fbpx

Το κακάο, που προέρχεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, χάρη στις ποικίλες ιδιότητές του.

Η επιστημονική του ονομασία είναι theobroma cacao και προέρχεται από ελληνικές λέξεις που σημαίνουν η τροφή των Θεών. Οι λάτρεις της σοκολάτας, επιτέλους, δικαιώνονται!

Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Κακάο – Ιδιότητες

Το κακάο συμβάλλει θετικά στον οργανισμό, προστατεύοντας τη καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα. Ειδικότερα, το κακάο:

  • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
  • Προστατεύει την καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές νόσους
  • Λειτουργεί ως αντιγηραντικό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει
  • Αποτρέπει τη δημιουργία θρομβώσεων και βελτιώνει το κυκλοφοριακό σύστημα
  • Ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας καλής χημικής ουσίας του εγκεφάλου
  • Παρέχει τον περισσότερο σίδηρο, φτάνοντας τα 1,8 mg ανά κουταλιά σκόνης κακάο
  • Περιέχει προκυανιδίνη, η οποία διακόπτει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων
  • Περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Μάλιστα, η θεοβρωμίνη, μια ουσία που υπάρχει στο κακάο είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ουσία απομακρύνει το αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας προκαλώντας ευφορία.

Το κακάο ωφελεί την επιδερμίδα

Τα φλαβονοειδή είναι μικρά μόρια που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και στο κακάο. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός για τα φυτά, καθώς τα βοηθούν τόσο στην προστασία από μικροοργανισμούς – παράσιτα, όσο και στην επούλωση των «πληγών» τους.

Το κακάο λοιπόν, χάρη στα φλαβανοειδή που περιέχει, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζονται οι βλάβες της φωτογήρανσης του δέρματος, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος. Επιπρόσθετα, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, επιφέροντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων.

Κακάο – Παρενέργειες

Το κακάο, παρόλα τα οφέλη του, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς 100 γρ. κακάου σε σκόνη περιέχουν 350 θερμίδες. Πίνοντας το ως ρόφημα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, το κακάο αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωσή της, διότι περιέχει καφεΐνη και άλλα συναφή χημικά, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι αλλεργικές αντιδράσεις, στομαχικά προβλήματα, ταχυκαρδία, αυπνία και άλλες νευρικές διαταραχές.

Απόλαυσε ένα ρόφημα κακάο

Θα χρειαστείς μονάχα 2 κουταλιές του γλυκού κακάο και νερό.

κακάο

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε μία κούπα νερό στο μπρίκι και προσθέτουμε το κακάο.
  • Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, εάν επιθυμούμε το ρόφημά μας να είναι γλυκό.
  • Στη συνέχεια ανακατεύουμε το κακάο με το νερό και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
  • Αν θέλουμε να του δώσουμε ωραία εικόνα ρίχνουμε μικρά κομματάκια τρούφα σοκολάτας.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.