετρονιδαζόλη μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, κράμπες στο στομάχι και έμετο.

Αλληλεπιδράσεις – Γιατί ο καφές και ορισμένα φάρμακα είναι κακός συνδυασμός;

καφές και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Ανάλογα με την ευαισθησία σας στην καφεΐνη , μπορεί να εμφανίσετε αίσθημα παλμών, τρόμο, ιδρώτα…

Η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να αποφεύγεται εάν παίρνετε ορισμένα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης (ενοξακίνη, σιπροφλοξασίνη, νορφλοξασίνη).

Αυτή η οικογένεια επιβραδύνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης, αυξάνοντας τη συγκέντρωσή της και τα αποτελέσματά της στον οργανισμό.

Ανάλογα με την ευαισθησία σας στην καφεΐνη , μπορεί να εμφανίσετε αίσθημα παλμών, τρόμο, ιδρώτα…

Αυτοί οι τύποι αντιβιοτικών συνταγογραφούνται συχνότερα για τη θεραπεία της κυστίτιδας.

  • Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε παρακεταμόλη.

Είτε προέρχεται από καφέ, τσάι (θεΐνη) είτε από ποτά τύπου κόλα, η καφεΐνη αυξάνει την απορρόφηση αυτού του φαρμάκου και η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα.

Επίσης ο καφές ταπηγαίνει πολύ άσχημα και με τα φάρμακα για το άσθμα που περιέχουν θεοφυλλίνη:  Εφίδρωση, αίσθημα παλμών μπορεί να εμφανιστούν αν συνδυάσετε τα δύο.

Είναι καλύτερο να μειώσετε τη συνήθη κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά εάν παρατηρήσετε τα παραπάνω αποτελέσματα.

Αλληλεπιδράσεις – Γιατί πρέπει να είστε προσεκτικοί με το αλάτι όταν παίρνετε διουρητικά;

Ορισμένα διουρητικά που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, που ονομάζονται «καλιοσυντηρητικά» (τύπος αμιλορίδης/σπιρονολακτόνης), δρουν περιορίζοντας την αποβολή αυτού του μετάλλου.

Εάν καταναλώνετε πολύ κάλιο ταυτόχρονα , υπάρχει κίνδυνος περίσσειας στο αίμα (υπερκαλιαιμία), η οποία προκαλεί λίγα ορατά συμπτώματα αλλά θέτει σε κίνδυνο την καρδιά (δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες).

Αυτά τα διουρητικά δεν πρέπει επομένως να συνδυάζονται με άλατα υποκατάστασης με βάση το χλωριούχο κάλιο .

Κάθε πρέζα (0,5 g) παρέχει 140 mg καλίου, κάτι που δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Αλληλεπιδράσεις – Τσίχλα με υποκατάστατο νικοτίνης και όξινα ροφήματα

Θέλετε να αναπαράγετε τις συνήθειές σας ως πρώην καπνιστής και να μασάτε τσίχλα ή να πιπιλίζετε την παστίλια σας με τον πρωινό σας καφέ;

Κακή ιδέα !

Η νικοτίνη από αυτά τα υποκατάστατα χορηγείται στο επίπεδο του στοματικού βλεννογόνου για να περάσει στο αίμα.

Αλλά όταν βρίσκεται σε όξινο περιβάλλον στο στόμα, απορροφάται λιγότερο καλά.

Επομένως, δεν πρέπει να καταπίνετε καφέ, χυμό φρούτων ή σόδα παράλληλα με το υποκατάστατο νικοτίνης ή εντός 15 λεπτών πριν το πάρετε.

Αλληλεπιδράσεις – Ποιες είναι οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα για τον βήχα;

Τα περισσότερα σιρόπια για τον βήχα που στοχεύουν στην ηρεμία του ξηρού βήχα προκαλούν ένα φαινόμενο υπνηλίας επειδή δρούν στο κέντρο ελέγχου του βήχα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει επίσης τον ύπνο.

Επομένως δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με άλλα φάρμακα που έχουν ηρεμιστική δράση( υπνωτικά χάπια, αγχολυτικά, ορισμένα αντιισταμινικά ).

Τονίζοντας ή παρατείνοντας την πτώση της εγρήγορσης, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν οδηγείτε ή κάνετε χειρωνακτική εργασία.

Αλληλεπιδράσεις – Μελατονίνη: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι με τα οιστρογόνα;

Είναι όλο και πιο συνηθισμένο να παίρνουμε μελατονίνη για τη θεραπεία της αϋπνίας .

Ωστόσο, τα οιστρογόνα που λαμβάνονται από το στόμα (χάπια οιστρογόνων-προγεσταγόνων και ορισμένες ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση) αυξάνουν ήδη το επίπεδο της μελατονίνης στο αίμα.

Η υπερβολική δόση μελατονίνης δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις αλλά μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, πονοκεφάλους, ναυτία

Ο κίνδυνος είναι μικρότερος με την ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση που εφαρμόζεται στο δέρμα .

Konstantina Stergiou
Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Στεργίου
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.