Είναι ευρέως γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης πολλών και ανεπιθύμητων παθήσεων.
Ίσως το πιο σημαντικό λαχανικό, υψηλής διατροφικής αξίας που είναι γνωστό για την αντικαρκινική και αντιοξειδωτική του δράση είναι το κουνουπίδι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν συνδέσει το κουνουπίδι με τη δυσάρεστη μυρωδιά που βγάζει όταν μαγειρεύεται. Το κουνουπίδι όμως θωρακίζει τον οργανισμό και τον προστατεύει από διάφορες παθήσεις. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά; Διαβάστε περισσότερα
Κουνουπίδι – Το αντικαρκινικό λαχανικό που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων και μειώνουν το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το I3C που βρίσκεται συχνά στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών έχει συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ένωση σουλφοραφάνη βοηθά στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου. Οι επιστήμονες μελετούν τη σουλφοραφάνη για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για το μελάνωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, του προστάτη και του παγκρέατος.
Συμπερασματικά διαπιστώνεται πως εάν τα τρόφιμα που περιέχουν σουλφοραφάνη μπορούν να καταστείλουν τα ένζυμα HDAC, θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως τμήμα της αντικαρκινικής θεραπείας.
Κουνουπίδι – Ένας σύμμαχος για την υγεία
- Απώλεια βάρους
Το συγκεκριμένο λαχανικό, βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς, εκτός του ότι έχει ελάχιστες θερμίδες, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό.
- Οστά
Το κουνουπίδι αποτελεί μια από τις πολλές εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ, βιταμίνες, που συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος στα οστά και οστεοπόρωσης.
- Πέψη
Το κουνουπίδι όπως προαναφέρθηκε διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, στοιχεία σημαντικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη διατήρηση της υγείας της πεπτικής οδού και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικότερα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Εγκυμοσύνη
Η κατανάλωση χολίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά στην εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου και μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών παλμών, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Προσοχή: To κουνουπίδι περιέχει φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τον θυρεοειδή αδένα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή θα πρέπει να καταναλώνουν το κουνουπίδι μόνο βρασμένο.