fbpx

Ο Διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 171 εκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει Σακχαρώδη Διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης πλήττει έναν στους δέκα Έλληνες 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και οφείλεται σε μειονεκτική έκκριση ή σε μειονεκτική δράση της ινσουλίνης ή σε συνδυασμό των δύο, με αποτέλεσμα την απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης. Πόσοι τύποι υπάρχουν; 

Πόσοι τύποι Διαβήτη υπάρχουν;

ΔιαβήτηςΠέντε είναι οι τύποι του Διαβήτη. Ας δούμε όμως παρακάτω πιο αναλυτικά:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης στο πάγκρεας που οφείλεται στην αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων των νησιδίων του Langerhansτου παγκρέατος. Αφορά το 5-10% των ατόμων με διαβήτη.

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,5 

Μια άλλη περίπτωση δυσλειτουργίας της ινσουλίνης ονομάζεται διαβήτης τύπου 1,5 ή λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης σε ενήλικες. Ο διαβήτης τύπου 1,5 είναι ουσιαστικά η βραδεία εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1 στους ενήλικες.

  • ΔιαβήτηςΣακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ο πιο διαδεδομένος και εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40. Χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαταραχής της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης. Παράγεται ινσουλίνη στο πάγκρεας αλλά όχι όση πρέπει. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι  το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκίαΑφορά ποσοστό 90-95% του συνόλου των ατόμων. 

  • Διαβήτης κύησης 

Πρόκειται για μια μεταβολική διαταραχή, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη δράση ινσουλίνης στην εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος ελλωχεύει για τις γυναίκες άνω των 25 ετών και σε συγγενείς πρώτου βαθμού με άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Μετά την εγκυμοσύνη,τα επίπεδα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα, καθώς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

  • Δευτερογενής διαβήτης 

Ο συγκεκριμένος τύπος συμβαίνει ως επιπλοκή σοβαρής παγκρεατικής νόσου, ασθενειών των αδένων (π.χ., υπερθυρεοειδισμός) και χορήγησης φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη).

  • Μεταβολικό σύνδρομο διαβήτη 

Η εκδήλωση του σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ λαμβάνει χώρα μετά από μια μακρά προ-διαβητική φάση. Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν οι μυς και το συκώτι έχουν αποκτήσει αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα μια μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση τόσο της γλυκόζης όσο και της ινσουλίνης στο αίμα. Πρόκειται για ένα «καμπανάκι» ότι κάποιος οδεύει προς το διαβήτη τύπου 2. Συνήθως εμφανίζεται ταυτόχρονα με το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο  χαρακτηρίζεται από την παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, υπέρταση και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Διαβήτης και συμπτώματα

Στη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν γίνεται λόγος για συχνή ή/και έντονη δίψα, την πολυουρία/συχνουρία, την πολυφαγία και το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Σακχαρώδης διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2 – Προσδόκιμο ζωής

Πόσα χρόνια ζωής «αφαιρούνται» από όσους δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους;

Βρετανοί επιστήμονες σε έρευνα για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2, ανέδειξαν ότι οι ασθενείς έχουν κατά μέσο όρο οκτώ και δύο χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, αντιστοίχως, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες, άντλησαν συνολικά δεδομένα για 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1 και 2,5 εκατομμύρια πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1. Και βάσει του μοντέλου τους υπολόγισαν το προσδόκιμο ζωής πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 και 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα συνολικά «χαμένα χρόνια ζωής».

Η ανάλυση κατέδειξε ότι το «μέσο» άτομο με Διαβήτη τύπου 1 (42,8 ετών ) έχει προσδόκιμο ζωής 32,6 έτη (φθάνοντας τα 75,4 έτη), σε σύγκριση με 40,2 έτη (83 έτη) στον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο αντιστοιχεί σε 7,6 κατά μέσο όρο «χαμένα χρόνια ζωής». Το «μέσο» άτομο με Διαβήτη τύπου 1 (65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 18,6 έτη (έως τα 84 έτη) σε σύγκριση με 20,3 έτη (85,7 έτη) για τον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, που αντιστοιχεί σε 1,7 έτη χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Συγκριτικά με τους άνδρες, ο μέσος όρος χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής ήταν 21% υψηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 και 45% υψηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι βάσει των δεδομένων στα εθνικά μητρώα το 70% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 33% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είχαν τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης άνω του 58, συνεπώς ήταν πιο ευάλωτοι.

Κατανέμοντας τα συνολικά «χαμένα χρόνια ζωής» στο προσδόκιμο ζωής των διαβητικών ασθενών υψηλού κινδύνου, το μοντέλο δείχνει ότι κάθε έτος που πάσχων από διαβήτη έχει τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης άνω του 58 μπορεί να ισοδυναμεί με 100 λιγότερες ημέρες ζωής.

Θεραπεία

Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο όλων των επιπλοκών είναι να διατηρήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας εντός του εύρους στόχου. Ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ σημαντικός.

Όλοι οι τύποι είναι θεραπεύσιμοι, αλλά η θεραπεία για τους τύπους ι και ΙΙ διαρκούν ολόκληρη τη ζωή. Ο ασθενής λαμβάνει συχνά ινσουλίνη. Η θεραπεία για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 είναι ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, ενώ σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 είναι τα χάπια. Βέβαια, ανάλογα με την ανταπόκριση κάποιες φορές χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

Η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το σωστό πρωινό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου για την υπόλοιπη ημέρα. Ο συνδυασμός υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολλές φυτικές ίνες, μαζί με πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά (όπως μούσλι ή ολικής άλεσης δημητριακά, φρούτα με γάλα, αυγά, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά), είναι ο ιδανικός.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.