fbpx
Φωτοφοβία – Ευαισθησία στα μάτια

Φωτοφοβία – Ευαισθησία στα μάτια

Η φωτοφοβία αναφέρεται στην υπερευαισθησία στο φυσικό ή τεχνητό φως.

Μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στα μάτια, αλλά να συνοδεύεται από πονοκεφάλους και έντονη κόπωση. Που οφείλεται ? Πώς να την αποτρέψετε και να τη διαχειριστείτε;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει κανείς, η «φωτοφοβία» δεν υποδηλώνει έναν παράλογο φόβο για το φως, αλλά μια υπερευαισθησία, ακόμη και μια δυσανεξία σε αυτό.

Δεν είναι μια παθολογία αυτή καθαυτή, είναι μάλλον ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν μέρος μιας οφθαλμικής, νευρολογικής ή ψυχολογικής παθολογίας.

«Όλοι είναι πιθανό να ντρεπόμαστε όταν κοιτάμε τον ήλιο , όταν βγαίνουμε από ένα σκοτεινό δωμάτιο μετά από αρκετή ώρα ή όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανακλαστικές επιφάνειες (νερό, χιόνι, άμμος κ.λπ.). Αλλά η ενόχληση είναι παροδική και τα μάτια μας προσαρμόζονται γρήγορα. Οι φωτοφοβικοί άνθρωποι  δεν υποστηρίζουν την παραμικρή πηγή φωτός -φυσική ή τεχνητή », αναφέρει ο Δρ Damien Gatinel, χειρουργός οφθαλμίατρος και επικεφαλής τμήματος στο Rothschild Foundation Hospital.

Ο βαθμός δυσανεξίας ποικίλλει, ωστόσο, ανάλογα με την προέλευση της διαταραχής.

Φωτοφοβία – Ποια είναι τα συμπτώματα;

φωτοφοβία άγχος έντονο φως που εμποδίζει την όραση

Ανάλογα με την ένταση της διαταραχής, η φωτοφοβία μπορεί να προκαλέσει ήπια ενόχληση ή πιο σοβαρά συμπτώματα, ανάλογα με την αιτία τους:

 • ξηροφθαλμία ή υπερβολικό δάκρυ
 • πόνος/αίσθημα καύσου στα μάτια,
 • αισθάνεται πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο
 • την ανάγκη να κοιτάζει αλλού ή ακόμα και να τα κλείσει τελείως,
 • φλεγμονή των ματιών (πρήξιμο, ερυθρότητα, ερεθισμός κ.λπ.).

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν και άλλα σημάδια:

 • πονοκεφάλους και ημικρανίες
 • ζάλη, ναυτία, ακόμη και έμετος,
 • ξηρός λαιμός,

→ Σημείωση: αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στο φυσικό φως (ηλιακό φως, φως από ανακλαστικές επιφάνειες, ανάκλαση στο νερό ή το χιόνι κ.λπ.) αλλά και σε τεχνητό φως (φώτα νέον, λάμπες, οθόνες κ.λπ.).

Φωτοφοβία – Ποια είναι τα αίτια;

φωτοφοβία ζαλάδα από το φως

” Δεν γίνεται κανείς φωτοφοβικός χωρίς λόγο. Η υπερευαισθησία στο φως συνδέεται πάντα με μια ξεχωριστή παθολογία”, επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος.

Μπορεί πράγματι να είναι οφθαλμικά, νευρολογικά ή ψυχολογικά αίτια.

Αιτίες της φωτοφοβίας στα μάτια:

 • κερατίτιδα , μια φλεγμονή του κερατοειδούς που μπορεί να είναι ιογενούς, βακτηριακής, τραυματικής προέλευσης ή να συνδέεται με κακή υγιεινή σε χρήστες φακών επαφής.
 • ραγοειδίτιδα , φλεγμονή του οφθαλμού που προκαλείται συνήθως από μόλυνση, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή τραύμα.
 • ένα έλκος κερατοειδούς , μια μόλυνση του ματιού που προκαλεί μια μολυσμένη ανοιχτή πληγή στον κερατοειδή
 • ή γλαύκωμα , μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο ή άλλες παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (π.χ. κληρονομική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).
 • Φωτοφοβία – Νευρολογικά αίτια:

 • πονοκέφαλος
 • μηνιγγίτιδα , φλεγμονή των περιβλημάτων του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου.
 • ή τραύμα/σοκ που έχει οδηγήσει σε μόνιμη διαστολή της κόρης.
 • Φωτοφοβία – Ψυχολογικά αίτια:

Η φωτοφοβία μπορεί επίσης να έχει ψυχολογική προέλευση και να συνδέεται με κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές όπως η αγοραφοβία που μπορεί να προκαλέσει έντονες κρίσεις πανικού.

