Το ιπποκάστανο είναι ο καρπός της ιπποκαστανιάς, έχει στυπτικές ιδιότητες αλλά θέλει προσοχή στις παρενέργειες.
Το μεγαλοπρεπές δέντρο (Aesculus hippocastanum) συναντάται κυρίως σε πόλεις, σε πάρκα και κατά μήκος μονοπατιών. Το ιπποκάστανο συχνά συγχέεται με το κάστανο.
Οι στυπτικές αρετές της ιπποκαστανιάς εκτιμώνται σε περίπτωση βαριών ποδιών και αιμορροΐδων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της προσωρινής διάρροιας. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα κάστανα που μαζεύετε το φθινόπωρο: η κατάποσή τους μπορεί να είναι τοξική.
Το ιπποκάστανο είναι γνωστό για τα φλεβοτονωτικά του οφέλη
Παραδοσιακά, το ιπποκάστανο είναι γνωστό για τις στυπτικές του ιδιότητες, που σημαίνει ότι συσφίγγει τους ιστούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας ή αιμορροΐδων , δύο ενδείξεις που αναγνωρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) από το 2012.
Το ιπποκάστανο δυναμώνει το τοίχωμα της φλέβας. Είναι επίσης ένα πολύ καλό αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο.
Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούνται οι σπόροι και ο φλοιός της ιπποκαστανιάς . Το μόνο του ελάττωμα: πολύ πικρή γεύση . Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε σε βάμμα (σε μορφή σταγόνων) ή σε κάψουλες, παρά σε τσάι από βότανα.
Η δόση που δέχεται ο EMA για έναν ενήλικα είναι 275 χιλιοστόγραμμα, τρεις έως έξι φορές την ημέρα. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται ιπποκάστανο για παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, λόγω έλλειψης δεδομένων τοξικότητας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το ιπποκάστανο;
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση κατά της οποίας οι φλεβολόγοι συνιστούν κυρίως τη χρήση καλτσών ή κάλτσες συμπίεσης . Επιπλέον, το ιπποκάστανο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του οιδήματος (πρήξιμο) των ποδιών , με την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματα είναι μέτριας έντασης.
Ιπποκάστανο – Παρενέργειες και αντενδείξεις
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε το ιπποκάστανο στις περιπτώσεις:
- φλεγμονής του δέρματος,
- φλεβίτιδας, κιρσών ή σημαντικού οιδήματος,
- έλκους στα πόδια,
- καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το ιπποκάστανο σε περίπτωση αιμορροΐδων;
Για να ανακουφιστεί γρήγορα ο πόνος και το«κάψιμο» που σχετίζονται με τις αιμορροΐδες (διαστολή των φλεβών στον πρωκτό), συνιστάται βάμμα ιπποκάστανου.
Αν και οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , η θεραπεία με ιπποκάστανο δεν συνιστάται από το στόμα για έγκυες γυναίκες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε ιπποκάστανο σε περίπτωση αιμορραγίας από τον πρωκτό ή υπερβολικών αιμορροΐδων. Απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το ιπποκάστανο σε περίπτωση διάρροιας;
Το ιπποκάστανο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση της προσωρινής διάρροιας , αν και είναι λιγότερο γνωστό για αυτή την ένδειξη.
Μπορεί το ιπποκάστανο να είναι δηλητηριώδες;
Τα τελευταία χρόνια έχει τονιστεί ο κίνδυνος σύγχυσης των κάστανων και των ιπποκάστανων όταν τα μαζεύουμε το φθινόπωρο.
Μην μπερδεύετε τα κάστανα και τα ιπποκάστανα
Τα αληθινά ιπποκάστανα ανήκουν σε διαφορετικό είδος. Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πεπτικών συμπτωμάτων (κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια) ή ερεθισμό του στόματος ή του λαιμού σε άτομα που καταναλώνουν ιπποκάστανα πιστεύοντας ότι έχουν να κάνουν με κάστανα.
Πώς να τα ξεχωρίσετε;
Τα κάστανα (βρώσιμα) είναι φωλιασμένα δύο ή τρία σε ένα κελυφος, μια καφέ «κάψουλα» με μακριές τρέσες. Το σχήμα τους είναι ελαφρώς πεπλατυσμένο και τριγωνικό. Οι καστανιές φύονται κυρίως στο δάσος.
Τα ιπποκάστανα (δηλητηριώδη) είναι μεγαλύτερα από ένα κάστανο και το σχήμα τους είναι στρογγυλεμένο. Καλύπτονται με ένα παχύ, πράσινο κέλυφος με μικρά, σε απόσταση και κοντά πτερύγια. Τυπικά, μόνο ένα ιπποκάστανο βρίσκεται σε κάθε κάψουλα. Σε αντίθεση με τις καστανιές, οι ιπποκαστανιές βρίσκονται κυρίως στις πόλεις.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης (πεπτικές διαταραχές ή ερεθισμός του στόματος ή του λαιμού), νά να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο δηλητηριάσεων που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ή να συμβουλευτείτε γιατρό.
⇒ Για τις δοσολογίες πριν τη χρήση του ιπποκάστανου να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας