fbpx
Οι τροφές που περιέχουν νιτρώδη αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη

Οι τροφές που περιέχουν νιτρώδη αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νιτρώδη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 27% για τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση νιτρωδών σε σύγκριση με αυτά που έτρωγαν λιγότερο.

Περισσότερα από 15.000 συσκευασμένα προϊόντα στη γαλλική αγορά περιέχουν νιτρώδη ή/και νιτρικά άλατα. Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στα αλλαντικά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία και την έκθεση σε νιτρώδη/νιτρικά άλατα από 104.168 ενήλικες.

Τα νιτρώδη για άλλη μια φορά ξεχωρίζουν.

Για πρώτη φορά, μια επιστημονική μελέτη συνδέει την υψηλή κατανάλωση νιτρωδών και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα, περισσότερα από 15.000 συσκευασμένα προϊόντα στη γαλλική αγορά περιέχουν νιτρώδη ή/και νιτρικά άλατα. Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων (ζαμπόν, λουκάνικα κ.λπ.).

Ερευνητές από το Inserm, το INRAE, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Paris-Nord, το Πανεπιστήμιο Paris-Cité και το Cnam, στο πλαίσιο της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας (Eren-Cress) διερεύνησαν τον ρόλο των διατροφικών νιτρωδών/νιτρικών αλάτων στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αύξηση κινδύνου 27%

λουκάνικα με νιτρώδη επεξεργασμένο κρέας

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία και την έκθεση σε νιτρώδη/νιτρικά άλατα από 104.168 ενήλικες.

“Οι στατιστικές αναλύσεις υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης νιτρωδών αλάτων και ενός αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νιτρικών αλάτων και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 δεν έχει ενημερωθεί”, συνοψίζει το Inserm.

Το Inserm αποκαλύπτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 27% για τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση ολικών νιτρωδών σε σύγκριση με αυτά με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLOS Medicine .

Νιτρώδη: σε ποια τρόφιμα βρίσκονται αυτά τα πρόσθετα τροφίμων;

Για τον Bernard Srour, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Inserm, και τη Mathilde Touvier, διευθύντρια έρευνας του Inserm, που πραγματοποίησαν πιλοτικά αυτή τη μελέτη, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο επιχείρημα σχετικά με «την ανάγκη να μειωθεί η χρήση νιτρωδών προσθέτων σε κρέατα που επεξεργάζονται από τη βιομηχανία τροφίμων και θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση της μόλυνσης του εδάφους από τα λιπάσματα ».

Επί του παρόντος, οι διατροφικές συστάσεις ορίζουν μέγιστη κατανάλωση 150 γραμμαρίων αλλαντικών την εβδομάδα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.