Το παγωτό φημίζεται ότι έχει λιγότερες θερμίδες από ένα κέικ και συχνά προτιμάται από άτομα που αναζητούν ένα ελαφρύ ή «υγιεινό» επιδόρπιο.
Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το παγωτό! Τα διαφορετικά του σχήματα, η περιεκτικότητά του παγωτού σε θερμίδες ή τα οφέλη του για την υγεία…
Κάθε καλοκαίρι η αγορά του παγωτού εκρήγνυται. Το 2020 η κατανάλωση παγωτού είχε φτάσει σε έτος ρεκόρ και φάνηκε να αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σύμβολο διαφυγής , ακόμη και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Επαινείται για τη φρεσκάδα και τη γεύση του, ενώ εκτιμάται επίσης για την ελαφρότητά του.
Ξέρετε όμως ακριβώς πόσες θερμίδες περιέχει μια δόση παγωτού; Μπορούμε πραγματικά να το βάλουμε στην κατηγορία των «υγιεινών» γλυκών ;
Παγωτό – Ποια είναι τα διάφορα είδη και τι περιέχουν;

Έχει τις ρίζες του στην Ανατολή. Η ιστορία θυμάται πάνω απ’ όλα τη διάδοσή του στην Ευρώπη από τον Μάρκο Πόλο που θα το ανακάλυπτε στην Κίνα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ιταλοί το γνώριζαν ήδη το την εποχή του Νέρωνα που δοκίμασε σορμπέ φτιαγμένο από φρούτα θρυμματισμένα με μέλι και ανακατεμένα με χιόν
Αν και η λέξη «παγωτό» χρησιμοποιείται συχνά , υπάρχουν στην πραγματικότητα διαφορετικές κατηγορίες, που δεν έχουν την ίδια σύνθεση ή την ίδια παραγωγή:
- παγωτό , το οποίο είναι μείγμα νερού, πρωτεΐνης γαλακτοκομικών, ζάχαρης , φυσικών γεύσεων ή/και σιροπιού φρούτων ή/και φρούτων. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά. Ανάλογα με το πού θα το αγοράσετε (σε παγωτατζίδικο, σε τμήμα σούπερ μάρκετ…), μπορεί να σερβιριστεί είτε σε χωνάκι, σε βάζο, σε δοχείο, σε ξυλάκι.
- μείγμα γάλακτος (συμπυκνωμένο ή σε σκόνη), κρέμα γάλακτος και ζάχαρης και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8% λιπαρά γάλακτος. Frozen yogurt ή “frozen yogurt” : πρόκειται για γιαούρτι που καταψύχεται στην κατάψυξη, συχνά αναμιγνύεται με κρέμα, ζάχαρη… Η υφή του είναι πολύ κρεμώδης και μοιάζει με αυτή του παγωτού.
- Ιταλικό παγωτό ή “gelato“: άλλος ένας νικητής όσον αφορά την απαλότητα, το ιταλικό gelato φτιάχνεται με βάση σαντιγί και κρόκους αυγών, που κάνει την υφή του ογκώδη (θα φορούσε αλλού το όνομα “gelato” για να το ξεχωρίσει από τα γαλλικά παγωτό που την εποχή της δημιουργίας τους ήταν πιο σκληρό.
το σορμπέ είναι ένα μείγμα νερού, ζάχαρης (γλυκόζη) και φρούτων (25% ελάχιστο, 15% για όξινα φρούτα, 5% για ξηρούς καρπούς). Δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα. - γρανίτα: είναι ένα είδος κοκκώδους σορμπέ που εφευρέθηκε στη Σικελία. Αυτό το ημι-κατεψυγμένο υγρό με βάση το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό φρούτων υπάρχει σε μια πληθώρα γεύσεων.
