Tα κάστανα αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά του χειμώνα, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια τέλεια ατμόσφαιρα χάρη στο αναμμένο τζάκι.
Τα κάστανα παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Πρόκειται για έναν θρεπτικό, νόστιμο και γευστικό καρπό, ο οποίος μπορεί να καταναλωθεί μόνος του ή μέσα σε μαγειρευτά πιάτα και σαλάτες. Τα κάστανα αποτελούν πηγή τροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, αλεσμένα σε αλεύρι ή ανακατεμένα σε αρτοσκευάσματα.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη καστανιάς:
- η κινέζικη καστανιά,
- η ιαπωνική καστανιά,
- η ευρωπαϊκή καστανιά,
- η αμερικάνικη καστανιά.
Τα δέντρα είναι εγγενή σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, αλλά κάποτε είχαν πολύ μικρότερη έκταση προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να τα μεταφυτεύουν.
Κάστανα – Τα οφέλη για την υγεία
Η διατήρηση του σακχάρου σε υγιή επίπεδα είναι σημαντική για την υγεία
- Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών ενδέχεται να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Τα κάστανα έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου, όπως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που προλαμβάνουν από τις ακραίες τιμές. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά του κάστανου, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάνοντας τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά άμυλα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 54. Τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δεν θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν τα τρώτε.
Διαβάστε επίσης: Ιπποκάστανο – Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες
- Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία με το να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την πεπτική υγεία.
Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, όπου σας βοηθούν να κρατάτε τακτικά και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας.
- Μειώνουν τις φλεγμονές που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης)
- Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών (βιταμίνη Α, C, βιταμίνη B6) και μετάλλων (χαλκός, μαγγάνιο, κάλλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ).
Μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα προσφέρει στον οργανισμό το 35% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους προκαλώντας ένα αίσθημα κορεσμού αφού καταστέλλει την ορμόνη που ενεργοποιεί το αίσθημα πείνας. Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Προσοχή! Τα κάστανα θεωρούνται καρποί με πολλούς υδατάνθρακες, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι, ναυτία ή ηπατική βλάβη στους ανθρώπους με ηπατική ή νεφρική βλάβη.