fbpx
Κρούστες στη μύτη: Είδη φλεγμονών και μέθοδοι αντιμετώπισης

Κρούστες στη μύτη: Είδη φλεγμονών και μέθοδοι αντιμετώπισης

Η σκληρή και ξηρή βλέννα που υπάρχει στη μύτη είναι σίγουρα ενοχλητική. Η ρινική συμφόρηση εμποδίζει την αναπνοή και τον βλεννογόνο να εκτελέσουν τις κύριες λειτουργίες τους. Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στον σχηματισμό τέτοιων κηλίδων; Ποιες είναι οι φλεγμονές στη μύτη και πώς αντιμετωπίζονται;


Ένα από τα πιο ενοχλητικά, σχεδόν καθημερινά προβλήματα του οργανισμού είναι οι κρούστες στη μύτη. Ποιες είναι οι κύριες αιτίες δημιουργίας τους;

 • Ιγμόρεια
 • Επίσταξη
 • Ρινόρροια

Κρούστες στη μύτη: Παθοφυσιολογία

Η μύτη έχει πολλαπλές λειτουργίες: την οσφρητική, την αναπνευστική, τη φωνητική και την αντανακλαστική. Τα ρουθούνια της μύτης επιτρέπουν στον αέρα να εισέρχεται και διαχωρίζονται από το ρινικό διάφραγμα. Παρεμβαίνουν στη διήθηση, στην υγρασία και τη θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα. Στο εσωτερικό της μύτης σχηματίζεται ένα τραχύ ανάγλυφο κορνέτο, το οποίο είναι επενδεδυμένο με αγγεία και βλεννογόνο, καλυμμένο με τριχίδια και βλεννώδη έκκριση. Η βλέννα περιέχει επίσης ανοσοκύτταρα και προ-φλεγμονώδη κύτταρα. Τα ρουθούνια επικοινωνούν με τον ρινοφάρυγγα από τις χοάνες, με τα ιγμόρεια μέσω του πόρου και με τους δακρυϊκούς αγωγούς.

Κρούστες στη μύτη

Φλεγμονές της μύτης

 • Επίσταξη

Η επίσταξη παρατηρείται κατά τη διάρκεια ασθενειών όπως η υπέρταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα με πίεση στον ρινικό βλεννογόνο ή με αιμοστατική γάζα ή βαμβάκι.

 • Ρινίτιδα

Η φλεγμονή σχετίζεται συχνότερα με λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας, κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή ρινοφαρυγγίτιδας. Μπορεί επίσης να είναι αλλεργική, ως ανοσολογική απόκριση σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Στη χώρα μας περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υποφέρουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή.

Τα κύρια συμπτώματα της φλεγμονής της μύτης είναι:

Κρούστες στη μύτη και μέθοδοι αντιμετώπισης

 • Διαλύματα πλύσης

Το διάλυμα φυσιολογικού ορού συνιστάται για πλύσεις που προάγουν τη ρινική υγιεινή. Αυτά τα διαλύματα ή το κεκαθαρμένο θαλασσινό νερό μπορούν να εμπλουτιστούν με άλλα ενεργά συστατικά για την ενίσχυση της ανοσίας, τη διευκόλυνση της αναπνοής, την αποσυμφόρηση ή καταπράυνση του ερεθισμένου ρινικού βλεννογόνου.

 • Ρινικά σπρέι

Τα ρινικά σπρέι μπορεί να περιέχουν αντισηπτικό (βρωμιούχο βενζοδωδεκίνιο ή βενζαλκόνιο), διυγραντική ουσία (επιφανειοδραστικά) ή λιπαντική ουσία (πολυσορβικό 80). Η αρωματοθεραπεία σε σπρέι ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες κάποιων αιθέριων ελαίων, που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του ρινικού βλεννογόνου (ευκάλυπτος). Οι αντιαλλεργικοί ρινικοί ψεκασμοί περιέχουν συνήθως ένα κορτικοστεροειδές (beclometasone). Ορισμένοι είναι εμπλουτισμένοι με κάποιο ιχνοστοιχείο (μαγγάνιο).

Κρούστες στη μύτη Ρινικό σπρέι, χάπια και χαρτομάντιλα

 • Φάρμακα συστημικής δράσης

Πρόκειται για τους αγγειοσυσταλτικούς παράγοντες (ψευδοεφεδρίνη), που ενδείκνυνται σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης κατά τη διάρκεια κρυολογήματος. Αντενδείκνυνται σε παιδιά κάτω των 15 ετών ή σε περίπτωση γλαυκώματος, σοβαρής ή μη ισορροπημένης υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου (ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, για παράδειγμα). Η χρήση τους περιορίζεται σε πέντε ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας, η συμβουλή μπορεί να είναι αντιισταμινικά από του στόματος (λοραταδίνη, κετιριζίνη).

 • Προϊόντα κατά της επίσταξης

Πρόκειται για τα αιμοστατικά προϊόντα, που παρουσιάζονται υπό μορφή φιτιλιού και συνήθως αποτελούνται από αλγινικά άλατα και προορίζονται για δερματική/ρινική εφαρμογή. Οι αναπλαστικές κρέμες περιέχουν ρινικό έλαιο με πορτοκάλι και λεμονέλαιο, που συνιστάται για ξηρές, βλεννώδεις μεμβράνες.

 • Ομοιοπαθητική

Τα πιο χρησιμοποιούμενα στελέχη είναι το Allium sepa, σε περίπτωση σαφούς έκκρισης, ή το Nux vomica για τη βουλωμένη μύτη. Οι κρούστες στη μύτη μπορούν να αντιμετωπιστούν με το Kallium bichromicum. Το Cina χρησιμοποιείται σε περίπτωση κνησμού.

Κρούστες στη μύτη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

 • Εισπνοές με αιθέρια έλαια.
 • Καθαρισμός της μύτης με αφέψημα χαμομηλιού.
 • Λίπανση των ρινικών διόδων με λάδι από οστρακοειδή.
Διαβάστε περισσότερα:
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.