Πόσα γραμμάρια είναι μια δόση παγωτού;
Αν και το βάρος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μορφή με την οποία αγοράζεται , μια κλασική μεζούρα παγωτού ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια, ενώ δύο μεζούρες ζυγίζουν περίπου 50 γραμμάρια και 3 μεζούρες περίπου 100 γραμμάρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παγωτό που πωλείται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ: Υπάρχουν οικογενειακές συσκευασίες των 450 γραμμαρίων, 500 γραμμαρίων, 600 ή και 800 γραμμαρίων…
Το παγωτό είναι χαμηλό σε θερμίδες;

Ομολογουμένως, το παγωτό φτιάχνεται από ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος ή κρόκους αυγών… και επομένως περιέχει θερμίδες. Αλλά συγκαταλέγεται στα επιδόρπια με σχετικά χαμηλές θερμίδες σε σύγκριση με τις πίτες και τα κέικ (ένα éclair σοκολάτας παρέχει περίπου 260 kcal).
Εάν η θερμιδική πρόσληψη ενός παγωτού εξαρτάται από τα συστατικά του,κατά μέσο όρο έχει :
- μια μεζούρα παγωτό παρέχει 60 kcal. Αυτό είναι λιγότερο από τα περισσότερα από τα παραδοσιακά αγαπημένα επιδόρπια, όπως η τάρτα φράουλας ή το σουφλέ σοκολάτας. Δύο μεζούρες παγωτό παρέχουν 130 kcal. Εάν επομένως δεν τίθεται θέμα να τα στερήσετε, πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο.
Ενώ τα περισσότερα παγωτά περιέχουν τουλάχιστον 5% λιπαρά, η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι συνήθως περίπου 10%, ποσοστό χαμηλότερο από τα περισσότερα άλλα επιδόρπια. Ιδανικά, ένα παγωτό θα πρέπει να περιέχει μεταξύ 6 και 10% λιπαρά , για να παραμένει χαμηλό σε θερμίδες.
Μπορούμε να πούμε ότι το παγωτό δεν σε παχαίνει ή ότι σε κάνει να χάσεις βάρος;
Είναι το ίδιο για όλα τα επιδόρπια: πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο .
Αν καταναλώσετ 3 λίτρα παγωτό, δεν θα είναι πλέον ένα «υγιεινό» επιδόρπιο, γιατί η ποσότητα ζάχαρης και λίπους που θα καταναλωθεί θα είναι σημαντική!
Όλα εξαρτώνται επίσης από την υπόλοιπη διατροφή σας : το παγωτό δεν σας παχαίνει και παραμένει ισορροπημένο εάν είναι μέρος μιας καλής ισορροπημένης διατροφής γενικά.
Παγωτό χωνάκι, μια προσθήκη θερμίδων
Είστε λάτρης των χωνακιών παγωτού;
Προειδοποίηση: αν προτιμάτε το παγωτό για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, τότε ίσως είναι καλύτερα να παραλείψετε το χωνάκι , που παρασκευάζεται με κουρκούτι βάφλας που είναι αρκετά θερμιδικό.
Σορμπέ ή παγωτό: ποιο είναι το παγωτό με τις λιγότερες θερμίδες;
Το σορμπέ είναι ένα είδος παγωτού γιατί περιέχει μόνο νερό και φρούτα. δεν χρησιμοποιείται γαλακτοκομικό προϊόν στη σύνθεσή του. Έτσι κερδίζει τη λίστα με τα βραβεία για λιγότερες θερμίδες: δύο μεζούρες σορμπέ περιέχουν περίπου 90 kcal.
Συγκριτικά με ένα μήλο παρέχει μεταξύ 75 και 100 kcal ανάλογα με το μέγεθός του.
Επομένως, τα σορμπέ είναι λιγότερο θερμιδικά από το παγωτό, γιατί δεν περιέχουν λιπαρά, ειδικά αν είναι σπιτικά με πουρέ φρούτων (και όχι σιρόπι φρούτων). Επομένως, πρέπει να προτιμώνται κατά την παρακολούθηση της δίαιτας σας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θερμιδική πρόσληψη εξαρτάται από τη σύνθεση και το σχήμα του. : ένα παγωτό με βάση κρέμα θα είναι πιο λιπαρό από ένα με κρόκο αυγού, ένα παγωμένο γιαούρτι θα περιέχει λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, ενώ ένα σορμπέ δεν θα περιέχει καθόλου λιπαρά, αλλά μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη. Και αν υπάρχει επικάλυψη (φιστίκια, αμύγδαλα, μέλι…), κέλυφος σοκολάτας ή άλλο, οι θερμίδες θα αυξηθούν!
Πόση ζάχαρη υπάρχει σε ένα παγωτό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, αλλά η μέση περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι συνήθως περίπου 20% . Να είστε προσεκτικοί, γιατί μερικές φορές τα σορμπέ μπορεί να σας ξεγελάσει: είναι λιγότερο θερμιδικό επειδή έχει λιγότερα λιπαρά, αλλά είναι πιο πλούσιο σε ζάχαρη . Και πάλι, όλα εξαρτώνται από τη βάση με την οποία κατασκευάζεται.
Θυμηθείτε να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (ζάχαρη) και λιπίδια (λίπος) όταν έχετε την ευκαιρία!
Τα οφέλη του παγωτού για την υγεία – Πρόσληψη ασβεστίου;
Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών και των δοντιών . Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) ασβεστίου για ένα παιδί ηλικίας 4 έως 9 ετών είναι 800 mg. Για έναν έφηβο ηλικίας 10 έως 18 ετών, το RDA είναι 1.200 mg. Και αποδεικνύεται ότι το παγωτό το περιέχει!
Πράγματι, δύο μεζούρες παρέχουν περίπου 80 mg ασβεστίου.
Αν και τα παγωτά περιέχουν γάλα και άρα ασβέστιο, δεν αντικαθιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα φυσικό γιαούρτι, για παράδειγμα, από μόνο του παρέχει 155 έως 210 mg ασβεστίου .
Παγωτό και ενεργειακή πρόσληψη
Τα παγωτά και τα σορμπέ είναι γρήγορα σάκχαρα που παρέχουν μια δόση ενέργειας με άμεσο αποτέλεσμα.
Για να σας δώσει ώθηση, μπορείτε να απολαύσετε ένα κρύο παγωτό! Χωρίς να ξεχνάμε ότι τα παγωτά, και ιδιαίτερα τα σορμπέ, είναι πλούσια σε νερό και σας επιτρέπουν να ενυδατωθείτε (ακόμα κι αν δεν αντικαθιστούν το νερό…).
Παγωτό και βιταμίνες

Στο γάλα, βρίσκουμε βιταμίνες Β2 και Β12 , τις οποίες θα βρούμε και στο παγωτό!
Πάνω από όλα όμως είναι τα σορμπέ είναι πηγές βιταμινών, γιατί η συγκέντρωση των φρούτων τους είναι τουλάχιστον 25%.
Ένα είδος σορμπέ συγκεκριμένα που ονομάζεται “tutti ftuti” πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 45% φρούτα και τα σορμπέ λαχανικών τουλάχιστον 25% λαχανικά.
Συμβουλές για την αποθήκευση και την κατανάλωση παγωτού
Όταν πάτε να αγοράσετε το παγωτό σας, σχεδιάστε μια μονωμένη σακούλα για μεταφορά από το κατάστημα στον καταψύκτη σας. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για αρκετές εβδομάδες, ακόμα και αρκετούς μήνες, στους -18°C.
Να θυμάστε ότι τα παγωτά και τα σορμπέ περιέχουν πρόσθετα και μπορεί να μολυνθούν με μικρόβια. Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα τρόφιμα . Επομένως, είναι απαραίτητο να προσέχετε τις συνθήκες αποθήκευσης . Όπως με όλα τα τρόφιμα, η ημερομηνία χρήσης αναγράφεται στη συσκευασία.
Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη 10 με 15 λεπτά πριν το καταναλώσετε . Αν είναι πολύ κρύο, δεν θα αποκαλύψει όλες τις γεύσεις του. Μόλις σερβιριστούν όλοι, δεν το αφήνουμε να μαλακώσει, το ξαναβάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.
Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Στεργίου