fbpx
Σακχαρώδης διαβήτης – Το στρες αυξάνει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα

Σακχαρώδης διαβήτης – Το στρες αυξάνει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το άγχος. Όταν το σώμα αντιμετωπίζει μια στρεσογόνα κατάσταση, τότε απελευθερώνονται ορμόνες που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζεται αρνητικά από την κακή ψυχολογία με τις τιμές του να αυξάνονται και να προκαλούν αρνητικά συμπτώματα στον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.

Πώς επηρεάζεται ο διαβήτης ανάλογα με τον τύπο του;

Κατά τη διάρκεια αυτής της απόκρισης, το σώμα απελευθερώνει στο αίμα δυο ουσίες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αναπνευστικοί σας ρυθμοί να αυξάνονται. Πράγμα που κάνει τη διαχείριση του διαβήτη δυσκολότερη.

Το συνεχές άγχος και οι υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα καταπονούν τον οργανισμό σωματικά αλλά και ψυχικά

Όταν είστε αγχωμένοι το σώμα σας ενεργοποιεί τη φυσιολογική αμυντική αντίδρασή του. Μέρος αυτής της αντίδρασης περιλαμβάνει την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να αποφύγετε μία στρεσογόνα κατάσταση, θα χρειαστείτε την ενέργεια που παρέχεται από τη γλυκόζη στο αίμα σας. Αν είστε όμως συνεχώς αγχωμένοι, τότε υπάρχει πρόβλημα, καθώς απελευθερώνεται διαρκώς σάκχαρο στο αίμα σας, το οποίο προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της ινσουλίνης.

διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεαστεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους

Όταν τα άτομα με διαβήτη τύπου II βρίσκονται υπό ψυχικό στρες, συνήθως βιώνουν μια αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Αντίθετα, στα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, παρατηρείται μια ποικίλη απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι άλλοτε μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση και άλλοτε μείωση των επιπέδων.

Ακόμη και η σωματική πίεση μπορεί να αυξήσει τις τιμές του σακχάρου σας. Αυτό συνήθως οφείλεται σε  ασθένεια ή σε κάποιον τραυματισμό και επηρεάζει άτομα με διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ.

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το στρες οφείλεται για τα αυξημένα επίπεδα;

Οι μεγάλοι στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν οικονομικά προβλήματα, εργασιακά ζητήματα, συγκρούσεις σχέσεων και σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Μικρότεροι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως οι μεγάλες καθημερινές μετακινήσεις και τα βιαστικά πρωινά, μπορούν επίσης να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Το να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις πηγές άγχους στη ζωή σας είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή τους.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και ώρες που διαπιστώσατε έντονο άγχος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στον προσδιορισμό συγκεκριμένων παραγόντων ενεργοποίησης.

Αφού αξιολογήσετε το άγχος σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε λίγο, μπορεί να δείτε να εμφανίζεται ένα μοτίβο. Εάν παρατηρήσετε ότι η γλυκόζη σας είναι τακτικά υψηλή, το ψυχικό σας στρες είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το σάκχαρό σας.

διαβήτης
Το άγχος μπορεί να είναι χρόνιο και να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και θυμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του έντονου στρες;

Μερικές φορές, τα συμπτώματα του στρες είναι διακριτικά και μπορεί να μην τα παρατηρήσετε. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία και να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το άγχος και να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε.

Τα σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

Πώς μπορείτε να μειώσετε το έντονο στρες που βιώνετε;

Είναι πιθανό να μειώσετε ή να περιορίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις διαφορετικών μορφών στρες.

  • Τακτική άσκηση
  • Μείωση στην πρόσληψη καφεΐνης
  • Τεχνικές ενσυνειδητότητας (διαλογισμός)
  • Χαλαρωτικές δραστηριότητες (yoga/tai chi)
  • Αφιέρωση χρόνου σε αγαπημένα πρόσωπα (οικογένεια/φίλοι)

⇒ Πώς το κρύο ντους βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες

Επίσης, εάν αισθάνεστε άγχος για την κατάστασή σας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Μπορείτε να συνδεθείτε με άτομα στο διαδίκτυο ή στην κοινότητά σας για αλληλεγγύη και υποστήριξη.

→ Συμβουλευτική ψυχολογία 

Είναι προτιμότερο να μιλήσετε για το άγχος σας σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας θεραπευτής μπορεί να παρέχει μηχανισμούς αντιμετώπισης προσαρμοσμένους στην κατάστασή σας και να σας προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσετε. Μπορεί επίσης να παρέχει ιατρικές συμβουλές που δεν μπορούν να προσφέρουν οι ομάδες υποστήριξης μέσω διαδικτύου.

→ Διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης

Οι διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και μια ισχυρή κοινότητα για να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε.

Διαβάστε επίσης ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα βοηθούν στο άγχος και το στρες

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.