Καταρροή ονομάζουμε οποιαδήποτε αποβολή βλέννας από τη μύτη.
Όταν η ποσότητα παραγόμενης βλέννας είναι αυξημένη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση ενοχλητική.
Από τι προκαλείται και πώς μπορούμε να σταματήσουμε την καταρροή της μύτης;
Καταρροή στη μύτη – Ποια τα αίτια
Tα αίτια που η ρινική βαλβίδα καταρρέει είναι ποικίλα:
- Γήρανση
- Φλεγμονή
- Ουλώδης ιστός
- Aποκλίνον διάφραγμα
- Τραυματισμός στη μύτη
- Ασθενής ρινικός χόνδρος
- Επιπλοκές έπειτα από χειρουργική επέμβαση, π.χ. ρινοπλαστική
Πού βρίσκεται η ρινική βαλβίδα;
H ρινική βαλβίδα βρίσκεται στο στενό άκρο της μύτης. Είναι μια πολύ περίπλοκη δομή που αποτελείται από πολλά μέρη (διάφραγμα και χόνδρους). Επειδή η περιοχή είναι μικρή, ακόμη και τα πιο μικρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή.
Καταρροή μύτης – Συμπτώματα
- Αιμορραγία
- Ρινική απόφραξη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κρούστα γύρω από τα ρουθούνια
Καταρροή στη μύτη – Διάγνωση
Ο αρμόδιος γιατρός για τη σωστή διάγνωση της κατάρρευσης της ρινικής βαλβίδας είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.
Η εξέταση γίνεται είτε με ενδοσκόπηση είτε με ρινικές αποσυμφορητικές σταγόνες. Ωστόσο, η απευθείας διάγνωση δεν είναι πάντα διαθέσιμη εξαιτίας των διογκωμένων στροβίλων και των διαφραγμάτων που προκαλούν την καταρροή στη μύτη.
Το ιατρικό ιστορικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση, ειδικά εάν έχετε ιστορικό ρινικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Καταρροή μύτης – Αντιμετώπιση
Τις περισσότερες φορές η καταρροή οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη, κάτι που καταπολεμάται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Στη φύση υπάρχουν πολλές ουσίες, ιχνοστοιχεία και βότανα τα οποία συμμετέχουν στις βιολογικές δράσεις και την άμυνα του οργανισμού.
Η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μειώνουν τη διάρκεια των παραπάνω συμπτωμάτων. Δρουν προληπτικά και θωρακίζουν το σώμα έναντι παθογόνων μικροοργανισμών.
Πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν την ενοχλητική καταρροή αναρρώνουν με αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι ή βοηθητικές συσκευές αναπνοής. Για ανακούφιση λοιπόν της αναπνοής και ρινική αποσυμφόρηση συνιστώνται πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ο οποίος βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας και την απελευθέρωση της αναπνοής.
Βέβαια, όπως και σε όλα τα θέματα υγείας που οφείλονται σε πεσμένο ανοσοποιητικό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο ύπνος, η καλή διατροφή και η ξεκούραση αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για ταχεία ανάρρωση.
Αν ακολουθώντας τα παραπάνω η καταρροή στη μύτη εξακολουθεί να υφίσταται, τότε η πιο κοινή θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Η ρινοπλαστική με ή χωρίς τη χρήση μοσχευμάτων χρησιμοποιείται συχνά για την αποκατάστασή της.