 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων

Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διαστολή της κόρης που είναι υπεύθυνη για παροδική φωτοφοβία (ιδίως φάρμακα με βάση την τροπικαμίδη). Ομοίως, η λήψη ορισμένων φαρμάκων είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Πόσο διαρκεί;

Η φωτοφοβία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια . Η διάρκειά της είναι πολύ μεταβλητή: εάν η φωτοφοβία συνδέεται με μια παθολογία, για παράδειγμα οφθαλμική, θα τελειώσει μετά τη θεραπεία της τελευταίας.

Σε περίπτωση ημικρανίας, η σχετική φωτοφοβία θα διαρκέσει μόνο για τη διάρκεια της επίθεσης. Αν όμως σχετίζεται με ασθένεια ή σοκ που έχει προκαλέσει μόνιμη διαστολή της κόρης, μπορεί να επιμείνει.

Φωτοφοβία – Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο εκτεθειμένα;

«Το χρώμα των ματιών δεν είναι πραγματικά δείκτης ευαισθησίας στο φως», λέει ο Δρ Damien Gatinel. Σαφώς, τα ανοιχτόχρωμα μάτια δεν θα ήταν πιο ευαίσθητα από τα μαύρα ή καστανά μάτια.

Ομοίως, όσοι φορούν γυαλιά δεν είναι πιο φωτοφοβικοί.

Ωστόσο, τα άτομα με αλμπινισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φωτοφοβία. «Αυτούς τους ασθενείς ενοχλεί πολύ το έντονο φως, γιατί ο μελαγχρωματικός ιστός τους ατροφεί: το φως περνά τόσο από την ίριδα όσο και από την κόρη», εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος.

Είναι σοβαρή η φωτοφοβία;

φωτοφοβία ψυχοσωματικά συμπτώματα στα μάτια

« Η φωτοφοβία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που απαιτεί συμβουλή γιατρού », επιμένει ο ειδικός.

Ανάλογα με τα συσχετισμένα συμπτώματα, πηγαίνετε σε γενικό ιατρό (ειδικά εάν παρατηρήσετε πυρετό, πόνο στον αυχένα ή ναυτία, σύμπτωμα μηνιγγίτιδας) ή σε έναν οφθαλμίατρο (ειδικά εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή εάν μόνο ένα από τα μάτια σας δεν αντέχει πλέον το φως).

Υπερευαισθησία στο φως: πώς να τη διαγνώσετε;

Η διάγνωση της φωτοφοβίας βασίζεται σε κλινική εξέταση και λεπτομερή εξέταση (ιστορικό συμπτωμάτων, ιατρικό ιστορικό, ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής κ.λπ.).

Ανάλογα με την κλινική διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει διάφορες εξετάσεις για να ελέγξει την παρουσία υποκείμενων διαταραχών.

Ποια είναι η θεραπεία της φωτοφοβίας ;

Δεν υπάρχει «τυποποιημένη θεραπεία» για τη διαχείριση της φωτοφοβίας. «Εξαρτάται από την αιτία που θα διαγνώσει ο γιατρός. Μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τεχνητά δάκρυα, τοπικές κρέμες κ.λπ.»

Όπως και να έχει, πολλές συστάσεις καθιστούν δυνατή την αποφυγή της ταλαιπωρίας όσο το δυνατόν περισσότερο:

 • Ξεκουραστείετε
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου (τουλάχιστον δείκτης 3).
 • Προτιμήστε τα φιμέ γυαλιά σε εσωτερικούς χώρους.
 • Περιορίστε τον χρόνο οθόνης ή τουλάχιστον επιλέξτε “σκοτεινή” λειτουργία και μειώστε την αντίθεση.

 

Konstantina StergiouΕπιμέλεια κειμένου

Κωνσταντίνα Στεργίου

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.