fbpx
Λευκή, μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος – Ποιες είναι οι διαφορές;

Λευκή, μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος – Ποιες είναι οι διαφορές;

Ποιες διαφορές έχει η λευκή, η μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος; Τι να διαλέξετε; Με 70% ή 100% κακάο;

Η σοκολάτα παραμένει μια τροφή με πολλές θερμίδες που μπορεί να μην συνιστάται για άτομα με ορισμένες παθολογίες.

Πόση σοκολάτα πρέπει να τρώτε;

Τι είναι η σοκολάτα και από πού προέρχεται;

Η σοκολάτα παράγεται από τον κόκκο του κακάο.

Ο κόκκος πρέπει πρώτα να ζυμωθεί, να καβουρδιστεί και μετά να αλεσθεί μέχρι να σχηματιστεί μια υγρή πάστα κακάο από την οποία εξάγεται το λίπος

Είναι λοιπόν το αποτέλεσμα ενός μείγματος, σε ποικίλες αναλογίες, πάστας κακάο, βουτύρου κακάο και ζάχαρης

Ποια είναι η ιστορία της σοκολάτας;

Η ανακάλυψη της σοκολάτας χρονολογείται πριν από 4000 χρόνια, στην αρχαία Μεσοαμερική, που αντιστοιχεί στο σημερινό Μεξικό.

Σε αυτή την περιοχή του κόσμου βρέθηκαν τα πρώτα δέντρα κακάο . Ο πολιτισμός των Ολμέκων , ένας από τους παλαιότερους στη Λατινική Αμερική, ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε το κακάο σε σοκολάτα.

Αρχικά, η σοκολάτα καταναλώνονταν ως αφέψημα που έπιναν κατά τη διάρκεια των τελετουργιών και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο.

Ακόμα κι αν ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή στιγμή που εισήχθη η σοκολάτα στην Ισπανία και άρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το μύθο, ο ισπανός εξερευνητής Hernán Cortés ήταν ο πρώτος που την έφερε στη χώρα του το 1528.

Λέγεται ο διάσημος εξερευνητής την είχε ανακαλύψει κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Αμερική.

Από την ανακάλυψή της, η σοκολάτα γρήγορα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των πλούσιων και ευημερούντων πληθυσμών προτού γίνει πιο «δημοκρατική» σε όλες τις κοινωνικές τάξεις στο πέρασμα των αιώνων.

Λευκή, μαύρη, σοκολάτα γάλακτος… Τι περιεκτικότητα σε κακάο περιέχουν;

Λευκή, μαύρη ή σοκολάτα γάλακτος

Η καθεμία έχει αυστηρά ρυθμισμένη σύνθεση, με πολύ διαφορετικά ποσοστά κακάο ανάλογα με το είδος του προϊόντος.

  • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα μείγμα ζάχαρης και τουλάχιστον 35% κακάο, εκ των οποίων τουλάχιστον το 18% είναι σε μορφή βουτύρου κακάο.
  • Η γάλακτος περιέχει τουλάχιστον 25% κακαόμαζα και βούτυρο κακάο, καθώς και γάλα, συνήθως σε μορφή σκόνης, και σάκχαρα.
  • Η λευκή παρασκευάζεται αποκλειστικά από βούτυρο κακάο, επομένως δεν περιέχει κακάο. Περιέχει επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και συνήθως άρωμα βανίλιας.

Στην «πραγματική» σοκολάτα λοιπόν, υπάρχει κακάο (τουλάχιστον 25%).

Μπάρες, γλυκά , κουφέτα… όλα αυτά τα γλυκά σοκολάτας, που αρέσουν τόσο στα παιδιά, περιέχουν πολύ λίγο κακάο, αλλά είναι γεμάτα ζάχαρη και φυτικά λίπη πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Υπάρχει μια άψητη σοκολάτα: Η ακατέργαστη σοκολάτα

Σε αυτή την περίπτωση ο  κόκκος κακάο δεν ψήνεται, αλλά απλώς θρυμματίζεται. Η διαδικασία παρασκευής γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία (λιγότερο από 45 ° C), γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση όλων των θρεπτικών ιδιοτήτων του κακάο.

Αυτό συνεπάγεται  ολύ πιο δυνατή γεύση και πολύ διαφορετική υφή, πιο τραγανή

Βρίσκεται με τη μορφή μικρών ράβδων (το ισοδύναμο τριών τετραγώνων) σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ντελικατέσεν.

Είναι η σοκολάτα καλή για την υγεία;

Σε μικρές ποσότητες, η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία: Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τις αρετές της μαύρης σοκολάτας για την υγεία.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό . Βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους διεγείροντας την παραγωγή νευρομεσολαβητών για την ευεξία

Επιλέξτε την πιο πλούσια σοκολάτα σε κακάο

σοκολάτα αντιοξειδωτικά

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της, πρέπει να εξετάσετε την περιεκτικότητά της σε κακάο .

Όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική δράση: Οι προστατευτικές πολυφαινόλες προέρχονται από τον κόκκο κακάο. Το ίδιο ισχύει και για τα ιχνοστοιχεία των μετάλλων κατά του στρες ( μαγνήσιο , κάλιο , χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος).

Για να αξιοποιηθούν πλήρως τα διατροφικά της οφέλη, θα πρέπει να επιλέγεται μαύρη και όσο το δυνατόν πιο πλούσια σε κακάο (τουλάχιστον 70%).

Αυτό είναι κάτι που δεν θα ευχαριστήσει τους λάτρεις της λευκής σοκολάτας : περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, δεν έχει κανένα από τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην «πραγματική» σοκολάτα, αυτή που περιέχει κακάο.

Σοκολάτα πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

Οι φλαβονόλες,που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Η αντιοξειδωτική δράση του κόκκου κακάο είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή άλλων φυτών. Χάρη στις φλαβονόλες του, το κακάο έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Προάγοντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης .

Το κακάο είναι επίσης καλό για την καρδιαγγειακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία

Αυτές οι διαφορετικές συνδυασμένες επιδράσεις του κακάο, αντιοξειδωτικές  και αγγειοδιασταλτικές, βοηθούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, χοληστερόλη κ.λπ.).

Η ευεργετική δράση της φλαβονόλης στα αιμοφόρα αγγεία ευνοεί επίσης την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία, το κακάο δρα και στη γνωστική λειτουργία, ιδίως διεγείροντας τη μνήμη.

Τροφή κατά του στρες

σοκολάτα στρες

 

Η σοκολάτα παρέχει μαγνήσιο και σεροτονίνη, δύο στοιχεία που εμπλέκονται στην ψυχική ευεξία.

Δεν έχει την ισχύ ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, αλλά βοηθά στην αντίσταση στο στρες και στην ανάκτηση της αίσθησης χαλάρωσης.

Έτσι, η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη περιέχει κατά μέσο όρο περισσότερα από 500 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Όσο πιο πλούσια είναι σε κακάο, τόσο περισσότερο καταπολεμά το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.

Ποιες είναι οι «βλάβες»  που μπορεί να προκαλέσει;

Η προειδοποήση αφορά στα λίπη και στα σάκχαρα που περιέχει η σοκολάτα, ειδικά το γάλα.

Ως εκ τούτου, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνεται με μέτρο.

Προειδοποιήσεις υπάρχουν επίσης και για την καφεΐνη που περιέχεται, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται εάν έχετε διαταραχές ύπνου.

Η γάλακτος περιέχει ζωικά λίπη, επομένως δεν συνιστάται για άτομα με χοληστερόλη . Περιέχει επίσης πολλά σάκχαρα, τα οποία δεν συνιστάται σε άτομα με διαβήτη.

Συμπερασματικα  μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, επιπλοκές που σχετίζονται με τη ζάχαρη , γαστρεντερικές διαταραχές, ακόμη και επιπλοκές που σχετίζονται με την περίσσεια καλίου σε άτομα με εύθραυστα νεφρά…

Είναι τοξική για τους σκύλους και τις γάτες

Προσέξτε εάν έχετε κατοικίδια γιατί ίναι τοξική λόγω της ουσίας  θεοβρωμίνης.  Ο σκύλος είναι το ζώο που εκτίθεται περισσότερο σε αυτή τη μέθη, αλλά αφορά και γάτες, κουνάβια ή μικρά τρωκτικά.

Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει φάει σοκολάτα , επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Πόση σοκολάτα μπορείτε να φάτε την ημέρα;

Παρά την εξαιρετική γεύση και τις αρετές της είναι σημαντικό να την καταναλώνετε σε λογικές ποσότητες.

Επειδή περιέχει ζάχαρη και λίπος, παραμένει μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο: 20 γραμμάρια το μέγιστο την ημέρα, ή δύο τετράγωνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η θερμιδική της πρόσληψη είναι υψηλή: περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γρ.

Τι να κάνετε μετά την κατάχρηση;

  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση , που συχνά συνδέεται με υπερβολές οποιουδήποτε είδους, είναι υπεύθυνη για την κόπωση, τη μειωμένη εγρήγορση και τις εναλλαγές της διάθεσης. Το νερό βοηθά τα νεφρά και τα έντερα να αποβάλλουν τα απόβλητα από το σώμα .

  • Ξεκουραστείτε και κινηθείτε

Τα ζαχαρωτά μπορούν να σας δώσουν την αίσθηση ότι έχετε περίσσεια ενέργεια, αλλά προσέξτε την πτώση που θα ακολουθήσει.

Ένας καλός βραδινός ύπνος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κούραση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάντε ένα διάλειμμα για να περπατήσετε ή να αθληθείτε. Η άσκηση απελευθερώνει φυσικές ορμόνες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα και ανανεωμένοι μετά τις γιορτές ή τα Σαββατοκύριακα

Konstantina Stergiou
Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Στεργίου
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.